Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava sklízí další úspěchy

První Setkání absolventů VŠB-TUO, předávání diplomů na zlaté promoci, odhalení stopy pana Světlíka na chodníku slávy VŠB-TUO, zpívání v nejstarším kostele v Ostravě, inaugurace nového dirigenta a zisk zlata na dvou zahraničních soutěžích? Na akademický rok 2014/2015 budeme vzpomínat ještě dlouho.



Martina Vyležíková, redakčně upraveno, neděle 19. července 2015
Magazín > Sborový život

APS VŠB-TU Ostrava zvítězil na mezinárodní soutěži duchovní hudby Laudate Dominum ve Vilniusu

Markéta Michalusová / APS VŠB-TU Ostrava

V našem APS se za celý akademický rok nenudíme. Není zde místo všechno vyjmenovat a podělit se o zážitky. Proto alespoň to nejdůležitější.

Vánoce se pro náš sbor nesou v duchu Tradičního Svatoštěpánského koncertu konaného 26. prosince. Je to náš největší koncert roku. A právě při tom loňském jsme se rozloučili s Honzou Mlčochem, který sbor založil a dlouhých 14 let dirigoval. Ve velmi krátké době jsme oslovili Adama Sedlického, se kterým jsme se vrhli přímo do nové spolupráce. S tímto mladým a houževnatým dirigentem sbor uspořádal dva inaugurační koncerty a zúčastnil se hned dvou soutěží – v květnu klání mezi vysokoškolskými sbory na Akademické Banské Bystrici (ABB) a v červenci Mezinárodní soutěže duchovní hudby Laudate Dominum v litevském Vilniusu. Obě účasti pro nás dopadly skvěle.

V soutěžní aule Beliana v Bystrici jsme získali zlaté pásmo a speciální cenu za působivou dramaturgii, která byla udělena samotným rektorem Univerzity Mateja Bela. Kromě patnáctiminutového soutěžního programu jsme také společně s dalšími sbory vystoupili na náměstí v Banské Bystrici a předvedli jsme se na večerním koncertě. Zpívalo se všude, v soutěžní aule, v hale univerzity a také na trávníku ve stínu stromů...

Nejčerstvější je litevský úspěch. Vrátili jsme se 8. července 2015 plni dojmů vítězů soutěže Laudate Dominum. Získali jsme první místo a také ocenění za nejlépe provedenou povinnou skladbu. Při vyhlašování výsledků jsme byli vyzváni na pódium, kde jsme zazpívali pár skladeb dle vlastního výběru. Adam Sedlický dirigoval pro všechny sbory společnou skladbu Laudate Dominum Pauliuse Andriuškevičiuse. Byly to opravdu krásné, výjimečné chvíle, které jsme náležitě oslavili. Velice nás také nadchl koncert v kostele, kde jsme vystoupili společně se slovenským sborem Rozkvet. Kostel byl plný posluchačů a bylo velmi milé pro ně zpívat. Volné chvíle jsme vyplnili výlety. Prošli jsme si město Kaunas, Vilnius, archeologickou rezervaci v Kernavé a hrad Trakai. Po náročném týdnu jsme se cestou zpět do ČR zastavili ve skanzenu v Rumšiškes.

Asi se mi nepodaří popsat všechny chvíle a situace všech zájezdů a akcí, které se sborem pořádáme. Možná proto stojí za to se k nám přidat a ty zážitky zažívat společné s námi! V září začínáme novou sezónu a hledáme právě VÁS! Nebojte se, každý rok vyrážíme do soutěžních a festivalových vírů Evropy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)