Mezinárodní festival Foerstrovy Osenice popatnácté

Letošní ročník bude zahájen v Porotním sále jičínského zámku v pátek 5. června. Po vystoupení domácího sboru Foerster se představí posluchačům sopranistka Jana Heryánová–Ryklová. V sobotu začíná hlavní festivalový program v Osenicích již ráno v kostele Narození Panny Marie, odpoledne pak vystoupí všechny sbory v amfiteátru u Památníku Foerstrova rodu za průvodního slova Alfréd Strejčka. Večerní koncerty se konají v Osenicích, Dolním Bousově a Kopidlně.



Jaroslav Vávra, neděle 31. května 2015
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice 2014

Jan Matějka / Foerstrovy Osenice

Už Prolog v Jičíně přinese návštěvníkům jistě nevšední zážitek. Po slavnostním zahájení festivalu starostou Dětenic Ing. Radomírem Vališkou vystoupí domácí sbor Foerster, který patří mezi elitu východočeské oblasti Unie českých pěveckých sborů. Zazpívá nejen Foersterovy písně, ale též skladby Antonína Dvořáka, Antonína Tučapského i úpravy lidových písní z pera Leoše Janáčka, Zdeňka Lukáše, Jaroslava Krčka a Bohuslava Lédla. Na závěr svého vystoupení pak slavný Sbor Židů z Verdiho opery Nabucco a ze Smetanovy Prodané nevěsty sbor Proč bychom se netěšili. V druhé půli koncertu zazní árie z českého i světového operního repertoáru a další skladby v podání sopranistky Jany Heryánové-Ryklové. Studovala na pražské HAMU u Jany Jonášové a její vysoký soprán zvládá bravurně nejexponovanější operní árie. Účinkovala v řadě zemí, ale i na prestižních domácích akcích (Pražské jaro). Působila také dva roky v Německu (Kolín nad Rýnem), kde spolupracovala s významným sbormistrem a dirigentem Berndem Radochem, který je letos hostem festivalu. Řídí mnoho sborů v Německu a je předsedou tamního odborového svazu profesionálních sbormistrů.

V osenickém kostele zazní ráno jedno z nejznámějších děl Zdeňka Lukáše, melodická Missa brevis, v podání Pěveckého spolku Jizeran Semily (dir. Jiří Kurfiřt). Po mši celebrované P. Augustinem Štěvicou provede každý festivalový sbor jednu skladbu duchovní či kompozici z pera J. B. Foerstera. Slavnostní dopoledne zakončí tradičně nádherná Ave Maria J. B. Foerstra v přednesu Jany Ryklové-Heryánové.

Na odpolední přehlídce ve 14 hodin se u Památníku Foerstrova rodu představí tyto sbory: Bořivoj Lomnice nad Popelkou (dir. Petra Lukavcová), Antonín Dvořák Turnov (dir. Bohuslav Lédl), Pěvecký spolek Jizeran (dir. Jiří Kurfiřt), Dvořákův komorní sbor Kralupy nad Vltavou (dir. Pavel Holubec), Pěvecký sbor jihočeských učitelek České Budějovice (dir. Theodor Pártl a Anna Voříšková), Hlahol Nymburk (dir. Tomáš Pergel), Smetana Hradec Králové (dir. Jan Jiráček). V atraktivním programu návštěvníci vyslechnou přes dvacet lidových písní a spirituálů v úpravách Jaroslava Krčka, Zdeňka Lukáše, Antonína Tučapského, Václava Černíka, Františka Chodury, Josefa Říhy, Zbyňka Mrkose a dalších autorů. Zazní též skladby J. B. Foerstera, Josefa Haydna, Adama Michny z Otradovic, Bohuslava Martinů, F. X. Thuriho, Orlanda di Lassa a G. F. Händela. Čtyři společné písně bude dirigovat Bernd Radoch.

Na večerních koncertech (začínají v 19 hod.) bude jistě lahůdkou uvedení světoznámé kantáty Bohuslava Martinů Otvírání studánek Pěveckým sborem jihočeských učitelek (sbm. Theodor Pártl, nositel cen Ferdinanda Vacha a Bedřicha Semetany) v osenickém kostele Narození Panny Marie, od jehož dostavby (1864-65) letos uplyne už 150 let. Basové sólo přednese Svatopluk Sem, sólista Jihočeského divadla České Budějovice, stálý host Státní opery Praha, jenž hostoval rovněž v ND a dalších operních domech ČR i v zahraničí. Trojnásobný kandidát na Cenu Thálie spolupracoval s významnými dirigenty (L. Pešek, J. Bělohlávek, O. Lenárd, G. Albrecht) a nastudoval řadu rolí světového i českého operního repertoáru. Sbor doprovodí významní umělci: Vítězslav Ochman (housle), člen České filharmonie, František Jordák (housle), Bohuslav Matoušek (viola) – virtuos hry na housle a violu, uznávaný interpret díla B. Martinů, za klavír zasedne hudební skladatel a varhaník Mikoláš Troup. Recitovat bude Alfréd Strejček. Přednese také úryvky z Foerstrovy vzpomínkové prózy Poutník. Ve druhé části programu vystoupí sopranistka Jana Heryánová-Ryklová, která za doprovodu Bernda Radocha přednese árie z českého i světového operního repertoáru a další skladby.

Na večerním koncertě v Kopidlně vystoupí Dvořákův komorní sbor Kralupy nad Vltavou, Hlahol Nymburk a Jizeran Semily. Zazní tu duchovní skladby českého i světového repertoáru (Lukáš, Tučapský, Schubert, Händel, Palestrina, Lasso, Haydn), spirituály a další skladby. V Dolním Bousově (sokolovna), budou účinkovat tyto sbory: Bořivoj Lomnice nad Popelkou, Pěvecký sbor Antonín Dvořák Turnov a Smetana Hradec Králové. Pořad je komponován ze světských i duchovních skladeb, lidových písní a spirituálů.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Bořivoj

Lomnice nad Popelkou (Liberecký kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Dvořákův komorní sbor

Kralupy nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1998
smíšený sbor


Foerster

Jičín (Královéhradecký kraj) – zal. 1995
smíšený sbor


Hlahol

Nymburk (Středočeský kraj) – zal. 1860
smíšený sbor


Pěvecký sbor Antonín Dvořák

Turnov (Liberecký kraj) – zal. 1861
smíšený sbor


Pěvecký sbor jihočeských učitelek, spolek

České Budějovice (Jihočeský kraj) – zal. 1963
ženský sbor


Pěvecký spolek Jizeran Semily, z. s.

Liberecký kraj – zal. 1860
smíšený sbor


Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové

Královéhradecký kraj – zal. 1922
smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)