Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava

akademický smíšený sbor • Ostrava


založen v roce 2007

20 členů

akademický sbor

zřizovatel spolek EXIL, z. s.



Umělecké vedení

Adam Sedlický

hlavní sbormistr

Kronika sboru


2023

červen

Musica Orbis Prague festival
Praha, CZ

Zlaté pásmo




2022

červenec

IFAS
Pardubice, CZ

Zlaté pásmo v kategorii ženské pěvecké sbory
ocenění za dramaturgii
Zlaté pásmo v kategorii Bohuslava Martinů




2022

červen

Úspěch Ženského akademického pěveckého sboru VŠB-TUO!

Po téměř třech letech jsme se rozhodli opět změřit síly s těmi nejlepšími ve světě, na další z top sborových soutěží, tentokráte ale s ženským sborem.
Mezinárodní soutěž komorních pěveckých sborů v Marktoberdorfu se řadí mezi jedny z nejprestižnějších soutěží vůbec. Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO se dostal do výběru sborů, a to bylo první vítězství.
Ve velké konkurenci sborů z Indonésie, USA, Jižní Afriky, Slovinska a Německa jsme získali 3. místo a speciální cenu pro dirigenta Adama Sedlického za nejlepší interpretaci současné skladby (Ara more, pašal ma! Petr Špilák).
Dosáhli jsme vysokého hodnocení v mezinárodním měřítku. Jsme z toho neskutečně šťastni. Samotný festival byl protkán mnoha koncerty nejen v Marktoberdorfu, ale také v okolních městech, na kterých byla vždy vysoká účast v publiku. Samotní posluchači byli velmi vnímaví a zvyklí na taková vystoupení. Jejich bouřlivý potlesk nás vždy velmi těšil. Sbory se kouzelně podporovaly, seznamovaly se mezi sebou. Organizace soutěže byla úžasná. Vše včas na svém místě.
Na začátku července se Ženský akademický pěvecký sbor VŠB-TUO chystá na domácí půdu, na Mezinárodní festival pěveckých sborů „IFAS“. Jak to asi dopadne tam?

www.kammerchorwettbewerb.org/en/



2022

červen

Mezinárodní soutěž komorních pěveckých sborů www.kammerchorwettbewerb.org
Marktoberdorf, DE

ocenění 3. cena
Speciální ocenění pro dirigenta za provedení současné skladby Ara more, pašal ma! Petr Špilák



2022

březen

Choralia Praha
Praha, CZ

Absolutní vítěz soutěže
Vítěz kategorie smíšených sborů



2021

listopad

Mezinárodní festival a soutěž Voce Magna
Žilina, SK






2021

květen

Pokračujeme v běhu historií APS!

Pojďme se blíže podívat na léta 2005-2010. Soutěž, koncert, festival. Začaly se nám kalendáře více plnit sborovými akcemi. Přišla oranžová vlna a můžete se těšit na druhý přerod v historii APS. A vůbec proč slovo přerod.

Jako každý sbor jsme měli i velmi komorní období. Ale i tak jsme uspěli a vyrovnali se těm nejlepším gymnaziálním sborům v České republice. Naše poslední účast na Gymnasia Cantant 2006 nám to potvrdila a s ním porota ve složení doc. Jan Kostečka, prof. PaedDr. Jiří Kolář, doc. Lubomír Mátl, Mgr. Roman Michálek, Ph.D. a Markéta Haluzíková. Zlaté pásmo s nejlépe provedenou povinnou skladbou. Na fotce si můžete všimnout Honzy Kucherka, který i s berlemi soutěž zvládnul. Mám pocit, že i úspěšně přelezl plot na ubytování po večerce. Ale je to už moc dlouho, snad si to dobře pamatuji.

Fotografie z koncertu z Modlitebny církve bratrské nesmí chybět. Proč? Libuško, promiň, ale tvoje bílé tenisky tady prostě musí být. Stane se, zapomenete koncertní boty a veze se to s vámi i po patnácti letech.

Nechtěli jsme zahodit náš potenciál a slavnostně jsme v roce 2007 založili Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a společně s ním občanské sdružení Exil v čele s dirigentem, prezidentem a viceprezidentem. To zmíněné komorní období přineslo pevné jádro sboru, které vydrželo několik let a začalo se postupně rozšiřovat. Nebudu lhát, to jádro mimo jiné začalo stárnout. Odrůstalo středoškolskému věku. Tímto rokem taky přišla oranžová vlna.

A to byl ten přerod. Tehdy se toto slovo zakořenilo do našich slovníků. Proto jej využívám jako označení tohoto milníku. Teď se mu smějeme, ale řezalo nás do uší a časem jsme na něj byli alergičtí, protože bylo všude. Na webu, říkalo se na koncertech. Ale tím pádem srostlo s tímto přechodovým obdobím. Jistě jsme ho nevymysleli, ale bereme ho za své.

Jako poslední akce „exilu“ byl zájezd do Španělska. Tři zářijové týdny zpívání, cestování a rozloučení se. Tato akce přivedla nové zpěváky, kteří opět vydrželi dlouho a byli tím pevným jádrem pro další a další studenty. Ti se zase stali časem pevným jádrem pro ty další a drží sbor stále při životě. Vznikla tady i jedna mých dalších oblíbených fotek z Garden party.
Inaugurace APS na akademickou půdu proběhla s dílem W. A. Mozartem Missa Brevis C dur společně s Camerata Janáček a pěveckým sborem VPS z Ostravské univerzity, který nás nedlouho potom následoval pod křídla VŠB-TUO.

Ve větším článku pro Cantus jsem zmiňovala jednu z prvních velkých akcí v Belgii v Neerpeltu 2008. Tenkrát jsme se účastnili poprvé zahraniční soutěže. Jako dirigentka nás vedla na krátkou dobu Katka Gbelcová (Milchová). Bylo to něco úžasného, uvítání na soutěži, místo konání, focení, točení uvítacího shotu, průvod městem. Cítili jsme se jako celebrity. Opravdu ta nejlépe zorganizovaná akce vůbec.

Když s námi nahlédnete do sezony 2009/2010, najdete akce jako natáčení „oranžového“ CD ve Vesmíru, první vystoupení v Praze v Rudolfinu, koncerty s kapelou, vlastní Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky a mnoho dalšího.

Sice to nebylo první CD sboru, ale bylo zatím nejobsáhlejší i co se kusů týče. Do teď jich máme nepřeberné množství. Celého natáčení se ujal Milan Vyležík, který se vždy úžasně postaral o veškeré nahrávky sboru. Fotografie pro CD vznikaly v rukou Kuby Trana. Našeho zpěváka a fotografa. No a co ten Vesmír? Jistě vás napadlo jediné místo, a to bývalé kino Vesmír. Tam probíhalo natáčení. Kdybyste slyšeli zase ty hlášky! Uvidíme, jestli si troufnu některé zveřejnit. Anebo lépe, třeba se objeví v komentářích pod článkem na FB.

Rudolfinum, Praha. Co k tomuto napsat? Díky festivalu Festa Academica jsme se setkali s dalšími univerzitními sbory z České republiky, a ještě k tomu na takovém ikonickém místě a jedním z dirigentů byl dokonce pan Libor Pešek. Podle fotografie jsme se úspěšně družili a navázali spolupráci s Ateneo Olomouc. No a ta druhá? Ta právě zachycuje také prvenství v historii sboru. Od toho roku se nám taky stávalo, že nám zpěvačky odskočily rodit.

Troufali jsme si na různé projekty. Jeden z nich byl Sbor unlimited - koncerty s kapelou složenou z těch nejlepších ostravských muzikantů: Petr Pfitzner, Milan Vyležík a Pavel Švec. Živě si pamatuji, jak jim naše Monika měnila různě jména při koncertech. Ještě teď ji můžete slyšet moderovat naše koncerty a vždy, když je třeba někoho představovat, tak se při vzpomínce na komolení jmen muzikantů smějeme. Ano, zahrají vám Petr Štec a Pavel Pfitzner. Trochu si jí tím dobíráme, ale co bychom to byli za kamarády, kdybychom to nedělali.

Vlastní festival. To byla velká výzva. Klobouk dolů vedoucím, Adamovi a Monice. Doteď si nedokážu to kvantum práce představit. Tehdy každý ze sboru měl nějakou práci, úkol. Týden bez spánku, ale festival se podařil! Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky. Asi se nedivíte délce názvu, my se s tím prostě nepářeme.

Ve fotopříběhu najdete fotky prezidia a našeho prvního prezidenta. To první celé prezidium bohužel vyfoceno nemám a doufám, že Vojta a Adam prominou. Oni byli ti průkopníci společně s Honzou. Jsme zachyceni v naší dvorní hospůdce, která již neexistuje. My jsme si samozřejmě našli už jinou.

Tento díl ukončím zmínkou o jednom z našich moderátorů. Už jsem zmínila Moniku, která doteď skvěle obohacuje svým slovem naše koncerty.
Ale Dalibor Mička byl ten první. Jak si ho pamatuji já? Byl od svých počátků ve sboru bohatý na slova a úsměvy. Takového člověka ve sboru prostě potřebujete. Jeho neotřelé provázení koncerty a našim festivalem, kdy se za námi na chvilku vrátil, byly nezapomenutelné. Mám v paměti vánoční příběh a stres při nákupech, nákupní vozíky do sebe narážejí. Posluchači se bavili a my také.
Přeji vám příjemné prohlížení fotek a společně s námi prožijte dalších pět let, kdy jsme se „přerodili“ z gymnaziálního sboru Exil do Akademického pěveckého sboru.

www.facebook.com/sbor.vsb.cz




2021

březen

Seznamte se! Jak to začalo s APS před dvaceti lety.

Léta běží a APS má krásných 20 let. Narodil se jako Komorní sbor EXIL a vyrostl do Akademického pěveckého sboru. Na začátku to byla aktivita studentů z Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, a ta přerostla na akademickou půdu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Ano, držíme si, alespoň si to myslíme, stále ten nejdelší název sboru: Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Zkráceně APS VŠB-TUO.
Naši výroční sezonu jsme si představovali jinak. Přípravou na druhou největší akci v historii sboru, a to koncertovat v Číně. Není to vtip, i když se to v této době může zdát.

Díky našim nedávným úspěchům a International Federation For Choral Music, která nás vybrala pro účast na festivalech v Číně, jsme mohli reprezentovat evropskou a českou kulturu až na dálném východě. Jistě se tak stane, a budeme pevně věřit, že v blízké budoucnosti.

Přicházím s prvními historickými fakty a fotkami z počátečních let tehdejšího Komorního sboru EXIL. Začalo to vánočním vystoupením pro školu na začátku nového milénia. Nadšení hrstky studentů se jistě nedalo udržet a chtěli pokračovat dále. Tuto hrstku vidíte na fotce z koncertu pravděpodobně z roku 2002 pod vedením studenta a sbormistra Jana Mlčocha. Abyste mohli shlédnout fotografie, je třeba navštívit www.facebook.com/sbor.vsb.cz

Rok 2004 bych označila za první přerod díky první zahraniční akci. Sbor vyrazil do Slovinska. Jak to tak bývá, sboroví znalci ví, oslovují se sboroví kamarádi. Tímto rokem se řady zpěváků rozšiřovaly…ale komorní počet stále zůstával, a je takový dodnes.
Fotografie z tohoto zájezdu není třeba komentovat. Jak se tak na ně ale koukám, ne všechny je možné prezentovat veřejně. Ale! Zalíbilo se nám, jak to ve sboru chodí. I když nám většinou nikdo nevěřil.

Sezóna 2004/2005 byla naplněna akcemi výjezdními i jednou první soutěžní.
Soutěž Gymnasia Cantant nám přinesla první pocity vítězství, které sbor doteď neopustil. Z fotky je to i cítit. To nadšení a radost. Také můžete vidět naši původní barvu pro oblečení – bordó. Jak tak počítám, je to první ze tří.

První fázi seznamování ukončuji zájezdem, kdy jsme jeli na koncertní turné do Francie. Žádná fotka snad nemůže vyjádřit, s jakým zápalem jsme odjeli a užívali si koncerty a cestování. Vznikly zde hlášky, které ve sboru žily dlouho a i teď, když se setkáme, si na ně vzpomeneme. Během putování jsme se zastavili i v Monaku. Tuto návštěvu jsme zdokumentovali mojí doteď oblíbenou fotkou před typickým výhledem na domy a záliv.

Jako by to bylo včera… vidím koncerty, kdy například neudržíte smích během zpívání, protože zrovna Dalibor mizí pod klávesami, jež přestaly fungovat nebo si představte situaci, kdy sbormistr už už dává gesto pro nástup skladby Cielito Lindo a Adam vysloví „si jelito, Lindo“. Nemůžu udržet výbuchy smíchu.

Nebýt fotek, kdy tancujeme, omlouvám se, pohybujeme u Hava Nagila, tak bych ani nevěřila, že se něco takového událo. Žel, jsou rozmazané. Myslím, že předposlední fotografie ze společné skladby vystihuje naše nesmírné pobavení, které se neslo celým koncertem.

Ale už opravdu posledních pár vět, protentokrát. Celou tu dvacetiletou jízdu s námi projeli Vašek a Jirka Míškovi. Naši dvorní řidiči. Někdy přibrali svého tatínka nebo kamaráda. Na každé cestě, po celé Evropě, vždy s nimi. Přikládám naše poslední pózování před jejich autobusem před odjezdem do Rakouska. O tom ale až v některém z dalších povídání, kdy je i uvidíte na některé z fotografií.

www.facebook.com/sbor.vsb.cz




2019

listopad

Festa Academica
Praha, CZ




2019

srpen

Úspěch v rakouském Spittalu nad Drávou

Akademický rok 2018/2019 jsme zakončili účastí na 56. ročníku Mezinárodní sborové soutěže v rakouském městě Spittal an der Drau (Korutany), kde jsme si v silné konkurenci dalších 9 sborů z celého světa (kromě Evropy i z USA, JAR a jihovýchodní Asie) vyzpívali nádherné 2. místo v kategorii lidových písní a skvělé 5. místo v kategorii „umělá píseň“. Porotu i publikum jsme dle pořadatelů okouzlili čistým a autentickým zvukem.
Naši účast na této soutěži finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

www.facebook.com/chorbewerbspittal/



2019

červenec

56. Internationale Chorwettbewerb
Spittal an der Drau, AT

2. místo v kategorii lidových písní
5. místo v kategorii "umělá píseň"





2018

říjen

Připravit, start!

APS VŠB-TUO aktivně zahájil svou sezónu 2018/2019 na Zlaté promoci absolventů VŠB-TUO a přivezl si skvělé zážitky z Mezinárodního festivalu ve slovenských Levicích.
Během festivalových dnů jsme zazpívali na třech koncertech a jak to na festivalech bývá také sobě navzájem - sbory sborům. Setkali jsme se se sbory ze zemí Visegrádské čtyřky.
Tento festival byl jen začátkem docela rychlého startu. Tento týden soustředění a ten příští vyrážíme na soutěž Voce Magna v Žilině.
Držte nám palce, ať pod vedením Adama Sedlického zazáříme.

sbor.vsb.cz



2018

říjen

Voce Magna
Žilina, SK

Vítěz Grad Prix Voce Magna 2018
Cena za dirigentský výkon pro Adama Sedlického
Zlaté pásmo v kategorii Smíšených komorních sborů
2. cena v kategorii A Smíšené dospělé pěvecké sbory



2018

září

Mezinárodní festival v Levicích
Levice, SK



2018

květen

International Choir Competition Zadar, Croatia 2018
Zadar, HR

2. cena v kategorii smíšených sborů



2017

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2017

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2017

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2017

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2017

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2017

červenec

Absolutně Podařená Sezona APS

Skončila další sezona APS! Jsme nadšeni z úspěchů, zážitků. V posledních měsících jsme byli absolutně vytíženi a jsme za to rádi! Začali jsme v Bánské Bystrici pokračovali přes Varnu a končili jsme v Hradci Králové na Sborových slavnostech pánů Gentleman Singers.
Absolutní vítězové, speciální ocenění nadějnému dirigentovi, 3. místo z mezinárodní soutěže. Na to, jak jsme mladí :-) a není nás mnoho, jsme zabrali a bojovali jsme!
Což otevírá další důležité sborové téma: Přidejte se k nám a zažívejte společně s námi naše akce, srandy, buďme upřímní i zmatky :-D, vzrušení z vystoupení a všeho dalšího.
Na příští sezonu připravujeme po přestávce účast na Festa Academica a započneme spolupráci s Dechových Orchestrem Ostrava VŠB-TUO. Jsou to naši bratři ve zbrani na VŠB!. Těšíme se na to a už teď se nakupují noty, abychom v září nasadili tempo a nacvičili společné skladby.
Za APS Vás zdraví Martina Vyležíková

PS: vidíte ta prázdná místa na fotce, ty jsou přesně pro VÁS!!!

www.facebook.com/sbor.vsb.cz/




2017

červen

Sborové slavnosti
Hradec Králové, CZ



2017

květen

International May Choir Competition "prof. Georgi Dimitrov
Varna, BG

3. místo v kategorii Komorní smíšené pěvecké sbory s povinnou skladbou
Speciální ocenění pro nadějné dirigenty: Adam Sedlický v kategorii Dirigenti




2017

květen

Akademický pěvecký sbor na Akademická Banská Bystrica 2017

Ave Maria, Il est bel et bon, How can I truly say, Už je slunko, Ubi caritas. Těmito a dalšími skladbami jsme se přestavili na dvou koncertech XVII. ročníku mezinárodního festivalu vysokoškolských pěveckých sborů Akademická Banská Bystrica 2017. V krásné aule Univerzity Mateja Bela jsme si s úspěchem zazpívali už před dvěma lety, a proto jsme šli do tohoto ročníku s nadšením a snad i nadějí, že to třeba i letos dopadne.

Soutěžní klání nás čekalo v neděli dopoledne, což je denní doba pro zpěv ne příliš příznivá, nicméně náš disciplinovaný a motivovaný sbor se soustředil, aby podal co nejlepší výkon a v konkurenci dalších dvou komorních sborů v kategorii (Mladosť pod vedením Prof. PaedDr. Milana Pazúrika, CSc a NONA pod vedením Luboše Hány a Pavla Zmátla) a celkově osmi soutěžících sborů z České republiky, Slovenska a Polska zazářil. Šest náročných skladeb, které jsme předvedli na hodnoceném koncertě, si pečlivě vyposlechla mezinárodní porota tvořená odborníky z Ruska, České republiky, Slovenska a Polska, předsedal jí pan dirigent dr. h. c. Ondrej Lenárd. A my jsme při čekání na závěrečný galavečer a vyhlašování výsledků mohli už jen věřit, že naše poctivá přípava a radost ze zpěvu byla slyšet a vidět.

Bez dalšího napínání se tedy pochlubíme: První místo a zlaté pásmo v kategorii komorních sborů, cena za nejlepší interpretaci povinné skladby (Ave Maria - Robert Faltus) a titul absolutního vítěze Akademické Banské Bystice.

Náš velký obdiv a dík patří Adamu Sedlickému nejen za usilovnou práci a přípravu, ale i za předsoutěžní: hlavně zpívejte a užijte si to (volný překlad se slovenštiny). Užili.



2017

duben

Akademická Banská Bystrica
Banská Bystrica, SK

Absolutní vítěz soutěže
Zlaté pásmo v kategorii Kategorie komorních sborů
Zvláštní ocenění za nejlepší interpretaci povinné skladby v kategorii Kategorie komorní sbory



2016

listopad

Opava Cantat
Opava, CZ




2016

říjen

Voce Magna
Žilina, SK



2016

září

Nová sezóna 2016/2017

Ostrava, Žilina, Opava. To jsou místa, kde nás můžete v zimním semestru slyšet. V Aule VŠB-TUO 23. 9. 2016 proběhne Zlatá promoce a odpoledne budeme u slavnostního odhalení stopy významné osobnosti, profesora, docenta - nechte se překvapit koho :-) na chodníku slávy u rektorátu VŠB-TUO.
Do Žiliny se moc těšíme, jedeme 8. října 2016! Podrobnosti o festivalu najdete na www.vocemagna.sk. Festival startuje už 5. října 2016.
Opava nás přivítá v listopadu. Na pozvání pana Jiřího Slovíka zahajujeme festival.
Jako tradičně 26. prosince 2016 v 17 hodin budeme rozjímat s vánočními, duchovními a populárními melodiemi.
Jestli vás náš program nadchnul jako nás, přidejte se k nám. Sezónu zahajujeme 21. září v 17:30 v knihovně VŠB-TUO, místnost NK 325. Hledáme zpěváky všechny hlasových skupin!



2016

červen

A je to doma!!!

Na 59. ročníku FSU Jihlava jsme sklidili úspěch! V kategorii Komorních smíšených pěveckých sborů s povinnou novinkovou skladbou jsme získali titul absolutního vítěze.
S dirigentem Adamem Sedlickým se těšíme výborným výsledkům a těšíme se na novou sezonu 2016/2017.

Poslední koncert jarní sezony proběhne 15. 6. 2016 v 18 hodin v Kině Vesmír v Ostravě. Je to náš narozeninový koncert, slavíme 15 let. Nejen, že uslyšíte nás, APS VŠB-TUO, ale jako host vystoupí Chorus Ostrava a Jan Mlčoch.

www.ostravan.cz/32223/obstali-jsme-v-konkurenci-profesionalu-rika-prezidentka-sboru-vsb-tu-ktery-triumfoval-v-jihlave/



2016

červen

Festival sborového umění Jihlava
Jihlava, CZ

Absolutní vítěz kategorie v kategorii Komorní smíšené sbory s povinnou novinkovou skladbou



2016

květen

Florilége Vocal de Tours
Tours, FR




2015

červenec

Laudate Dominum
Vilnius, LT

1. místo v kategorii Smíšené sbory
Nejlépe provedená povinná skladba v kategorii Smíšené sbory



2015

květen

Akademická Banská Bystrica
Banská Bystrica, SK

Zlaté pásmo v kategorii Komorní smíšené sbory
Ocenění za působivou dramaturgii v kategorii Komorní smíšené sbory






2015

Adam Sedlický zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2014

prosinec

Tradiční Svatoštěpánský koncert

Jak už to u nás bývá, tak jsme 26. prosince uspořádali Tradiční Svatoštěpánský koncert. Posluchači mohli rozjímat u duchovních skladeb a vánočně se uvolnit u výběru z České mše vánoční J. J. Ryby a hlavně u tklivých melodií Johna Ruttera.

Jako milého hosta jsme uvítali Martu Kozákovou, která nám vše doprovodila na klavír.

Nemilá událost, kterou jsme museli prožít, bylo rozloučení s naším dvorním sbormistrem Janem Mlčochem. S bývalými členy jsme mu zazpívali jeho oblíbené Mikulecká dědina a Ó, lásko, které si sám dirigoval.

Přejeme mu úspěchy v jeho profesním i osobním životě. A jsme poctěni a rádi, že s námi tak dlouho a úspěšně pracoval.



2014

prosinec

CD Anima Mea (Exil o.s.)



2014

prosinec

Piaristický klášter měl krásnou vánoční atmosféru

Již po čtvrté jsme s APS VŠB-TUO vystoupili v Piaristickém klášteře v Příboře. Jezdíme tam velmi rádi a vždy se moc těšíme.
Tentokrát jsme připravili různorodý repertoár s duchovními písněmi, světskými a také vánočními.
Jsme velmi pyšní na našeho pana sbormistra - Jana Mlčocha - který se zhostil nejen role dirigenta, ale také sólisty. Myslím si, že jeho Credo J. J. Ryby vzalo všechny za srdce.
Dalším bonbónkem byl John Rutter a jeho tklivé vánoční melodie jako Child in a manger, Shepherd's carol, Mary's lullaby a další. S doprovodem piana a Marty Kozákové jsme se báječně naladili na nadcházející vánoční čas.

Tímto koncertem jsme odstartovali "Vánoční naladění s APS VŠB-TUO" – cyklus prosincových vánočních koncertů a není jich málo.
Již tuto sobotu se na zkoušce s MS Sinfoniettou připravíme na Českou mši vánoční J. J. Ryby, která bude uvedena 20. 12. v kostele sv. Vavřince od 14 hodin.

No a NÁŠ nejbližší koncert? Ten bude 14. 12. v Jeseníku. Pokud se vám to zdá daleko, tak pořádáme Tradiční Svatoštěpánský koncert v Ostravě-Svinově. Od 17 hodin se můžete těšit na duchovní skladby a možná uslyšíte i Jana Mlčocha. Pan Rutter se nenechá zahanbit a společně s Martou Kozákovou, mimořádnou klavíristkou, si příjemně užijete vánoční atmosféru.

Těšíme se na Vás a přejeme Vám příjemné prožití vánoční svátků v klidu a rodinné pohodě.



2014

listopad

Advent a vánoční naladění

Podzim je téměř za námi, a přestože svatý Martin se letos zatím k ničemu nemá, ve vzduchu je čím dál častěji cítit pomaličku se blížící období šal a kulichů. Kromě zimy deroucí se pod kabát nás ovšem samozřejmě čeká i radost v podobě Adventu a Vánoc, které již tradičně bývají spojené s hudbou.

Ani APS VŠB TUO nezahálí. Pro následující období jsme si pro vás připravili několik koncertů, na které vás tímto srdečně zveme. Už v sobotu 6. prosince zazpíváme v 18 hodin v krásném prostoru Piaristického kláštera v Příboře. Naše oblíbené místo s krásnou akustikou vás zajisté zaujme.

Hned o týden později 14. prosince si můžete zpříjemnit stříbrnou neboli 3. neděli adventní naším vystoupením v Evangelickém kostele v Jeseníku. Od 17 hodin se zaposlouchejte do skladeb jako Vere languores nostros, Te quiero nebo Mary’s lullaby. Součástí adventního koncertu bude také například Credo z tradiční České mše vánoční J. J. Ryby.

Tuto nádhernou klasiku české hudby si pak můžete užít celou. Na 20. prosince jsme pro vás přichystali spolu s Pěveckým sborem Waldorfského lycea a Moravskoslezskou Sinfoniettou její plné znění. Tento zážitek si nenechte ujít ve 14 hodin v kostele svatého Vavřince v Paskově.

Naše věrné posluchače a příznivce pak chceme ujistit, že i tradiční každoroční štěpánský koncert ve Svinově letos bude! Doufáme, že se dostavíte v hojném počtu a již tradičně zaplníte kostel Krista Krále do posledního místečka. První tóny zazní 26. prosince v 17 hodin.

Ať už si vyberete kterýkoli z našich koncertů, budeme vaší přítomností a podporou potěšeni a na oplátku slibujeme hezký hudební zážitek a vánoční naladění. Těšíme se na vás.

Marcela Zezulková



2014

říjen

Klimkovický podzim
Klimkovice, CZ



2014

září

Říjen podbarvený krásnou hudbou

Když se na podzim začnou listy barvit do zlatohněda, studenti se vrátí zpátky do lavic a poslucháren a den se zkrátí, může se u některých jedinců objevit neradostné pocity, někdy dokonce i splín. Každý z nás pak podzimní chmury zahání jinak: knihou, voňavým svařákem, sportem, filmem, příjemnou společností… My pro vás máme ještě jednu variantu. Tu nejlepší: krásnou hudbu. Během října si můžete dopřát terapii v podání APS VŠB TUO hned dvakrát.
V neděli 5. října vás všechny moc rádi uvidíme v prostředí krásného nejstaršího ostravského kostela svatého Václava u Masarykova náměstí. Od 17 hodin se můžete nechat unést programem sestaveným z duchovní a lidové hudby, předvedeme vám i několik skladeb, kterými jsme zaujali na soutěži v Řecku: renesanční duchovní Vere languores nostros nebo vítěznou lidovou Oj oj oj. Zároveň uslyšíte řadu zcela nově nastudovaných skladeb, které jste v našem podání ještě nikdy neslyšeli.
Další příležitost zpříjemnit si jeden podzimní víkendový podvečer pak budete mít v sobotu 18. října, kdy město Klimkovice společně s Unií českých pěveckých sborů pořádá Klimkovický podzim. Opět od 17 hodin si budete moci poslechnout nejen APS, ale také Moravské děti Holešov, Rosénku z Rožnova pod Radhoštěm či Pěvecký sbor města Klimkovic.
Pevně věříme tomu, že ať už na naše akce dorazíte v jakémkoli rozpoložení, budete odcházet příjemně naladění a třeba i obohacení o hezký hudební zážitek. Moc se těšíme na všechny milé příznivce – posluchače.
Marcela Zezulková



2014

srpen

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO a International Choral Festival Preveza, Řecko 3.-6. července 2014

Soutěžní festival duchovní hudby

APS VŠB-TUO věnoval prvních osm dní v červenci soutěžnímu festivalu v Preveze v Řecku, kde jsme změřili své pěvecké sily s dalšími dvanácti sbory, v naši kategorii pak s ruským Saint Kirill and Methodius Church Choir z Ufy. I když jsme měli v jarní části sezóny napilno s projektem „Rok české hudby s APS VŠB-TUO“, rozhodli jsme se přijmout účast na tomto festivalu duchovní hudby jako výzvu a připravili jsme bohatý program na veškeré akce.
Naše turné vždy začínají na zastávce Rektorát VŠB-TUO v Ostravě-Porubě, kde naložíme vše potřebné a vyrážíme. Ačkoliv jsme byli i ve Španělsku, Makedonii nebo Rumunsku, tato byla naše nejdelší cesta autobusem, kterou jsme zažili. S našimi řidiči ale proběhla bez karambolů a hlavně bezpečně.
Po příjezdu na ubytování jsme si nechali jeden den na aklimatizaci a malý „relax“ u moře, abychom ve čtvrtek 3. 7. mohli zahájit v plné síle soutěžní klání. Po milém a příjemném přivítání na schůzce se sbormistry a „lídry“ všech zúčastněných sborů, jsme se zařadili do průvodu, který končil v Open Garden Theatre of Municipality of Preveza „Giannis Ritsos“, kde se představilo všech třináct soutěžních i nesoutěžních sborů. Atmosféra byla skvělá a všichni lidé, kteří byli poblíž průvodu, nám mávali a zdravili nás. Je vidět, že mezinárodní sborový festival se za svých devatenáct let existence stal nedílnou součástí kulturních aktivit města.
Na již zmíněném úvodním koncert jsme úspěšně reprezentovali českou hudbu programem složeným ze skladeb Antonína Dvořáka, Zdeňka Lukáše a ostravského rodáka, Otmara Máchy.
V pátek 4. 7. večer v 19 hodin nás čekalo 20 soutěžních minut. Jako program pro duchovní část náš sbormistr Jan Mlčoch vybral následující skladby: Tomás Luis de Victoria – Vere Languores Nostros, Charles Villiers Stanford – Beati Quorum Via, Knut Nystedt – Gloria, Trond Kverno – Ave Maris Stella. Poslední skladba měla být folklórního rázu a tady náš sbormistr vsadil na již zmíněného Zdeňka Lukáše a jeho Oj, oj, oj. K této písni jsme připravili i důmyslnou a vtipnou choreografii.
Co se týče repertoáru, je třeba říci, že jsme spolu se slovenským sborem jako jediní reprezentovali latinskou duchovní hudbu, která výrazně kontrastovala s tradičními ortodoxními zpěvy ostatních soutěžících. Právě volbou skladeb jsme příjemně překvapili a byli pak porotou chváleni. Jako kuriozitu můžeme zmínit fakt, že pěvecký sbor z ruské Ufy, který s námi soutěžil v kategorii smíšených sborů, vybral do svého repertoáru stejnou skladbu jako my, čímž porotě práci dost usnadnil, neboť interpretace Victorii jako pravoslavného liturgického chorálu jim znemožnila lepší umístění.
V týž den, o dvě hodiny později, jsme absolvovali společně se dvěma izraelskými sbory a slovenským Popradským dětským sborem Open-air koncert na promenádě blízko přístavu. Měl opět skvělou a vřelou atmosférou. Nejenže se potleskem podporovaly sbory navzájem, ale také místní lidé či turisté, kteří se přišli na koncert podívat, odcházeli nadšení. Slyšeli od nás opět ryze český program, např. Jaroslava Ježka, Zdeňka Lukáše, Otmara Máchu, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka.
Ve volném dni jsme se zajeli podívat na kláštery Meteora na vrcholcích bizarních slepencových skal v oblasti Thesálie. Tento den jsme ukončili u moře a těšili se na následující den, kdy se dovíme výsledek soutěže.
V neděli ráno nervózní a plni očekávání se sbormistr Jan Mlčoch s prezidentkou Martinou Vyležíkovou zúčastnili setkání s porotou. Ta jim dala různá doporučení, pochválila repertoár, ale neřekla jasný výsledek. Trochu rozpačitě se vydali zpět za členy APS VŠB-TUO s tím, že na vítězném večeru zpívat nebudeme, protože jsme v soutěžním klání neuspěli. Ale opak byl pravdou! Získali jsme stříbrnou medaili a soupeře jsme nechali za sebou s bronzovou medailí. Byl to pro nás šok. Každopádně daleko větším a příjemnějším překvapením bylo, že jsme získali ocenění za nejlepší zpracování folklorní skladby. Jsme velmi rádi, že jsme měli takový úspěch, protože být v kategorii s ruským sborem v duchovní hudbě je dosti těžké. Zvládli jsme to a nastartovalo nás to do další sezóny, kterou začínáme na našem tradičním soustředění 22. - 24. srpna 2014 v Klokočově u Vítkova.



2014

červenec

Preveza International Choral Festival
Preveza, GR

Stříbrná medaile
Speciální cena za nejlepší zpracování folklórní skladby Zdenka Lukáše Oj, oj, oj



2014

květen

Festival Františka Lýska
Jistebník, CZ



2014

květen

Velikonoční koncert v Hradci nad Moravicí

Poslední dubnovou neděli se v zámku v Hradci nad Moravicí odehrál koncert Akademického pěveckého sboru Vysoké školy báňské – Technické Univerzity Ostrava při příležitosti projektu Rok české hudby s APS VŠB-TUO. Záměrem projektu je propagovat klasickou českou hudbu.
O tom, že má tento projekt smysl svědčí i to, že koncert navštívila téměř stovka posluchačů. Ti byli mile překvapeni kvalitním zpracováním české klasiky v podání mladých zpěváků a zpěvaček sboru.
Celý cyklus započal písněmi V přírodě skladatele Antonína Dvořáka. Po něm následoval cyklus písní Leoše Janáčka, Josefa Suka, Ctirada Kohoutka a Petra Ebena. Za vyzdvižení ovšem stojí podání písně Věneček skladatele Zdeňka Lukáše ženskou částí sboru, jenž způsobilo doslova chvění celým sálem. Jako přídavek zazněly písně Jaroslava Ježka Život je jen náhoda a Svítá.
Celým programem provázela sympatická mladá dáma Monika Kuchnová, která je již ostříleným konferenciérem tohoto sboru a vždy vnese kousek své osobnosti a humoru do celého vystoupení. Příjemným bonbónkem pro posluchače a příznivce tohoto sboru byl klavírní doprovod v podání studentky Janáčkovy konzervatoře Ivy Žurkové. O tom, že toto spojení funguje a spolupráce bude dozajista pokračovat i nadále vypovídá dlouhý a bouřlivý potlesk publika.
Myslím, že můžu s pevnou jistotou říci, že sbormistr Jan Mlčoch může být s vystoupením „svého“ sboru jen a jen spokojen. Stejně tak, jako posluchači, kteří v tento krásný a slunečný den koncert navštívili.
Jiří Čerbák



2014

Mgr. Jan Mlčoch ukončil činnost jako hlavní sbormistr





2013

listopad

ZA KRAJANY DO RUMUNSKA

Dne 24.–29. 9. 2013 se Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO pod vedením sbormistra Jana Mlčocha vydal na koncertní zájezd za krajany do Rumunska, konkrétně do českých vesnic v oblasti Banátu. Repertoár zasahující až do období barokní polyfonie reprezentoval nejen významné osobnosti světové hudební kultury, ale zejména ty skladatele, kteří jsou bytostně spjati s ostravským regionem, tedy Leoše Janáčka či Otmara Máchu. Vydejme se ještě jednou na cestu.

Z Ostravy jsme vyjížděli v úterý v pět hodin odpoledne, abychom cestou slovenským a maďarským územím byli ráno na místě. Vesnice v okolí malebné přírody jakoby nám svým zvláštním tichem prozrazovaly, že tady se ještě čas penězi neměří. Z Čech sem přicházeli lidé za prací do lesů již od první poloviny devatenáctého století a mnozí jejich potomci zde zůstali. Některé věci se možná od té doby nezměnily, práce na polích a tradiční řemesla představují pro mnohé základní zdroj obživy dodnes.

Po první noci strávené v Rovensku už byly před námi naše tři koncerty, každý den a v jiné vesnici. Gernický kostel sv. Jana Nepomuckého byl postupně vystřídán kulturními domy ve Svaté Heleně a Eibentálu. Milé přijetí a upřímné nadšení místních obyvatel nám byly příjemnou odměnou, stylizace lidových skladeb stejně jako kompozice Jaroslava Ježka či skupiny The Beatles tvořící závěr programu u posluchačů taktéž obstály. Závěrečný aplaus ve stoje, který nám téměř vyrazil dech, byl pak pomyslnou tečkou za naším téměř týdenním zájezdem a více než půlroční přípravou celého sboru.

Pobyt s našimi krajany žijícími v Rumunsku nás obohatil nejen o poznání místního prostředí s úchvatnými vodopády, kaňony či rozsáhlými možnostmi turistiky, ale zejména obrazem společnosti, která, ač vzdálena svému původnímu domovu, má k sobě stále blízko, a to i přes nízkou životní úroveň, které jsme my již dávno odvykli. Doufejme, že jsme svým vystoupením jako Akademický pěvecký sbor důstojně reprezentovali nejen Vysokou školu báňskou v Ostravě, ale také celou Českou republiku a že jsme u posluchačů zanechali dojem z krásy sborového vokálního umění, který hned tak nevyprchá. Čas odjezdu se pomalu blíží. Místní cesty permanentně zkoušející kvalitu našeho dopravního prostředku nás přesto volají zpět. Před námi je více než tisíc kilometrů. Držte nám palce, vracíme se domů!

Ondřej Jurásek



2013

listopad

Festa Academica
Praha, CZ



2013

říjen

Na Slovensko...

Iba tri týždne po návrate z rumunského Banátu, sme sa dňa 19.10. 2013 vydali opäť za hranice. Tento raz celkom blízko, ako inak na Slovensko. Po viac ako štyroch hodinách cesty sa pred nami objavila panoráma mesta Nitra, kde už na nás čakalo útulné ubytovanie v priestoroch Súkromného konzervatória v Nitre.

Tam sme sa však dlho nezdržali, pretože po krátkom oddychu nasledoval presun na miesto konania nášho koncertu, do kostola na Kalvárii. Jeho príjemná atmosféra a výborná akustika nám všetkým zjavne učarila a tak nečudo, že nám to spievalo takmer samo. Medzi duchovnými skladbami sme predviedli tradičné moravské, sliezske aj slovenské ľudové piesne, či repertoár 20. storočia od svetových aj domácich autorov. Za náš výkon nás, síce skromné, no o to vďačnejšie publikum odmenilo potleskom a „standing ovation“. S hrejivým pocitom sme sa teda vydali načerpať sily na raňajšie pokračovanie.

Na druhý deň sme svojim spevom spestrili nedeľnú bohoslužbu. Za spoluprácu ďakujeme miestnemu pátrovi, Súkromnému konzervatóriu a všetkým, ktorí si nás prišli vypočuť. Dovidenie opäť niekedy na Slovensku...



2013

srpen

APS v Českém rozhlase z FSU Jihlava

Dnes můžete poslouchat český rozhlas, kde v 16:30 bude vysílán záznam ze soutěže v Jihlavě.

http://program.rozhlas.cz/stanice/2013-08-21?st=3



2013

srpen

Nová sezona 2013/2014 je tady!

Vážení a milí!

Tento pátek startujeme novou sezonu 2013/2014! Začínáme teď v pátek 23. 8. soustředěním v Horském hotelu Morava. Jeseníky těšte se, za chvíli jsme tam.

Určitě Vás zajímá, co všechno od nás letos můžete čekat.
Už v září vyrážíme na turné do Rumunska za českými krajany. Můžete se těšit na předKoncert, abychom Vám ukázali, co si s sebou do Rumunska vezeme. Můžete se těšit na repertoár známých českých autorů.
V listopadu oslavíme den studentstva na Festa Academica v Praze, kam jezdíme velmi rádi.

Těšíme se na přípravu na čas vánoční. Letos budou Vánoční koncerty hlavně naše a hostů. Věnujeme je naší rodině, přátelům a všem, kteří nám fandí a sledují naše práci.

Za APS VŠB-TUO Vás zdraví Martina Vyležíková.




2013

červenec

Po dvou letech opět v Jihlavě.

Akademický pěvecký sbor VŠB – Technické univerzity v Ostravě se po dvou letech opět vypravil na mezinárodní Festival sborového umění v Jihlavě. Tato přehlídka se dlouhodobě řadí k nejprestižnějším soutěžím komorních sborů v České republice. Je to zároveň jeden z nejstarších festivalů u nás. Letošní ročník se konal od 28. 6. do 30. 6. a APS VŠB TUO se na něj pečlivě připravoval mimo jiné také koncerty v Jeseníku a v Příboře.
Představili jsme se velmi pestrým repertoárem zahrnující jak starou hudbu, tak povinné skladby z 20. a 21. století. Premiérovali jsme také skladbu mladého nadějného skladatele Jiřího Najvara Cogito ergo canto.
I přesto, že náš výsledek nebyl úplně uspokojivý, z části za to mohla tréma, z části velmi nevhodně umístěný mikrofon, porota odhodnotila naše vystoupení zlatým pásmem. Potvrdila tak, že APS VŠB TUO patří stále k nejlepším českým pěveckým sborům.



2013

květen

Koncert duchovní hudby v Jeseníku

V sobotu jsme si vyjeli do Jeseníku. S tamním rodinným seskupením Campanula vocal jsme vytvořili příjemnou atmosféru s duchovní hudbou. Jsme velmi rádi, že nás hostitelé a posluchači mile přijali odměnili potleskem.
Kousek hudební rodiny z Jeseníku chodí k nám do sboru. Proto mohla tato spolupráce vzniknout. Těšíme se na další spolupráci, abychom našim posluchačům mohli přivézt tento skvost. Jejich vystoupení se nám moc líbilo a věříme, že jsme je neslyšeli naposledy.



2013

Premiéra skladby Gaudio Ergo (Jiří Najvar)
Jihlava



2013

Festival sborového umění
Jihlava, CZ

zlaté pásmo v kategorii smíšené pěvecké sbory



2013

Koncert v Nitře
Nitra, SK



2012

září

Zpoceni až za ušima!

Tak to jsme byli snad všichni. V druhé polovině srpna se totiž APS VŠB-TUO vydal reprezentovat a soutěžit na Ohrid Choir Festival v Makedonii. A jakmile jsme po celodenní jízdě z naší domoviny až na Balkán opustili klimatizovaný autobus a chtěli narovnat páteřní paragrafy, uhodilo do nás plnou parou místní klima.
Hned po příjezdu nám naštěstí ubytování poskytl hotel na břehu Ohridského jezera, jehož chladivé vody skýtaly lákavou útěchu. Po aklimatizaci nás první večer čekalo slavnostní zahájení festivalu, kde se sešlo všech dvaačtyřicet zúčastněných sborů, a ty byly následně vyslány do města Ohridu. Zde jsme každý měli možnost se v ulicích města představit ukázkou z repertoáru. Snad jsme tímto prvním zpíváním započali pevnou makedonskou fanouškovskou základnu.
Hned zrána druhého dne nás čekal krátký koncert duchovní hudby konaný v centru města v kostele svaté Sofie, což byla další z možností, kde mohly sbory nesoutěžně ukázat, co v nich vězí. I přes zaplněný chrám nám prostory poskytly dobrou oporu a zvuk se krásně nesl, tedy žádného muže přes palubu jsme neměli. S pocitem dobrého výkonu jsme se po poslechu dalších pěveckých sborů vydali na zvukovou zkoušku do sálu, kde probíhalo to nejdůležitější – soutěžní koncerty. Už od pohledu nevypadal po akustické stránce sál nijak přívětivě. Patnáctiminutovka na pódiu nám musela pro orientaci stačit a doufali jsme, že dalšího dne při nás budou stát všichni sboroví bohové, abychom podali ten nejlepší výkon. Odpoledne strávené v typické balkánské architektuře Ohridu nás uklidnilo.
Třetí den byl dnem D. Nastoupili jsme před porotu a dle ruky sbormistra, Honzy Mlčocha, jsme do nich pustili s vervou ale i citem vše, co jsme dokázali. S orosenými čely nás pak na odpoledním výletu ke klášteru svatého Nauma a přilehlé nádherné pláži doprovázely debaty o zazpívaných písních a jejich ukočírování. Pocity a názory každého z nás oscilovaly jako EKG Usaina Bolta. Večer někteří z nás zakončili na organizované disco party v jednom z ohridských klubů, kde jsme měli možnost potkat a protancovat boty s ostatními sbory.
Následující den se nesl v duchu odpočinku a nasávání makedonské kultury, přírody a horkého vzduchu. Sborový výlet na blízký kopec a „makedonský večer“, který organizátoři připravili, nám nabídnul další pohled na život tohoto národa. Krom dobrého jídla a pití nás zde uvítala i tradiční kapela a ukázka tanců, jež jsme záhy mohli vyzkoušet taky. Se zamotanýma nohama jsme se na poslední noc odebrali do postelí, abychom se další den dočkali toužených výsledků.
S nadšením jsme přijali příjemné stříbrné pásmo!
Konkurence byla veliká, nicméně my s hřejivým pocitem úspěchu opouštěli břehy Ohridského jezera, abychom si před cestou domů ještě užili kousek hlavního města Skopje. Pak už jen kilometry míjely.



2012

srpen

A je to tady...!

Poslední noty dopilovány, oblečení vyžehleno a můžeme se vydat na Předsoutěžní koncert do Ostravy-Hrušova a dále ve středu "tradá" do Makedonie.
V neděli 18. 8., v 18 hodin, se Vám v kostele sv. Františka a Viktora v Hrušově představíme v celé své kráse připraveni na soutěžní klání v Makedonii. Neradi bychom, abyste přišli o program, kterým se chceme prezentovat v Makedonii, proto jsme pro Vás tento koncert uspořádali.

Těšíme se na Vás a budeme velmi rádi, když nás podpoříte nejen na tomto koncertě a budete na nás v nadcházejících dnech myslet.

Představíme nejen náš pěvecký sbor, ale také naši Alma mater Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava, tak i samotné město OSTRAVA.

www.ohridchoirfestival.com



2012

květen

Duchovno klasicky a (přesto) jinak

Atmosféra v sále se jistě nedala krájet. Sedačky v koncertním sále Leoše Janáčka skýtaly dostatečné pohodlí, aby ostatní smysly mohly zbystřit a zaměřit se na nápadité průvodní slovo jedné ze sboristek, Moniky Kuchnové. Nastoupený Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava byl na neagresivně osvětleném pódiu připraven jen na mávnutí svého dirigenta Jana Mlčocha.
Nejdříve ovšem zazněly majestátní, krásné a zajímavě stavěné varhany, které ovládal Pavel Rybka. Na druhé straně pódia jim odpovídala Kateřina Sabová skrze harfu. Když pak spustil celý sbor, bylo jasné, že dnešní návštěva Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě za účelem poslechu Koncertu s moderní hudbou sestávajícího z děl Leoše Janáčka a Vytautase Miškinise byla skvělá volba kulturního programu na první květnový páteční večer. V místech, kde ve svém díle Otčenáš, jež právě pronikal sálem, Leoš Janáček zamýšlel sólistu, byl sbor a hudební nástroje doplněn operním pěvcem, tenoristou Jiřím Halamou. Známý text modlitby ovšem v tomto podání zněl velmi netradičně a různorodě. Notové konstelace jednotlivých „veršů“ jsou posazeny do silných kontrastů, na kterých si dali vystupující značně záležet. Duchovní náboj z nich přímo čišel a posluchače pohroužil do spletitých labyrintů hloubi svých duší, kde je nechal rozjímat.
Po závěrečném „amen“ se to začalo na pódiu hemžit. Jistě si zpola plné hlediště hned po počátečních tónech první skladby všimlo, že dvě piana, baskytara a bicí souprava zůstaly nedotčeny. To jen proto, aby za ně mohli usednout pianisti Marta Hanulíková a Václav Ostrožlík, baskytarista Ladislav Šmída a bubeník Pavel Švec a se sborem, stále stojícím na praktikáblech, mohli spustit mši, která se na půdě naší republiky mohla těšit premiéře! Jako by kontrastů nebylo málo, od prvního sbormistrova gesta bylo poznat, že nás jazzová Light Mass nenechá klidně sedět. Ačkoli stále jde o duchovní text, litevský skladatel jej pojal hravě, energicky, což bylo obzvláště znatelné nejen ze sborových hlasů, ale také doprovodu a instrumentálních sól, kde hudebníci své nástroje nešetřili. Do rytmu si podupával kdekdo. Bylo to živé.
Když doznělo echo posledního „nečistého“ akordu, vynutili si návštěvníci koncertu po předání kytic a gratulací ještě přídavek v podobě části jazzové mše Benedictus. Zde byla malým neštěstím absence části tenorové a basové sekce sboru, kteří se již odebrali utřít pot do zákulisí. Nikdo z účinkujících se tím však nenechal rozhodit a přidaná skladba dostála svého účelu. Všeobecné veselí způsobili chybějící sboristé znova, když doběhli na pódium, aby dozpívali několik posledních notiček, které ještě stihli.
Úžasný zážitek si v sobě odnášel ze sálu každý. Komu to nestačilo nebo kdo si nechal tento hudební ohňostroj ujít, bude mít jistě možnost pořídit si záznam, který čočky a membrány instalovaných kamer a mikrofonů zaznamenaly.
Nakonec se celý ansámbl přesunul do studentského klubu „Áčko“, kde si mohli sdělit své pocity a uvolnit se u připraveného pohoštění. Všichni byli zvědaví na názor sbormistra, který jen rychle odvětil: „Děcka, koncert se mi líbil, povedlo se to hezky, pojďme jíst!“





2012

březen

Jarní koncert LIGHT MASS

Zdravíme sborové přátele a příznivce!

Jsme ve víru práce a vypadá to, že jsme zapomněli psát na náš blog. Nezapomněli, jen jsme chtěli mít jisté informace, které Vám můžeme poskytnout.
A je to tady:

Můžete se těšit na 4. května, kdy v Ostravě předvedeme Jazz Mass, kterou tady ještě nikdo neslyšel.

Věnujeme se také přípravě sborového výjezdu, tento rok na soutěžní festival do Makedonie.

Můžete sledovat APeSko na facebooku
http://www.facebook.com/pages/APS-VSB-TUO/48723740554?sk=info#!/pages/APS-VSB-TUO/48723740554



2012

Mezinárodní sborový festival
Ohrid, MK

zlaté pásmo v kategorii mládežnické smíšené pěvecké sbory



2011

listopad

Praga Cantat = Zlaté pásmo!

V pátek, 28. října, jsme ve své kategorii malých smíšených pěveckých sborů, vybojovali zlaté pásmo a dostali jsme se do Grand Prix.

Jsme rádi, že se naše píle, úsilí a radost ze sborového zpěvu odrazila v našem dalším úspěchu.



2011

červenec

Máme zlaté pásmo!!!

Intenzivně jsme pracovali na soutěžním programu, který jsme 25. června prezentovali před publikem a porotou FSU Jihlava. A můžeme se pochlubit, že jsme získali zlaté pásmo.

http://www.fsujihlava.com/index.php?menu=113



2011

květen

Přijďte s námi SLAVIT!

Tuto sobotu se můžete těšit na náš jubilejní koncert! Slavíme 10. narozeniny. Nezdá se Vám to nějak moc...? No, všechno se dozvíte na koncertě, jak to, že tak mladý sbor, slaví už deset let.

Moc se těšíme, že Vám ukážeme nový repertoár, zavpomínáme na léta minulá a hlavně to dobře oslavíme. Srdečně zveme naše známe, kamarády a bývalé členy, ale i Vás, kteří jste nás ještě neslyšeli.

V sobotu 14. května od 18 hodin v Nové aule VŠB-TUO




2011

Festival sborového umění
Jihlava, CZ

Zlaté pásmo



2011

Praga Cantat
Praha, CZ

Zlaté pásmo v kategorii absolutní vítěz kategorie



2011

Festa academica
Praha, CZ



2010

prosinec

Krásný vánoční koncert, plný vánoční atmosféry

Na dnešní koncert jsme se velmi těšili. Byli jsme hosté Základní umělecké školy z Nového Bohumína. Hráli a zpívali žáci této ZUŠ a také my Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO.
Ve Farním kostele Božského Srdce Páně v Bohumíně jsme si navodili vánoční atmosféru, pohodu a klid.
Budeme velmi rádi, když naše spolupráce bude pokračovat i nadále.

APS



2010

prosinec

Vánoce u APS VŠB-TU Ostrava

Hopsa, pastuši!
Letošní vánoční koncerty nám začínají již tento týden.
Zítra 16. prosince vystoupíme s komorním seskupením APS v Klubu A na Ostravské univerzitě,
V pondělí, 20. prosince, společně vysoupíme se Základní uměleckou školou v Římskokatolickém kostele na Masarykově náměstí Bohumín a následující úterý
21. prosince vystoupíme v klubu Atlantik v Ostravě. Vánoční atmosféru uzavřeme z kraje nového roku 2011 ve Velkých Albrechticích 2. ledna.
Těšíme se na krásné vánoční koncerty a všem přejeme pohodové prožití svátků a radostný vstup do nového roku 2011.




2010

listopad

JSME DOMA!

V úterý 9. 11. 2010 jsme se vrátili z Buenos Aires v Argentině. Potřebujeme chvilku na aklimatizaci, ale budeme se snažit co nejdříve napsat článek, abyste se dověděli, jak jsme si užívali a prožívali koncerty.

-MH-



2010

říjen

APS v Buenos Aires!

Vážení příznivci sborového zpívání,

příští týden jedeme s naším pěveckým sborem do Buenos Aires v Argentině. Jak se vrátíme, můžete se těšit na dlouhou zprávu o našem zájezdu.
Tuto neděli, 24. října 2010, máme koncert BUENOS AIRES!, kde představíme část repertoáru, kterým se budeme prezentovat na festivalu.

Rádi Vás uvidíme a Vy nás rádi uslyšíte :-)



2010

září

Nová sezóna APS VŠB-TUO plná zajímavých akcí

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava se pilně připravuje na nejdůležitější akci letošního roku, a to Mezinárodní festival pěveckých sborů v Buenos Aires v Argentině!
Nesmírně se těšíme na cestu do této země, kde budeme reprezentovat nejen naše město Ostrava a VŠB-TUO, ale i Českou republiku, ba dokonce Evropu. Jsme hrdí na to, že jsme byli pozváni. Připravujeme repertoár plný různých žánrů a autorů. Z českých autorů chystáme Zdeňka Lukáše, Leoše Janáčka a zahraniční J. Desprez, Swider, Kirby Shaw. Pokud Vás zaujal tento výběr autorů, nemusíte se bát, určitě je uslyšíte na našich koncertech.
Nemůžeme zapomenout na ostatní akce. Setkání mužských pěveckých sborů, kterého jsme spolupořadateli s Mužským pěveckým sborem Vítkovice, pak nás čeká společná příprava festivalu Ostrava zpívá ve spolupráci s UČPS. Kolem Mikuláše představíme olomoucký sbor Ateneo na společném koncertě s APS. Také nás čekají Vánoce, na které se těšíme už teď. Čeká nás tradiční koncert v Nové aule VŠB-TUO, na Štěpána si připomeneme vánoční pohodu nad cukrovím.



2010

červen

Konec sezóny Akademického pěveckého sboru...

Konec akademického roku jsme uzavřeli úspěšným koncertem v neděli 20. 6. 2010 v Kostele sv. Cyrila a Metoděje v Ostrava-Porubě.
Tento koncert začíná být naší tradicí. Loni jsme se na stejném místě sešli s Chorusem Ostrava. Nazvali jsme ho Společný koncert univerzitních sborů Vysoké školy báňské - technické univerzity Ostrava. Abychom se v tradici posunuli dále, pozvali jsme sbor další.
Které sbory se tedy představily? Mezi univerzitní sbory v Ostravě patří Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO s dirigenty Janem Mlčochem a Kateřinou Milchovou, CHORUS OSTRAVA a prof. Lumír Pivovarský opět s Janem Mlčochem (Ekonomická fakulta, VŠB-TUO) a náš zahraniční host Komorní sbor Múzické Akademie Karola Szymanowskiego v Katovicích pod vedením prof. Czeslawa Freunda.

Jako pořadatelský sbor jsme koncert uvedli programem duchovních skladeb a premiérově jsme předvedli Parabolae Salomonis Zdeňka Lukáše.
Výkony Chorusu Ostrava nebo Komorního sboru byly neskutečné, krásné a publikum bylo spokojené. Potlesk byl bohatý a publikum nám ho dopřávalo ve velké míře. Musíme poděkovat faře, za tak krásný prostor, který podpořil atmosféru, kterou sbory vytvářely.

Všechny sbory se představily duchovním programem, ale musím říci, že všechny mají široký repertoár, který bychom mohli užít i na jinak zaměřených koncertech. Může to být motivace na další spolupráci sborů.
Slovem nás provázela Monika Kuchnová, která je naším nepostradatelným tenorem a mluvčím.

Nemohli jsme naše hosty jen tak propustit. Připravili jsme pro ně pohoštění z kuchyní našich zapěvaček z APS VŠB-TUO a nemohl chybět bílý/červený mok, který obstarali naši muži.

Těším se, že se příští rok opět sejdeme a uzavřeme sezónu stejně půvabným koncertem jako teď. Možná se nás sejde mnohem více.



2010

duben

SBOR UNLIMITED

Koncert neočekávaných zážitků Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO společně s kapelou proběhl 22. 4. 2010 na hladnovských kolejích v Klubu A při doprovodném programu MAJÁLESu 2010 Ostravské univerzity!
Koncert byl protkaný všemi možnými hity různých hudebních žánrů. Jako ochutnávku mohu uvést muzikál West Side Story, The Beatles, Guantanamera a v neposlední řadě srdcovou záležitost Michaela Jacksona, Heal the World. Pokud jste se nebyli podívat na náš koncert, přišli jste o ukázku z filmu Zachraňte Williho, kde právě Heal the World zazněl. Představte si kosatku Williho (mimochodem jeho replika se v Klubu A nachází) jak skáče přes molo a hlavní hrdina vztahuje ruku a... tak přesně tohle nám předvedl klavírista naší kapely Petr Phicner. Kluci z kapely, Milan Vyležík a Pavel Švec, se kolegovi nesmírně smáli :-)
V Klubu A byla rodinná atmosféra, kterou jsme si užili. Za barem byly krásné servírky, které ladně mezi námi probíhaly, aby mohly našim poluchačům přinést potřebné moky... Jak jsem se dověděla, tak i zpěváci nezaháleli a objednávali si šťávičky na podporu dobré a odvázané nálady.
Klub A na hladnovských kolejích nemohl pojmout dosti poluchačů, proto jsme se rozhodli udělat další koncert SBOR UNLIMITED, abychom naši práci mohli ukázat dalším.
Na prvního máje, po jarním políbení příjďte v 19.00 hodin do Ostravy-Krásné Pole. Nemusíte se bát, že netrefíte. Autobus č. 46 Vás doveze přímo na zastávku Záuliční, kde se nachází bývalý kulturní dům, dnes to je Hospůdka u Josefa.
My se těšíme na další koncert a vy se můžete těšit na Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO a naši kapelu, která se představí svým programem jazzových skladeb.



2010

duben

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO na MAJÁLESU OU!

V rámci Majálesu Ostravské univerzity, letos s přízviskem „bez hranic“, se ve čtvrtek 22. dubna 2010 představí Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO a překoná své hranice sborového zpívání koncertem SBOR UNLIMITED.
Majáles pořádá Stavovská unie OU, která nedávno otevřela studentský KLUB A na kolejích Hladnov, kde koncert proběhne s 50 korunovým vstupným.

Proč UNLIMETED? Nekonečný přísun hitů a litrů v Klubu A, Neomezený počet hudebních žánrů. Ohromná spousta muzikantů na pódiu. Od jazzu přes muzikál, rock až po Michaela Jacksona!

Těší se na Vás SBOR UNLIMITED, koncert pěveckého sboru APS VŠB-TUO s kapelou.




2010

březen

APS jede do Argentiny

V následujícím školním roce dostal Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava pozvání na účinkování na prestižním Mezinárodním festivalu sborového zpěvu v Buenos Aires. 4. ročník tohoto festivalu, který je pořádán pod záštitou Senátu Argentinské republiky, provinční a městské vlády Buenos Aires, a jiných institucí kulturního a politického života Argentiny je významným hudebním setkáním, které se za krátkou dobu své existence stalo nedílnou součástí latinskoamerické kulturní scény. V předcházejících letech na něm vystupovaly sbory například z Mexika, Ekvádoru, Srbska, nebo Polska. Stal se tak místem jedinečné výměny zkušeností mezi účastníky z několika kontinentů. Po dobu sedmi dnů bude sbor v hlavním městě Argentiny a jeho okolí provádět koncerty s výhradním zastoupením české hudby. Do programu jsou zařazeny jak skladby českých klasiků Antonína Dvořáka nebo Leoše Janáčka, tak také díla soudobých autorů Petra Ebena, Zdeňka Lukáše, a s přihlédnutím k výročím jsou zařazeny také díla Bohuslava Martinů a Gustava Mahlera. Jsme přesvědčeni, že právě APS VŠB-TUO dokáže kvalitním způsobem reprezentovat své město, které v právě probíhajícím boji o titul Evropské hlavní město kultury Ostrava 2015, potřebuje své kulturní reprezentace po celém světě.



2010

Mezinárodní festival pěveckých sborů
Buenos Aires, AR



2009

prosinec

Vánoční koncert s Muzikou

Vánoční čas jsme si navodili Vánočním koncertem s Muzikou, tedy společným koncertem Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO a Dětského pěveckého sboru MUZIKA ZŠ J. Valčíka v Ostravě-Porubě.
Jsme velmi rádi, že jsme navázali na loňský rok, kdy jsme Muziku pozvali na společný vánoční koncert.
Atmosféra v Nové aule byla protkána vánočními koledami českými, anglickými, připoměli jsme si, že nejvíce k vánocům patří láska a pohoda.
Musíme poděkovat nejen zpěvákům obou pěveckých sborů a sbormistrům za krásnou vánoční atmosféru, ale také Vysoké škole báňské, jejím pracovníkům Nové auly a rektorátu.
Na stránkách sboru sbor.vsb.cz můžete v dohledné době shlédnout fotografie z koncertu a mnohé další.

26. 12. 2009 nás můžete vidět a slyšet v Řepíštích, v krásném dřevěném kostelíku od 17.30 hodin.

-MH-



2009

listopad

Sametová revoluce s akademickými sbory vysokých škol ČR

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO byl u toho...
K oslavení 20. výročí sametové revoluce uspořádala Unie českých pěveckých sborů Hudební oslavu Mezinárodního dne studenstva k výročí sametové revoluce. V Praze probíhaly dva koncerty, kterých jsme se účastnili my, Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava. Na Koncertě Pražské Te Deum, v pondělí 16. 11. 2009 v Kostele sv. Ludmily, jsme se společně s akademickými pěveckými sbory Ateneo Univerzity Palackého (Olomouc) a Pěveckým sborem Masarykovy Univerzity (Brno) představili vlastním repertoárem a nakonec jsme pod taktovkou dirigenta Michala Vajdy společně s ostatními sbory, žesťovým kvartetem a tympány představili skladbu Petra Ebena Pražské Te Deum 1989, kterou P. Eben reagoval na situaci v listopadu 1989.
V úterý 17. 11. 2009 oslavy vyvrcholily hlavním koncertem pod záštitou pana Václava Havla v Rudolfinu. Opět zaznělo Ebenovo Pražské Te Deum 1989 tentokrát s varhanami a tympány, představil se Orchestr 17. listopadu pod vedením Libora Peška s dílem Bedřicha Smetany: Blaník z cyklu Má vlast a Antonína Dvořáka: Karneval, op. 92. Nakonec zazněl Antonín Dvořák: Te Deum, op. 103 se sólisty Romanem Janálem, baryton a Lívií Obručník Vénosovou, soprán. Dvořákovo Te Deum zpívaly 4 pěvecké sbory vysokých škol České republiky a Orchestr 17. listopadu pod vedením Libora Peška. Nesměla chybět studentská hymna Gaudeamus Igitur.
S Prahou jsme se rozloučili před půlnocí a směřovali jsme směrem k Ostravě, kam jsme dorazili po páte hodině ranní naplněni dojmy, zážitky. Bylo nám velkou ctí zúčastnit se takové velkolepé akce společně s dalšími sbory českých vysokých škol. www.festaacademica.cz Hudbou k výročí sametu/Praha 2009



2009

listopad

Vánoce s Akademickým pěveckým sborem VŠB-TUO

Pojďte se s námi předvánočně naladit do Nové auly VŠB-TUO v Ostravě-Porubě 15. 12. 2009 od 17.30 hodin na Koncertě s Muzikou. Účinkuje Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO a Dětský pěvecký sbor MUZIKA ZŠ J. Valčíka.
26. 12. 2009 je náš již Tradiční Svatoštěpánský koncert v Řepištích u Vratimova. Dřevěný kostelík, varhany, Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby, prostě vánoční pohoda...




2009

říjen

Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky Ostrava 2009

Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky Ostrava 2009 (MFPSVČ 2009) byl pořádán Akademickým pěveckým sborem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava pod osobní záštitou rektora VŠB-TUO prof. Ing. Tomáše Čermáka, CSc. Festivalu se zúčastnily pěvecké sbory zemí Visegrádské čtyřky. Kromě Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO to budou: Polsko (Wroclaw) – Wroclaw University of Technology Choir, Maďarsko (Budapešť) – ProVocal, Česká republika (Ostrava) – Chorus Ostrava.
Akademický pěvecký sbor je těleso s již osmiletou tradicí, který působil do roku 2007 na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, jako Komorní sbor EXIL a získával mnohá ocenění na soutěžích, měl možnost navštívit mnohé země Evropy a také navštívit prestižní festivaly nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nyní je Akademickým pěveckým sborem VŠB-TUO a stále navštěvuje různé země a spolupracuje s různými pěveckými tělesy nejen z České republiky a zúčastňujeme se festivalů sborového zpívání. V letošním roce si APS mezinárodní festival zorganizoval sám.
O tom, že se vydařil, se mohli přesvědčit už diváci prvního zahajovacího koncertu, který se uskutečnil a aule VŠB-TUO v pátek 4. září 2009. Všechna pěvecká tělesa předvedla maximum a sklidila potlesk. Určitě největší úspěch sklidil pořadatelský Akademický pěvecký sbor, protože zpíval s chutí a opravdu celým tělem. Maximálním zážitkem pak byla píseň La Paloma v podání všech sborů.
I ostatní koncerty, mistrně naplánované do různých míst ve městě i okolí ,přinesly divákům poutavý zážitek. Dá se říci, že první ročník Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Visegrádské čtyřky se vydařil. Posluchači si našli své sbory a sbory své posluchače.

Táňa Kantorková



2009

srpen

Přijďte s námi zahájit PRVNÍ ROČNÍK Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Visegrádské čtyřky Ostrava 2009

Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky Ostrava 2009
4. – 6. 9. 2009
Tři země, pět koncertů, 4 pěvecké tělesa, 130 účastníků. Nový, mladý festival, který v Ostravě nesmí chybět.
Moravskoslezský kraj má velký počet pěveckých těles, které reprezentují různá města, různé žánry, různé věkové skupiny, různé skupiny lidí. Naproti tomu Ostrava skýtá mnohé prostory pro koncerty a mnohá místa, která můžeme účastníkům festivalu představit. Jiné země Evropy své festivaly již mají. Proto jsme se rozhodli přivést do Ostravy novou tradici. Setkání, poznávání nových kultur, nových možností ve sborovém zpívání a nakonec i odhalení naší kultury ostatním zemím. Představujeme Vám Mezinárodní festival pěveckých sborů Visegrádské čtyřky Ostrava 2009 (MFPSVČ 2009), který je pořádán Akademickým pěveckým sborem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava za osobní záštity rektora VŠB-TUO prof. Ing. Tomáše Čermáka, CSc. Festivalu se zúčastní pěvecké sbory zemí Visegrádské čtyřky. Kromě Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO to budou: Polsko (Wroclaw) – Wroclaw University of Technology Choir, Maďarsko (Budapešť) – ProVocal, Česká republika (Ostrava) – Chorus Ostrava.
Akademický pěvecký sbor je těleso již osmiletou tradicí, který působil do roku 2007 na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, jako Komorní sbor EXIL a získával mnohá ocenění na soutěžích, měl možnost navštívit mnohé země Evropy a také navštívit prestižní festivaly nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nyní jsme Akademickým pěveckým sborem VŠB-TUO a stále navštěvujeme různé země, spolupracujeme s různými pěveckými tělesy nejen z České republiky a zúčastňujeme se festivalů sborového zpívání. Nyní se tedy i my stáváme součástí Mezinárodního festivalu.
Celý festival začíná v pátek 4. 9. společným sfáráním do dolu na Landeku a zahájením festivalu koncertem v Nové aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava od 18.00 hodin, kde se představí všechna pěvecká tělesa. Další den, sobota 5. 9, bude velice pestrý. Stále se bude koncertovat, ale každý pěvecký sbor bude míst svou scénu, své publikum, svůj koncert. Ostrava a okolí nám nabízí mnoho možností, my jsme vybrali zámeček ve Staré Vsi nad Ondřejnicí - ProVocal od 17.00, kolonádu v Sanatoriích Klimkovice - Wroclaw University of Technology Choir od 18.00 a amfiteátr Zoologické zahrady Ostrava - Chorus Ostrava od 15.00. Festival vyvrcholí v den třetí, v neděli 6. 9., v Národní kulturní památce Důl Michal, kde zazní společné skladby La Paloma a Kačena Divoká Leoše Janáčka. Koncert zde začne v 15.00.
Zveme Vás na kulturně velmi pestrý program. Máte možnost podívat se do Sanatorií Klimkovice, při návštěvě ZOO Ostrava připojit k prohlídce i poslech pěveckého sboru anebo si prohlédnout malebnou obec Stará Ves nad Ondřejnicí. Vše je na Vás, a my se těšíme na všechny, kdo se přijdou podívat a tím podpoří náš začínající ambiciózní projekt Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Visegrádské čtyřky, který pro Vás pořádá Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO.



2009

červenec

Společný koncert univerzitních sborů VŠB-TU Ostrava

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO a Chorus Ostrava. To jsou univerzitní pěvecké sbory Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.
V Ostravě-Pustkovci jsme ve čtvrtek, 25. 6., uspořádali společný koncert těchto sborů. Repertoár koncertu byl duchovního rázu s různými formami a dobovým zařazením skladeb.
Jako dirigenti se představili pan prof. Lumír Pivovarský, Jan Mlčoch a Kateřina Milchová. Právě Jan Mlčoch byl pojítkem obou sborů, protože je dirigentem obou těles. Pěvecké sbory měly propojený program se společnými skladbami, kterými byly Vere Languores Nostros (Tomas Luis de Victoria), Il Bianco e Dolce Cigno (Jacob Arcadelt) a An Irish Blessing.
Krásné prostředí Kostela sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě-Puskovci, skvělá akustika nám přinesla velmi pěkný koncert, skvělý zážitek.



2009

CD Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO ()



2009

Festa acadamica
Praha, CZ



2009

Mezinárodní festival akademických sborů Barborka
Wroclaw, PL




2008

Festival of Young People
Neerpelt, BE

stříbrné pásmo v kategorii profesionální smíšená tělesa



2008

Festival renesanční hudby Visegrádské čtyřky
Budapešť, HU





2007

Semana Coral Internacional de Álava
Álava, ES



2007

Festival Coral de Burgos
Burgos, ES



2007

Sbor byl založen roku 2007.



2007

Mgr. Jan Mlčoch zahájil činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

Hledáme zpěváky do všech hlasových skupin

co požadujeme?

Nástupní věk do 30 let. Znalost not a hudebního vzdělání výhodou. Konkurz při nástupu.

co nabízíme?

Jsme kolektiv mladých lidí, kteří se baví zpěvem, koncertováním a cestováním. Scházíme se pravidelně ve středu nebo čtvrtek v Ústřední knihovně VŠB-TUO, učebna NK 325 v čase 17:30 – 20:30.

jak se stát členem?

Napiš na sbor.vsb@email.cz a přihlaš se. Obratem Ti odpovíme a pozveme Tě na zkoušku, kde Tě přezkouší náš dirigent.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)