Zemřel Jaroslav Šaroun, vynikající muzikant a laskavý člověk - Čest jeho památce!

„Rád bych, aby to, co po mně zůstane, bylo dobré. I když toho bude jen málo.“

Ve věku nedožitých 77 let odešel do muzikantského nebe dlouholetý člen České filharmonie a pedagog pražské HAMU prof. Jaroslav Šaroun. Pro své umění, hudební pohotovost a mimořádný cit pro vokální hudbu byl vyhledávaným spolupracovníkem mnoha našich pěveckých sborů a sólových pěvců.



V. Hulec/wiky/cs, neděle 28. března 2021
Magazín > Zprávičky

Jaroslav Šaroun

Lenka Faltýnková / divadelni-noviny.cz

Jaroslav Šaroun (22. července 1943, Dobruška – 25. března 2021, Dobřichovice)

Na klavír začal hrát v osmi letech, poté, co se s rodinou přestěhovali do Prahy. Už tehdy jej bavilo skládat a improvizovat. Studoval nejprve klavír u Václava Drnce. V roce 1957 byl přijat na Státní konzervatoř, kde studoval ve třídě Miloslava Kabeláče. Následně studoval na HAMU u profesora Emila Hlobila a studium zakončil v roce 1966 ve třídě Václava Dobiáše. Obor kompozice absolvoval u uznávaného skladatele Miloslava Kabeláče.

Po absolvování AMU nastoupil v roce 1967 povinnou službu do Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, kde díky svým improvizačním schopnostem a pohotovosti ve hře z listu brzy začal pracovat jako korepetitor v baletním oddělení. Úspěšně se zúčastnil konkurzu na místo korepetitora tanečního oddělení Státní konzervatoře, kde působil do roku 1982. Začal také – nejprve jako externista – korepetitovat v dirigentských třídách na AMU a zažil tak studijní začátky osobností jako Jiří Bělohlávek nebo Petr Vronský.

Od roku 1966 korepetoval (do roku 1982 jako externista) v dirigentských třídách Akademie múzických umění v Praze u Bohumíra Lišky, Aloise Klímy, Václava Neumanna, Radomila Elišky, Josefa Kuchinky, Františka Vajnara, Tomáše Koutníka aj., později i na katedře zpěvu a operní režie. Na AMU později působil na oddělení klavírní spolupráce. V roce 1999 byl jmenován vysokoškolským profesorem.

Od roku 1976 začal na základě nabídky Václava Neumanna pracovat s Českou Filharmonií – po letech externí spolupráce se v roce 1990 stal stálým členem jako hráč klávesových nástrojů a současně se stal hlavním korepetitorem orchestru. Působil zde do roku 2012 (celkem tedy 36 sezón). Pracoval tak jako hráč orchestru, sólista i korepetitor s mnoha dirigenty a nabyté zkušenosti mohl zúročit také v pedagogické práci. Vedle toho spolupracoval i s dalšími orchestry, zejména Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Spolupracoval s mnohými instrumentalisty, především ale s pěvci (pravidelně nejčastěji s Bernardou Fink, Dagmar Peckovou a Mičijo Keiko). Byl pravidelným korepetitorem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Absolventská práce Jaroslava Šarouna – Symfonie v podání orchestru FOK za řízení Zdeňka Košlera byla převzata Českým rozhlasem. Na Pražském jaru zazněla Světla (PKF za řízení Zbyňka Mülera), opět pak v roce 2006 na kongresu Mezinárodní astronomické unie (PKF s Jakubem Hrůšou). Český rozhlas nahrál jeho Sonátu pro violu a klavír (Lubomír Malý) a Písně na slova Torquata Tassa (zpěv Roman Janál). Jeho největším skladatelským úspěchem ale byla skladba pro choreografii mužů nazvaná Modré tepláky a bílé tričko ke Spartakiádě roku 1980. Choreografii cvičilo 18 095 cvičenců, autory choreografie byli Karel Appelt, Miroslav Libra a Vratislav Svatoň. Za tuto práci získal státní vyznamenání.

Jeho korepetitorské renomé dosáhlo takové úrovně, že s ním chtěli spolupracovat nejen domácí instrumentalisté a orchestry, ale vyhledávaly ho i zahraniční hvězdy – například americká sopranistka Reneé Fleming, které pomáhal studovat díla Antonína Dvořáka.

Ve svém volném čase se zabýval včelařstvím. Žil ve středočeských Dobřichovicích, ke kterým cítil silný vztah. Ve spolupráci s městem pomáhal pořádat kulturní pořady a koncerty a více než čtyřicet let byl zapojený v místním včelařském spolku. Je po něm pojmenována planetka Šaroun (8557), která byla objevena z hvězdárny v Ondřejově 23. července 1995. Pojmenovala ji tak jeho dcera, astronomka Lenka Kotková.

Příčinou jeho úmrtí byla nemoc covid-19.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)