Nejlepší studentské sbory zamíří opět do Brna

O definitivním složení skupiny finalistů pro soutěž studentských pěveckých sborů Gymnasia Cantant se letos rozhodovalo v Ústí nad Labem. V pátek 23. 3. se zde konalo poslední z  letošních regionálních kol, kde bylo možné pro účast v celostátním finále, které se koná ve dnech 26.–28. dubna, získat potřebnou nominaci.



R. M., úterý 3. dubna 2007
Magazín > Sborový život

V secesní aule Základní školy České mládeže se sešlo na sto mladých zpěváků, aby v patnáctiminutových blocích změřili své síly a vyslechli výkony svých kolegů. O tom, které ze souborů letos postoupí do Brna, rozhodovala odborná porota, které předsedal doc. Jiří Holubec z pedagogické fakulty ústecké univerzity.

V soutěžní kategorii A si postup vybojovaly dva pěvecké sbory. Pověst favorita obhájil domácí sbor Gauneramus z Gymnázia dr. Šmejkala (sbormistr V. Saska), držitel loňského zlata z Brna. Porota ocenila zvláště suverénní výkon basové sekce sboru a zajímavý výběr soutěžních skladeb. Jazzová úprava koledy Deck The Halls z repertoáru vokální skupiny The Singers Unlimited patří podle mého názoru k tomu nejnáročnějšímu, co jsme mohli dosud na Gymnasia Cantant slyšet. Druhým finalistou se pak stal VIS Gymnázia v Chomutově (sbormistryně M.Fialová). Soubor zaujal velmi pěkným, vyrovnaným zvukem a přesvědčivostí, s jakou interpretoval skladby různých žánrů a stylových období. Milým překvapením byl pro všechny přítomné excelentní výkon sólisty v závěrečné skladbě Hallelujah L. Cohena (arr. Luboš Hána).

V přehlídkové kategorii B se v Ústí představily dva sbory: nováček přehlídky, teplická Canzonetta (sbormistryně Květuše Martínková), a N.T.C. z Gymnázia Rumburk (umělecká vedoucí Jana Jarolímková). Jedná se o relativně mladé a méně početné soubory, přesto však předvedly pěkná vystoupení a posluchače upoutaly zejména úpravami lidových a populárních písní. Opravdové nadšení jejich zpěváků spolu s přirozenou muzikalitou obou sbormistryň je zárukou dalšího uměleckého růstu obou těles.

Soutěž potvrdila dobrou úroveň studentských sborů Ústeckého kraje a ukázala, že kvalitní gymnázia jsou dnes nejen tradičními centry vzdělanosti, ale mají i nemalý význam pro rozvoj kultury regionu.

Organizátorem a hostitelem akce byl ústecký sbor Gauneramus Gymnázia dr. Šmejkala, partnery pak Unie českých pěveckých sborů – Chomutov a UJEP Ústí nad Labem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)