Sbor KOS a jazz v Praze a na Smetanově Litomyšli

7. června 2017 se v pražském Obecním domě uskutečnila premiéra symfonické verze Celebration Jazz Mass Karla Růžičky. Za doprovodu orchestru FOK se na tomto netradičním uměleckém počinu vedle Kühnova smíšeného sboru podílel také Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl. Mše bude uvedena rovněž 2. července v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.



Milan Motl, čtvrtek 29. června 2017
Magazín > Sborový život

Sor KOS při společném provedení Celebration Jazz Mass s FOK a Kühnovým smíšeným sborem

archiv FOK / FOK

Celebration Jazz Mass nacvičil Kühnův smíšený sbor pod vedením sbormistra Marka Vorlíčka, KOS z Litomyšle pak precizně připravil sbormistr Milan Motl. Sopránové sólo přednesla Michaela Šrůmová, saxofonového partu se ujal fenomenální instrumentalista Karel Růžička jr. působící v New Yorku.

Ve skvělých klavírních improvizacích se představil Jakub Dvořáček, pestrý ansámbl doplnili Komorní sólisté Karla Růžičky. Provedení řídil dirigent Jan Kučera. Mimořádný večer, jak jej označovala kritika i nadšené publikum, se opakoval ještě 8. června.

Karel Růžička (2. června 1940 - 26. září 2016) patřil mezi největší osobnosti českého jazzu. Jeho Celebration Jazz Mass zazněla na mnoha pódiích u nás i v zahraničí. Jedná se o dílo jazzové a zároveň duchovní, odkazující na základ jazzu - na gospel. Růžička mši složil původně pro smyčcový kvartet, jazzový band, sopránové sólo a sbor. Od její premiéry v roce 1991 snil o orchestrální verzi. Z iniciativy FOKu se orchestrace na Růžičkovo přání ujal jeho žák Tomáš Sýkora - skladatel, aranžér a klavírista.

V neděli 2. července 2017 Růžičkova mše zazní také na Národním festivalu Smetanova Litomyšl v rámci večera nazvaném Hommage à jazz. Litomyšlské jazzování okoření vynikající kubánský trumpetista Arturo Sandoval. Pro KOSáky se jedná již o páté účinkování na tomto prestižním festivalu, který je přehlídkou špičkových domácích i zahraničních interpretů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)