Jarní sborový koncert Foerstera Jičín potěšil posluchače

V sobotu 7. dubna 2018 se v Jičíně setkaly dva pěvecké sbory při společném vystoupení - královéhradecký Smíšený pěvecký sbor Smetana, vedený sbormistrem Janem Jiráčkem, a Smíšený pěvecký sbor Foerster z Jičína se svou sbormistryní Boženou Maxiánovou. Koncert, na jehož uspořádání se obě tělesa domluvila už v roce 2016 při účasti na IX. Setkání pěveckých sborů ve Dvoře Králové nad Labem, se konal v zaplněném Porotním sále jičínského zámku.



redakce / TZ, úterý 24. dubna 2018
Magazín > Sborový život

Foerster Jičín

Facebook sboru / -

Jako první vystoupil domácí sbor Foerster, který za klavírního doprovodu Pavla Krčmárika předvedl reprezentativní ukázku ze svého repertoáru, počínaje lidovými písněmi, přes operu až k moderním vážným i popovým skladbám. Některé melodie zazněly v podání sboru poprvé, některé nově před jičínským publikem.

Pak dostali slovo hosté z Hradce Králové. Smetana, sbor s mnohem delší, více než devadesátiletou tradicí, spolupracující též s hradeckou filharmonií a často doprovázený hrou na varhany, zazpíval ucelený program, zaměřený zejména na hudbu duchovní autorů Schuberta, Dvořáka, Despreze a dalších. V závěru pak zazněly Janáčkovy Ukvalské písně.

Nakonec zazpívaly oba sbory společně, nejprve Händlovo Canticorum iubilo a poté - pro velký úspěch k radosti publika dokonce dvakrát - sbor z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany Proč bychom se netěšili. Napodruhé se zpěvem připojili i diváci.

Po skončení veřejné části se potom zpěváci obou souborů setkali při přátelském posezení a zhodnotili nejen tento koncert, ale i možnosti další spolupráce a jiná, oboustranně zajímavá témata.

Další setkání obou pěveckých sborů proběhlo o dva týdny později, kdy jsme byli recipročně pozváni do Hradce Králové, kde jsme absolvovali společný koncert v krásném prostoru Městské hudební síně.

Pro jičínský pěvecký sbor jsou podobná setkání s dalšími sbory, ať už při koncertech, na přehlídkách či soutěžích, významnou inspirací, možností prezentace i navázání přátelských a kolegiálních vztahů v oblasti sborové tvorby. Proto také už na podzim 2018 uskuteční Foerster další podobnou reciproční akci s pěveckým sborem Kvítek z Loun.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)