Jarní koncert pěveckého sboru Canticorum

Spektrum plzeňského kulturního dění v první červnový den doplnil pěvecký sbor Canticorum svým jarním koncertem, k jehož návštěvě lákal nápaditými plakáty posetými portréty všech svých členů. Od ledna tohoto roku Canticorum během svých zkoušek, v každý čtvrteční podvečer a na několika víkendových soustředěních, nacvičovalo nové skladby a písničky, které sbor premiérově představil již předcházející víkend v Moravském Krumlově na setkání pěveckých sborů. V 19 hodin se tak v Alfě na Americké ulici sešlo na sto padesát příznivců Canticora, aby si, mnozí již tradičně, poslechli, s jakými originálními předáními tentokrát tento plzeňský sbor vystoupí.



Petra Stanková, pátek 20. července 2012
Magazín > Sborový život

Jarní koncert sboru Canticorum

Poté, co Canticorum v posledním roce a půl přijalo na deset nových členů a na čas se, většinou z příčiny mateřských povinností, rozloučilo s několika členkami, se na podiu objevilo tři a třicet mladých klasicky černě oděných zpěvaček a zpěváků. Průvodním slovem rozhlasového moderátora pana Vladimíra Šťovíčka byl sbor představen, nechyběla zmínka o zajímavostech „ze zákulisí“, umem zvukaře pana Walczyska a osvětlovače pana Nimče byl pak doladěn celkový dojem z koncertu. Od prvních tónů úvodní skladby, za kterou sbormistryně Mgr. Anastázie Šourová zvolila jeden z Dvořákových Moravských dvojzpěvů, sbor potěšil kompaktně znějícím zvukem, tedy kýženým efektem při takovém počtu barevně různorodých hlasů. Jednolitost zvuku tělesa naznačuje jedno z předních úsilí sboru a jejich sbormistryně, tj. mnohaletým cvičením dosáhnout vzájemného naslouchání a dolaďování, aby zpěváci ve zpracovávaném díle nechali vyniknout autorem zamýšlená sdělení nebo hlubší význam hudebního tématu. Canticorum svůj program rozdělilo do dvou částí, v prvním bloku zazněly skladby klasické a lidové se zaměřením na tvorbu Antonína Dvořáka a Zdeňka Lukáše, v bloku druhém charakteristicky zaranžované písně populární, jimž rytmický podklad vytvořil mladý a velmi talentovaný beatboxer Jan Melichar, se kterým sbor spolupracuje zatím pouze několik týdnů. A tak sboristky a sboristé během více jak hodinového programu svého koncertu předvedly, jak umí společně hřmít, a to třeba ve skladbách Dies irae a Africa, že dokážou dodat jemnost skladbám jako Lacrimosa či lidové Město Litoměří, vyprávět příběhy Moravských dvojzpěvů za znamenitého doprovodu paní Evy Vimrové nebo sebe a pomyslně i diváky roztančit při zaznění popových písní jako Lion Sleeps Tonight, Stand By Me nebo Lazy Song. Novinkami v popové sekci byly Back For Good převzatá od Take That, Bumble Bee, v níž doprovod imituje bzukot lučního hmyzu a závěrem rázná They Don´t Care About Us Michaela Jacksona s choreografií, kterou Canticorum dává sborovému zpěvu nevídaný rozměr.

Závěrem můžeme dodat, že kvalita pěveckého sboru Canticorum se již několik let drží na velmi dobré úrovni, pro kterou je sbor svými příznivci opakovaně vyhledáván nejen k poslechu, ale také jako svébytný a originální projekt. Canticorum totiž kromě svého sborového umění láká smyslem pro humor a recesi, jimž návštěvníky svých koncertů dokáže pobavit i nadchnout.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)