Plzeňské notování 2013

Plzeňská Měšťanská beseda začátkem října hostila již pátý ročník festivalu sborového zpěvu s názvem Plzeňské notování. Osm dospělých a tři dětské sbory ze všech koutů republiky se sjely do Plzně, aby společně oslavily krásu sborového zpěvu, navzájem se inspirovaly a podpořily k další umělecké tvorbě.



Iveta Bártová, středa 23. října 2013
Magazín > Sborový život

Plzeňské notování 2013

Dvoudenní festival vyvrcholil v sobotu 5. října závěrečným galakoncertem, na kterém se divákům představily všechny zúčastněné dospělé sbory a jeden gymnaziální, sbor Církevního gymnázia v Plzni, který svým vystoupením program galakoncertu zahájil. Každý sbor zazpíval dvě skladby, jednu podle vlastního výběru, druhou vybrala odborná porota na základě vystoupení v průběhu festivalu. Z hlavního města přijel komorní smíšený sbor Carmina Nova a také nevšední kvintet s názvem Pětiklíč. Zdický smíšený sbor, který se může pochlubit více než dvacetiletou aktivní činností, vystoupil pod vedením sbormistryně Martiny Rajtmajerové. Dalšími účinkujícími byly také třicetičlenný ženský sbor Carmina z Přeštic a smíšený sbor Sonitus z Písku vedený dirigentem Václavem Krausem. Nejmladším zúčastněným tělesem byl smíšený pěvecký sbor Arnicor z Třemošné, který byl založen před třemi lety ředitelkou třemošenské ZUŠ, Mgr. Jarmilou Žižkovou. Ze Sezimova Ústí přijel na plzeňský festival smíšený sbor Nokturno, který letos oslavil již 30 let od svého založení. Také originální dvanáctičlenný smíšený sbor Cubitus z Lokte diváky potěšil dvěma svými skladbami. Pomyslnou třešničkou na dortu a vrcholem slavnostního večera

bylo vystoupení pořádajícího plzeňského sboru Canticorum pod vedením sbormistryně Anastázie Šolcové, který kromě písní klasického žánru (A. Dvořák: Napadly písně, Žitné pole, Vyběhla bříza běličká; Leroy Anderson: The Typewriter, arr. A. Šolcová), nabídl také známé popové hity (např. Beyonce: Bills, Bills, arr. A. Šolcová, Billy Joel: Uptown Girl, arr. A. Šolcová, Phil Collins: You'll Be In My Heart, arr. A. Šolcová, Petr Šolc, a další), a to samozřejmě ve své originální aranži doplněné choreografií a nepostradatelným beatboxem Jana Melichara. V úplném závěru programu se na pódiu Velkého sálu Měšťanské besedy sešly všechny účinkující sbory, aby společně zazpívaly skladbu Angels (z autorského pera Robbieho Williamse a Guye Chamberse) a již tradičně Heal The World z repertoáru Michaela Jacksona.

Atmosféra galakoncertu byla přímo strhující, radost z hudby se z jeviště přenesla i na diváky, kteří každé vystoupení odměnili nadšeným potleskem. Festivalem provázel moderátor Vladimír Šťovíček, jehož inteligentní a pohotový humor byl osvěžujícím zpestřením celého programu.

Všechny zúčastněné sbory převzaly z rukou odborné poroty, tvořené doc. PaeDr. Zdeňkem Vimrem, MgA. Jiřím Štruncem, Mgr. Josefem Brabencem a Mgr. Anastázií Šolcovou, hodnotitelské listy s oceněním dosavadní činnosti a doporučením k možnému zlepšení.

Pátý ročník festivalu Plzeňské notování se zkrátka vydařil, nezbývá než poděkovat všem, kteří se na jeho realizaci podíleli, a přát si podobný úspěch i v dalších letech.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Arnicor

Třemošná (Plzeňský kraj) – zal. 2010
smíšený sbor


Canticorum

Plzeň (Plzeňský kraj) – zal. 1998
smíšený sbor


Carmina

Přeštice (Plzeňský kraj) – zal. 1989
ženský sbor


Carmina Nova

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
smíšený sbor


Nokturno

Sezimovo Ústí (Jihočeský kraj) – zal. 1983
smíšený sbor


Pětiklíč

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2011
vokální ansámbl jazz


Sbor Církevního gymnázia

Plzeň (Plzeňský kraj) – zal. 1992
gymnaziální dětský sbor


Sonitus

Písek (Jihočeský kraj) – zal. 1977
smíšený sbor


Zdický vokální smíšený sbor

Zdice (Středočeský kraj) – zal. 1990
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)