Kullervo: česká premiéra díla finského skladatele

Tento týden se ve Smetanově síni Obecního domu uskuteční jedna z největších hudebních událostí sezóny - česká premiéra chorální symfonie Kullervo finského skladatele Jeana Sibelia v podání Helsinského polytechnického sboru, mužské části Kühnova smíšeného sboru, Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a sólistů.



Redakce, středa 18. října 2017
Magazín > Zprávičky

Jean Sibelius

archiv / The Finnish Museum of Photography

Toto hudební převyprávění tragického příběhu z karelo-finského eposu zvaného Kalevala, stejně jako samotná Kalevala i Sibeliovo dílo obecně, bylo zdrojem velké inspirace jednak Tolkienovi v jeho vlastní tvorbě (například téma a název jeho první prózy The Story of Kullervo, viz článek na webu The Telegraph), jednak tvůrci hudby pro Jacksonovu filmovou trilogii Pán prstenů.

Kullervo zazní ve Smetanově síni 18. a 19. října vždy od 19:30. Představí se Helsinský polytechnický sbor (sbormistryně Saara Aittakumpu), mužská část Kühnova smíšeného sboru (sbormistr Marek Vorlíček) a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Sólových partů se zhostí Jorma Kalervo Hynninen (Kullervo) a Johanna Rusanen (Kullervova sestra). Řídí Pietari Inkinen.

Jean Sibelius: Kullervo

Johan Julius Christian „Jean“ Sibelius (1865 – 1957) znal a miloval finskou národní epickou báseň Kalevala. Když slyšel symfonii Aino, inspirovanou tímto literárním útvarem (od staršího krajana Roberta Kajanuse (1856 – 1933)), rozhodl se, že i on napíše velkou orchestrální skladbu na toto téma. Tímto vznikla symfonická báseň pro sbor a orchestr Kullervo, která přitom byla pětivětou symfonií trvající osmdesát minut.

Kullervo byla okamžitě uznána za mezník finské národní kultury. V době ruské nadvlády nad Finskem se Sibelius sblížil s nacionalistickým hnutím (projevem toho je sňatek s Ainou Järnefeltovou - dcerou finsky hovořící nacionalistické rodiny). Od této chvíle byl považován (a pravděpodobně i sám sebe považoval) za hudebníka a skladatele bojujícího za práva lidu. Nadále čerpal inspiraci z finské legendy při psaní svého rozsáhlého cyklu orchestrálních skladeb od symfonické básně En Saga (1892) po skladbu Tapiola (1926).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)