Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové

oslavil 75. narozeniny svého bývalého sbormistra

V podvečer dne 19. května 2005 pozval SPS Smetana do Sboru kněze Ambrože své přátele a milovníky sborového zpěvu, aby koncertem společně oslavili 75. narozeniny bývalého dlouholetého sbormistra SPS Smetana doc. PhDr. Luboše Klimeše, CSc.



Jiří Kolář, sobota 21. května 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

SPS Smetana, který po odchodu L. Klimeše do „dirigentského důchodu“ převzala v jeho funkci PaedDr. Dana Ludvíčková, patří k smíšeným sborům, který si trvale udržuje nejen svou početnou členskou základnu, ale i velmi dobrou uměleckou úroveň. Jeho předností jsou dobře znějící, barevně kontrastní hlasové skupiny, výrazné soprány s bohatým tónovým rozsahem, ale i neobvykle silná mužská sekce s mladým témbrem skupiny tenorů. Zvláště je pak třeba pochválit snahu sboru o působivý výraz, ponoření se do textového a hudebního obsahu skladeb a jeho adekvátní interpretaci.

Pro svůj slavnostní koncert k životnímu jubileu L. Klimeše zvolil sbor nejprve tři klasické skladby Claudia Monteverdiho – Sfogava con le stelle, Lasciate mi morire a O primavera. S náročným kontrapunktem a bohatou polyfonní strukturou se i ve velké akustice Sboru kněze Ambrože vypořádal sbor se ctí. Zvláště interpretace skladby Sfogava con le stelle snese nejpřísnější hodnotící kriteria.

Vlastní slovní i hudební blahopřání sboru svému bývalému sbormistrovi vytvořilo milé intermezzo v celkovém programu koncertu. Sbor zazpíval L. Klimešovi nejprve úsměvnou skladbu Z. Lukáše „Tolita toten“ a nabídl pak oslavenci jako vzpomínku na jejich společné muzicírování řízení nádherné Schreiberovy úpravy lidové písně „Ej, lásko, lásko“.

Programově nejzávažnější část koncertu patřila dílu francouzského romantického skladatele Charlese Gounoda „Messe solonelle de Sainte Cécille“, kterou v současné době připravuje sbor pro své nové CD. Provedení této rozsáhlé, technicky i výrazově nelehké skladby pro sóla (M. Obešlová, K. Růžička a M. Tetur), smíšený sbor a varhany (V. Uhlíř) se setkalo s nadšeným ohlasem publika a vytvořilo skutečně důstojný závěr tohoto krásného hudebního podvečera.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)