Sbor Foerster rozzářil podzimní večer

V sobotním podvečeru šestnáctého listopadového dne se v zaplněném Porotním sále jičínského zámku uskutečnil další koncert pěveckého sboru Foerster, působícího už osmnáct let při Lepařově gymnáziu v Jičíně.



Hana Zikmundová, sobota 28. prosince 2013
Magazín > Sborový život

Foerster (foto: Jan Čeliš)

Jan Čeliš / Foerster

Pro diváky to byl překrásně barevný, ač ve skutečnosti mlhavý podvečer, plný hudby a radosti z ní. Sbormistryni Ivaně Hanzlové a nově také Boženě Maxiánové se při výběru repertoáru podařilo citlivě skloubit pestrou směs melodií vážných, nutících k zamyšlení – třeba i symbolicky v předvečer státního svátku o osudu básníka a učitele Karla Vokáče, autora textu skladby Hlas domova, vzniklé v cele smrti v pankrácké věznici – ale i veselých, např. originálních úprav lidových písní. Zazněly úryvky z Bizetovy opery Carmen nebo Gershwinovy Porgy a Bess, ale také melodie muzikálové z Webberova Fantoma opery ve vynikajícím podání sólisty Radka Štaffa či ženský sbor z My Fair Lady.

Skutečnou ozdobou večera se stalo vystoupení osmadvacetileté pěvkyně Dany Šťastné, sólistky opery libereckého Divadla F.X.Šaldy, která nejprve spolu se sborem Foerster citlivě zazpívala ukolébavku z opery Porgy a Bess a pak i slavnou Habaneru z Carmen. Ve své samostatné části programu pak přidala skladby Rachmaninovy, Rossiniho, Donizettiho a opět Bizetovy, v nichž diváci ocenili nejen její nádherný alt, ale i skvělý klavírní doprovod Pavla Krčmárika. Dana Šťastná okouzlila jičínské posluchače barvou svého hlasu a procítěným přednesem.

Po přestávce pak koncert gradoval nejprve v lidových písních, místy rozverných (Ráno, Tancuj, tancuj nebo Na tom pražským mostě, kterou moderátor večera Ladislav Stříbrný věnoval jako poděkování zakladatelce sboru Ivaně Hanzlové), místy zádumčivých (Kdo to na mňa žaluje se sólem Václava Stříbrného), později se přenesl až do závěru v podobě Ježkova stále aktuálního Davida a Goliáše.

Vnímavé jičínské publikum bylo spolutvůrcem nevšedního uměleckého zážitku; ne vždy se totiž setká láska k hudbě s nadšením a radostí z jejího působení na obou stranách – na jevišti i v hledišti. Tentokrát se to opravdu bohatě podařilo.

(Podzimní vokální koncert sboru Foerster a jeho sólistů, Porotní sál jičínského zámku, 16. 11. 2013, partneři a sponzoři: Město Jičín, Sklopísek Střeleč, MUDr. Jan Hibelbauer, Nonstop Medic a Kobit Jičín)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)