Devatenáctý ročník sborového svátku přinese letos opět některé novinky.

Devatenáctý ročník sborového svátku přinese letos zajímavé novinky

Na prologu festivalu

v Jičíně, městě, které výrazně ovlivnilo Foerstrův život, se představí výborný domácí Smíšený pěvecký sbor Foerster Jičín s atraktivním repertoárem, nejen úprav lidových písní.



Mgr. Jaroslav Vávra, dramaturg festivalu, úterý 21. května 2019
Magazín > Zprávičky

amfiteátr - festival FO

archiv festivalu / ceskesbory.cz

Foerster Jíčín vede sbormistryně Dr. Božena Maxiánová, klavír Mgr. Pavel Krčmárik.

Vedle kmenového repertoáru sboru zazní v jeho podání i známá kompozice Cantique de Jean Racine, kterou Gabriel Fauré

(1845-1924) napsal v letech 1864-1865. Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice (MgA. Tomáš Židek, Ph.D.), čerstvě ověnčený dvěma stříbrnými pásmy a cenami za provedení skladeb na letošním festivalu v Banské Bystrici, přednese madrigaly renesančních autorů (H. L. Hassler, O. di Lasso, J. Arcadelt, J. Dowland ad.) a stylově v krojích úpravy lidových písní. Pánské odbory sborů Jizeran Semily, Antonín Dvořák Turnov a Foerster Jičín připravily pro posluchače kouzelnou „pětidílnou“ skladbu na slova lidové poezie Jaro se otvírá s doprovodem houslí (Šárka Košťálová, sbormistr Bohuslav Lédl) z pera Zdeňka Lukáše. Koncert se uskuteční v pátek 31.května 2019 od 19 hodin v aule Lepařova gymnázia Jičín.

Hlavní festivalový den zahájí tradiční slavnostní mše v osenickém kostele Narození P. Marie (1. 6. od 9 hodin), tentokrát ale v řeckokatolickém ritu. Celebruje ji otec Karel Soukal, biskupský vikář Apoštolského exarchátu řeckokatolické církve v ČR (koncelebrant P. Augustin Štěvica). Liturgii podle sv. Jana Zlatoústého P. I. Čajkovského op. 44, Kyrie z Foerstrovy Glagolské mše a skladbu O. Gjela Northern lights (na svaté přijímání) přednesou sbory Salvátor Chrudim a VUS Pardubice (sbormistr MgA. Tomáš Židek, Ph.D.). Přinese posluchačům jistě nevšední duchovní i umělecký zážitek. Pěvecké sbory Hlahol Nymburk (sbormistr Ing. Tomáš Pergel, CSc.), Antonín Dvořák Turnov (sbormistr Mgr. Bohuslav Lédl) a Jizeran Semily (sbormistr Jiří Kurfiřt) se po mši představí posluchačům vždy jednou duchovní skladbou. Modlitba G. Verdiho v podání sopranistky MgA. Jany Ryklové a sborová Amazing Grace (sólo Jana Ryklová) v úpravě Bernda

Radocha (3. 6. 1959 – 9. 12. 2018) bude vzpomínkou na legendárního německého sbormistra a dirigenta, přítele Foerstrových Osenic.

Odpolední koncert všech sborů pak proběhne v amfiteátru před Památníkem Foerstrova rodu od 14

hodin. Zazní zde nejen řada úprav lidových písní

a spirituálů, ale také skladby A. Dvořáka, A.Novikova, G. P. da Palestriny. B. Lédla, Ant. Foerstra, J. B. Foerstra a dalších autorů. Jizeran připomene 80. narozeniny skladatele a dirigenta Jaroslava Krčka (nar. 22. 4. 1939) jeho třemi variacemi na píseň Šly panenky silnicí, čtvrtá je z pera Zd. Lukáše. Ani letos nebude chybět společný zpěv všech sborů, kdy zazní oblíbené „festivalovky“. Koncert bude moderovat sbormistr Mgr. Vítězslav Čapek z Turnova. Večerní festivalové koncerty přivítá zámek Humprecht v Sobotce a kostel sv. Havla v Rožďalovicích. Oba se uskuteční od 19 hodin.

Na loveckém zámku budou zpívat sbory Antonín Dvořák z Turnova a Jizeran Semily. Dramaturgie programu je laděna do jara (J. Křička – Pozdravujte zemi, obláčkové, Zd. Lukáš – Jaro se otvírá, sbormistr Bohuslav Lédl; B. Martinů – Otvírání studánek, soprán Mgr. Eva Lédlová, alt Bc. Maria Šimková, baryton Jaroslav Patočka, 1. housle Mirka Jeřábková, 2. housle Šárka Košťálová, viola Zuzana Formáčková, klavír Mgr. Bohuslav Lédl, sbormistr Jiří Kurfiřt). Také malý recitál sopranistky MgA. Jany Ryklové bude v témže duchu.

V Rožďalovicích se sbory Salvátor Chrudim, VUS Pardubice a Hlahol Nymburk zaměří na duchovní repertoár (V. Říhovský, J. B. Foerster, M. Schneider – Trnavský, T. Luis da Victoria, P. I. Čajkovskij, A. Hnilička – Mše Es dur op. 184 – výběr, T. Židek a O. Gjelo – Salvátor a VUS; Grečaninov, Ch. Gounod, G.Fauré, A. Pärt, S. Rachmaninov, C. Orff, spirituály, Del Roma z filmu Sestra v akci, J. B. Foerster – Gloria z Missa in Honorem S. Adalberti op. 188 z r. 1947 – Hlahol).

V Praze bude festival zahájen pietní vzpomínkou u hrobu Foerstrů na Olšanech již 27. května 2019 v 16

hodin (prof. Fr. Zumr).

Také letos zastřešují festival rganizátoři z Dobrovolného sdružení rodáků a přátel Dětenic ve spolupráci s UČPS a organizací OSA.

Srdečně na festival zveme všechny přátele sborového zpěvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)