Foerster

smíšený sbor • Jičín


založen v roce 1995

35 členů

Radek Štaff
Jiráskova 30
50601 Jičín



Umělecké vedení

Kronika sboru


2022

červen

Foersterovy Osenice
Osenice, CZ

nesoutěžní přehlídka sborů



2021

říjen

České středohoří - festival pěveckých sborů
Louny, CZ

nesoutěžní festival





2019

říjen

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu ve Vlachově Břeží
Vlachovo Březí, CZ

Ocenění ředitelky festivalu za spontánní hudební projev a sbormistrovskou práci






2018

duben

Jarní sborový koncert

V sobotu 7. dubna 2018 se v Jičíně setkaly dva pěvecké sbory při společném vystoupení - královéhradecký Smíšený pěvecký sbor Smetana, vedený sbormistrem Janem Jiráčkem, a Smíšený pěvecký sbor Foerster z Jičína se svou sbormistryní Boženou Maxiánovou. Koncert, na jehož uspořádání se obě tělesa domluvila už v roce 2016 při účasti na IX. Setkání pěveckých sborů ve Dvoře Králové nad Labem, se konal v zaplněném Porotním sále jičínského zámku.

Jako první vystoupil domácí sbor Foerster, který za klavírního doprovodu Pavla Krčmárika předvedl reprezentativní ukázku ze svého repertoáru, počínaje lidovými písněmi, přes operu až k moderním vážným i popovým skladbám. Některé melodie zazněly v podání sboru poprvé, některé nově před jičínským publikem.

Pak dostali slovo hosté z Hradce Králové. Smetana, sbor s mnohem delší, více než devadesátiletou tradicí, spolupracující též s hradeckou filharmonií a často doprovázený hrou na varhany, zazpíval ucelený program, zaměřený zejména na hudbu duchovní autorů Schuberta, Dvořáka, Despreze a dalších. V závěru pak zazněly Janáčkovy Ukvalské písně.

Nakonec zazpívaly oba sbory společně, nejprve Händlovo Canticorum iubilo a poté - pro velký úspěch k radosti publika dokonce dvakrát - sbor z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany Proč bychom se netěšili. Napodruhé se zpěvem připojili i diváci.

Po skončení veřejné části se potom zpěváci obou souborů setkali při přátelském posezení a zhodnotili nejen tento koncert, ale i možnosti další spolupráce a jiná, oboustranně zajímavá témata.

Další setkání obou pěveckých sborů proběhlo o dva týdny později, kdy jsme byli recipročně pozváni do Hradce Králové, kde jsme absolvovali společný koncert v krásném prostoru Městské hudební síně.

Pro jičínský pěvecký sbor jsou podobná setkání s dalšími sbory, ať už při koncertech, na přehlídkách či soutěžích, významnou inspirací, možností prezentace i navázání přátelských a kolegiálních vztahů v oblasti sborové tvorby. Proto také už na podzim 2018 uskuteční Foerster další podobnou reciproční akci s pěveckým sborem Kvítek z Loun.

www.facebook.com/foerster.cz/



2017

říjen

Podzimní sborový koncert

Na jaře letošního roku jsme navázali spolupráci se Smíšeným sborem Jizerka – Semily a přijali pozvání na 13. ročník festivalu pěveckých sborů „SEMILSKÝ DŽBÁNEK“. Na koncertu v kostele sv. Petra a Pavla v Semilech se náš sbor prezentoval loni nastudovanou mší Missa Loretta od Adalberta Říhovského. Na závěr si oba sbory zazpívaly společně skladbu Alleluia od Douglase Brenchleyho.

V sobotu 21. října 2017 jsme naopak přizvali Smíšený sbor Jizerka – Semily k nám do Jičína, abychom si společně zazpívali na Podzimním sborovém koncertu konaném v Porotním sále jičínského zámku. Nejprve se osmi desítkám diváků představil domácí sbor, pod vedením sbormistryně Boženy Maxiánové, který se prezentoval širokým repertoárem. Zazněly skladby klasické, árie z opery, ale i úpravy lidových písní. Premiéru před jičínským publikem měly skladby „Northern lights (O. Gjeilo) a Cantar (J. Althouse).

V druhé polovině koncertu se představil Smíšený sbor Jizerka – Semily, který vznikl ve školním roce 2002/2003 pod vedením Aleny a Václava Brádlových. Od roku 2006 je sbormistryní Nadia Ladkany. Ve sboru zpívá přibližně 35 zpěváků – současných nebo bývalých členů sboru Jizerka.

Sbor si pro jičínské publikum připravil velmi pestrou směsici skladeb. Zazněly především písně lidové, došlo však i na vtipné úpravy písní umělých a filmových.

Oba sbory byly odměněny bouřlivým potleskem a společně na závěr zazpívaly skladbu Kyrie Eleison (J. leavitta) a árii z opery Prodaná nevěsta „Proč bychom se netěšili“ (B. Smetana).

Smíšený pěvecký sbor Foerster, Jičín, se mohl posluchačům pochlubit cenou MODERNA, kterou získal v polovině října na Mezinárodním sborovém festivalu hudebního romantismu ve Vlachově Březí za provedení soudobé skladby na romantický námět.

Věříme, že společný sborový koncert obou sborů všechny návštěvníky potěšil a přispěl k rozvoji sborového zpěvu v našem kulturně založeném regionu. V příštím roce bychom chtěli do Jičína přizvat na jaře hradecký sbor Smetana a na podzim lounský sbor Kvítek, se kterým jsme se seznámili na festivalu ve Vlachově Březí.



2017

říjen

Sbor Foerster si přivezl ocenění z festivalu

Smíšený pěvecký sbor Foerster získal na Mezinárodním sborovém festivalu hudebního romantismu ve Vlachově Březí jedno z pěti ocenění - cenu Moderna za nejlepší provedení soudobé skladby na romantické téma. Porotu zaujalo jeho nastudování písně Na horách od Zdeňka Lukáše.

Soubor se na šestnáctý ročník festivalu, jehož historie sahá do roku 1999, vydal pod vedením své sbormistryně Boženy Maxiánové v pátek třináctého října. Byl to ale den rozhodně šťastný, neboť hned svým prvním vystoupením na zahajovacím koncertě Jičínští výrazně zaujali nejen publikum, ale i přítomné hudební odborníky.

Soutěžní část programu se pak uskutečnila v sobotu odpoledne v citlivě zrenovovaných prostorách bývalého pivovaru, kde členové sboru ve vymezeném čase patnácti minut museli předvést tři romantické skladby z různých období. Festivalová porota pak dlouho a přísně posuzovala vhodnost výběru skladeb a především jejich interpretaci.

Sbory se zatím rozjely na večerní koncerty do okolí - jičínský Foerster konkrétně na překrásný zámek Kratochvíle. Tam se už mohl nejen hudebně předvést, ale také potěšit diváky a užít si mimořádnou atmosféru tohoto místa. K ní přispěla i velmi přátelská a spontánní podpora dalšího vystupujícího tělesa, sboru Kvítek z Loun, s nímž pak členové jičínského sboru společně zazpívali nadšenému publiku nečekaný přídavek. Oba sbory se shodly, že další spolupráce a vzájemná setkání, která už plánují, jsou tím nejlepším výsledkem celého festivalu a mohou nejvíce potěšit jeho realizační tým.

A tak vůbec nevadilo, že při nedělním vyhlášení výsledků hlavní festivalovou cenu získal sbor Vysoké školy ekonomické v Praze - Musica oeconomica Pragensis. Ocenění za moderní ztvárnění romantické skladby si sbor i jeho vedoucí Božena Maxiánová velmi váží a těší se z něj, stejně jako z pochvalných reakcí na celé působení jičínských zpěváků na festivalu. Ten byl pak ukončen v neděli odpoledne společným koncertem všech zúčastněných sborů s Pošumavským filharmonickým orchestrem. To nejdůležitější je totiž pro sbor Foerster radost z hudby - tu chce předávat svým posluchačům, jako třeba při nedávném společném koncertu se semilským sborem Jizerka v jičínském Porotním sále zámku.



2017

říjen

16. Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu ve Vlachově Březí
Vlachovo březí, CZ

cena MODERNA za provedení soudobé skladby na romantický námět (Na horách – Z. Lukáš)



2017

květen

XIII. Setkání pěveckých sborů v Heřmanově Městci
Heřmanův Městec, CZ

nesoutěžní přehlídka sborů




2014

říjen

Ivana Hanzlová ukončila činnost jako hlavní sbormistr





2013

srpen

PaedDr. Božena Maxiánová zahájila činnost jako sbormistr






2009


Erbach, DE






2001

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu
Vlachovo Březí, CZ

zvláštní cena poroty za kompaktní zvuk sboru



1995

Sbor byl založen roku 1995.



1995

Ivana Hanzlová zahájila činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

rádi přijmeme nové členy do všech hlasových sekcí. Nutně však potřebujeme posílit basy.

jak se stát členem?

zájemci kontaktujte předsedu sboru na e-mail: foerster.jicin@foersterjicin.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)