Aktivity královéhradeckého sboru Smetana

Smíšený pěvecký sbor Smetana Hradec Králové pracuje už rok pod vedením nové mladičké sbormistryně Lenky Lipenské. Během té doby se jí podařilo prokázat, že vysoko zdviženou laťku umělecké úrovně, kterou se po dlouhá léta mohli pyšnit bývalí sbormistři zvučných jmen Luboš Klimeš a Dana Ludvíčková, dokázala udržet.



Eva Brandejsová, úterý 21. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Smiřice - zámecká kaple

Přesvědčili se o tom i posluchači květnových koncertů v sále královéhradecké filharmonie, stejně jako posluchači a účastníci festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu. Zvlášť velký úspěch měl operní galavečer v pátek 4. 5. 2007 v sále filharmonie. Se sborem Smetana na něm účinkoval Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové, vedený sbormistryní Danou Ludvíčkovou. Na programu byly árie a sbory z oper skladatelů B. Smetany, A. Dvořáka, P. I. Čajkovského, M. P. Musorgského, A. P. Borodina, G. Rossiniho, G. Donizettiho, G. Verdiho, P. Mascagniho a G. Pucciniho. Velký podíl na vydařeném představení před zcela zaplněným sálem měli i sólisté sopranistka Yvetta Tannenbergerová, tenor Pavel Černoch a bas Richard Novák. Koncert řídil dirigent Jaroslav Kyzlink.

V rámci festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu Smetana vystoupil v kapli Zjevení páně ve Smiřicích spolu s vynikajícím mužským komorním sborem Montana z Bulharska. Vzájemné sympatie obou uměleckých kolektivů vyústily v pozvání hradeckých pěvců do Bulharska v příští koncertní sezóně. Sbor Smetana účinkoval ještě na koncertu duchovní hudby ve sboru kněze Ambrože a ukázkami z duchovní tvorby za varhanního doprovodu prof. V. Uhlíře si přítomné publikum zcela získal.

A jaké umělecké aktivity čekají královéhradecký sbor v příští koncertní sezóně? Jmenujme jen ty nejdůležitější. V úterý 20. 11. v sále Beránku v Náchodě a druhého dne v sále Filharmonie v Hradci Králové to bude další operní galavečer, tentokrát z děl G. Rossiniho, G. Verdiho a G. Pucciniho. Jako sólisté vystoupí sopranistka Alexandra Spurná a tenor Tomáš Černý. Dirigentem bude Thomas J. Frank.

Českou mši vánoční J. J. Ryby přednese sbor Smetana Hradec Králové v pátek 21. 12. v klášterním kostele v Broumově.

Pravidelní návštěvníci abonentní řady S ( sbory) v programu královéhradecké filharmonie se mohou těšit na koncert 28. 2. 2008. Pěvecký sbor Smetana na něm přednese ukázky z děl A. Lottiho, W. A. Mozarta, A. Dvořáka, L. Janáčka a B. Martinů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)