Slezský Trojok

Setkání sborů z naší a katovické oblasti se konalo už po sedmnácté v neděli 5.6.2011. Zakladateli byli pánové dr. Rajmund Hanke a prof. Dr. hab. Antoni Reginek z Polska a náš dlouholetý bývalý předseda Dobroslav Štula. Letošní ročník se konal v Opavě a okolí. Organizačně se podílel pan Karel Kostera, který zajistil koncert ve Slezském divadle a odpolední koncerty sborů v Minoritském klášteře, kostele v Kateřinkách, ve Stěbořicích a v Arboretu Nový Dvůr.



Eva Burianová, čtvrtek 23. června 2011
Magazín > Sborový život

Vystoupení Pěveckého sdružení ostravských učitelek na Slezském Trojoku 2008

Sponzory zajistila členka výboru paní Dobroslava Klusáková, členka PS Křížkovský Opava, a touto cestou bych jí znovu chtěla poděkovat. Bez sponzorů se taková akce nedá vůbec pořádat.

Z Polska přijeli hosté, kteří s námi dlouhodobě spolupracují a někteří jsou pořadatelé Trojoku v Polsku. Byli to: pan Roman Warzecha , prezident Slezského svazu sborů a orchestrů z Katowic s chotí, pan Michal Luty, viceprezident města Katowic, pan Andrzej Wójczik, sekretář a nositel ceny Stanislawa Moniuszky, paní Maria Kroczek, Jozef Slodczyk a paní Krystyna Lubos, všichni nositelé téže ceny a konečně prof. Antoni Reginek. Z oblasti č. 800 byl přítomen dr. Leszek Kalina, který s námi velmi úzce spolupracuje. Akce se zúčastnil zástupce magistrátu Opavy, který také zahajoval dopolední program.

V divadle vystoupily sbory, jejichž dirigenti obdrželi cenu Stanislawa Moniuszky: PS Křížkovský s dirigentem dr. Karlem Holešem, PS Bel Canto z Gaszowic s dir. Januszem Budakem, Polonia Harmonia z Piekar Slaskich s dir. Iwonou Melson a Chór Kameralny z Bielsko- Bialej, který dirigovala výborná Beata Borowska. Všichni jmenovaní dirigenti byli oceněni . Sošku obdrželi i Maria Kroczek a Cesary Drzewiecky Program těchto sborů byl velmi různorodý a účinkující sklidili vřelý potlesk plného sálu. Líbily se všechny typy skladeb: úpravy lidových písní, sakrální hudba, skladby muzikálové, Z.Lukáše, D. Lidmily, Dvořáka a jiných.

Po koncertě následovala mše svatá v kostele Sv. Ducha , celebroval pátek Reginek a místní farář Krzystof. Zpívaly sbory Smetana z Frýdku- Místku a sbor ze Stěbořic.

Po obědě se sbory rozjely na odpolední vystoupení. Byly to: PS Hutnik z Třince, PS Vrbno pod Pradědem, ŽPS Duha, mládežnický sbor Bel Canto z Raciborze, PS Janáček z Frýdlantu nad Ostravicí a Ostravský dětský sbor s Mgr. Milanem Chromíkem, který ve Stěbořicích zazářil stejně jako Slezský hornický sbor Polonia Harmonia s dir. Iwonou Melson. Tento sbor má neuvěřitelně široký repertoár a sklízí úspěchy při všech svých vystoupeních. Hostitelem ve Stěbořicích byl Pěvecký sbor Stěbořice.

Jediným smítkem na organizaci bylo vystoupení PS Klimkovic a Hutniku z Třince: doprovod, který měl zajistit vystoupení v Arboretu, nesplnil úkol a zpěváci nevěděli, kde budou zpívat. Oběma sborům jsme se omluvili, nebyla to naše vina. Doufáme, že na Trojok nezanevřou. Z Polska přišlo vřelé poděkování a jsme rádi, že se účastníci cítili dobře. Poděkování patří Magistrátu města Opavy, které zaplatilo divadlo, Slezskému divadlu v Opavě, fa Vae Controls z Ostravy, opavským fa Witzemann, Hermesu, Mlýnu Herber Palkanec, Slunečnici, dále OV č. 700 UČPS v Ostravě a v neposlední řadě Agentuře Karla Kostery ze Stěbořic.

Doufáme, že tradice Slezského Trojoku bude i nadále pokračovat a setkání zpěváků bude tak kvalitní jako letos. Děkuji všem zúčastněným sborům a také svým spolupracovnicím z výboru, bez nichž by Trojok nebyl takový, jaký byl: jednatelce Bc. Martě Rozprýmové a Dobroslavě Klusákové. Ať žije příští ročník!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)