Ostravský Exil ve Španělsku

Ve dnech 31. 8. –12 .9. 2007 se KOMORNÍ SBOR EXIL zúčastnil 26. ročníku FESTIVAL CORAL INTERNACIONAL DE ALAVA, kde spolu s osmi sbory (čtyřmi z Evropy a čtyřmi z Latinské Ameriky) koncertoval ve více než dvaceti obcích. Sídlem festivalu bylo historické město Salvatierra.



Vojtěch Roupa, sobota 29. září 2007
Magazín > Sborový život

V rámci festivalu byli dirigent Jan Mlčoch a prezident sboru Vojtěch Roupa přijati řadou starostů a reprezentantů obcí a také u předsedy Basické autonomní vlády. Ve středu 5. září byl koncert sboru živě přenášen Radiem Vitoria. Závěrečný koncert festivalu se konal v pátek 7. září v národním divadle ve Vitorii, metropoli Baskicka. Komorní sbor EXIL měl tu čest tento koncert, kde zpívaly všechny zúčastněné sbory, otevírat, mimo jiné právě proto, že jako jediný měl v repertoáru píseň v baskičtině. Závěr koncertu patřil Handelovu Alleluja v provedení všech sborů.

Dále se KS EXIL přesunul do Burgos, kde pokračoval v úspěšném turné dalšími koncerty. Nejvýznamnější byl v samotném Burgos, kde sbor vystupoval v prestižním sále Casa del Cordón. V tomto renesančním paláci, který dnes kromě koncertní síně slouží jako sídlo banky Caja de Burgos, přijali katoličtí králové, Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský, Kryštofa Kolumba po návratu z Ameriky.

Sbor byl po celou dobu obou festivalů oceňován pro svou technickou a výrazovou dokonalost, perfektní sezpívaní a kompaktnost hlasů. Největší ohlas v publiku měla provedení renesanční polyfonie Tomase Ludovica de Victorii a především interpretace děl Leoše Janáčka, za které je sbor dlouhodobě oceňován. Ani folklór z celého světa (Česko, Slovensko, Slovinsko, Mexiko, Uruguay, Japonsko) nenechal španělské publikum chladné.

Komorní sbor EXIL se nyní plně věnuje nácviku Mozartovy mše Missa Brevis in C (KV 220) na slavnostní inaugurační koncert v Aule VŠB-TUO dne 29. listopadu 2007, kde zahájí novou éru svého působení pod novým názvem Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)