Představujeme nového předsedu královéhradecké a pardubické oblasti UČPS

Po dvacetiletém předsednictví východočeského zastoupení UČPS vystřídal Mgr. Jaroslava Vávru nově zvolený předseda Jan Jiráček, sbormistr pěveckých sborů Cantus amici Parubice, Smetana Hradec Králové a dětských sborů Malíček, Prostředníček a Paleček na ZUŠ Bedřicha Smetany v Novém Městě nad Metují.



-ucps-, středa 9. března 2016
Magazín > Zprávičky

Jan Jiráček

Jan Jiráček / Jan Jiráček

Jan Jiráček navštěvoval ZŠ Pardubice - Prodloužená, Polabiny II, školu s rozšířenou hudební výchovou, kde navazoval své první kontakty s hudbou. V té době nastoupil do školního sboru Carmina (sbormistryní byla Iva Bednářová). Během ZŠ studoval hru na zobcovou flétnu a klarinet na ZUŠ Pardubice - Lonkova. Od 13 let navštěvoval hodiny sólového zpěvu u prof. Jany Hamplové v téže škole. V té době začal rovněž dojíždět do královéhradeckého chlapeckého sboru Boni Pueri. S ním absolvoval v letech 2000 až 2004 mnohé cesty po Evropě a USA.

Po ukončení ZŠ započal studium na SOŠ Cestovního ruchu (2004-2007). Během tohoto období docházel do pardubického chlapeckého a mužského sboru Bonifantes (2004-2007, sbormistrem byl Jan Míšek). Po studiu SŠ zpíval ve sboru VUS Pardubice (2007-2009, v té době byl sbormistrem Jiří Kožnar a Ondřej Tajovský).

Od roku 2008 pracoval Jan Jiráček jako referent v Městsko-lázeňském informačním centru v Lázních Bohdanči (2008-2014). V roce 2009 byl ovšem přijat na pardubickou konzervatoř (2009-2015). Zde absolvoval studium zpěvu u Mgr. Hany Medkové a 2 roky studia dirigování u MgA. Tomáše Židka Ph.D., Mgr. Jaroslava Brycha a Mgr. Jaromíra M. Krygela. Toto studim úspěšně ukončil absolventskou zkouškou z praktické části (zpěv), německého jazyka, psychologie a pedagogiky, hudební teorie (harmonie, kontrapunkt, dějiny hudby) a obhajobou absolventské práce. Během svých studií na konzervatoři pracoval jako učitel zpěvu a hlasové výchovy na ZUŠ Bonifantes (2013-2014) a ZUŠ Karla Malicha v Holicích (2014-2015).

V současné době je sbormistrem Pardubického komorního sboru Cantus amici Pardubice (od roku 2011), smíšeného pěveckého sboru Smetana Hradec Králové (od roku 2014) a sbormistrem sborů Malíček, Prostředníček a Paleček na ZUŠ Bedřicha Smetany v Novém Městě nad Metují (od roku 2015).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)