Gymnasia cantant 2009

Již po patnácté se v Brně uskutečnila ve dnech 29. dubna až 1. května hodnocená přehlídka Gymnasia cantant 2009, ovšem letos nově pro všechny středoškolské sbory v rámci první Celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů. Hodnocená přehlídka se za dobu své existence stala nejen neodmyslitelnou součástí brněnského kulturního života, ale především místem, kde se setkávají ty nejlepší sbory z celé naší republiky.



-cs-, neděle 28. června 2009
Magazín > Sborový život

Letos se Gymnasia cantant zúčastnilo dvanáct smíšených středoškolských sborů, které nastudovaly povinnou skladbu a byly vybrány na postupových přehlídkách v jednotlivých krajích České republiky. Tyto sbory se v Brně setkaly, aby změřily své síly, načerpaly inspiraci a společně prožily tři dny naplněné hudbou.

Pořadatelé (občanské sdružení Gymnasia cantant a Gymnázium, Brno, Vídeňská 47 ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů a NIPOS-ARTAMA) za podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Brna, Jihomoravského kraje a Fondu Leoše Janáčka opět přichystali zpěvákům velmi zajímavý program. Kromě samotného soutěžního vystoupení souborů nechyběl koncert Sbory sborům ve dvoraně VUT, nácvik Janáčkova Otčenáše ve společném ateliéru pod vedením Mgr. Jana Ocetka, Cantant Party v Klubu Fléda, společný zpěv pro Brno na nádvoří Nové radnice pro primátora Romana Onderku či slavnostní závěrečný koncert v překrásném sále Besedního domu.

Porota, která pracovala ve složení Mgr. Tereza Bystřická, doc. Jan Kostečka, Mgr. Ivan Sedláček, Mgr. Jiří Skopal, PhD. a Mgr. Svatava Šubrtová, zařadila sbory do jednotlivých pásem.

Celou přehlídku provázela, vedle velmi kvalitních výkonů jednotlivých sborů, také příjemná atmosféra, o kterou se zasloužili zvláště pořadatelé, kterým je třeba velmi poděkovat. Také je nutno vyzdvihnout práci všech sbormistrů, kteří se mnohdy ve svém volném čase věnují práci s mládeží a rozvíjí u nich lásku ke sborovému zpěvu a hudbě vůbec. Věřím, že další ročník Celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů se svým vrcholem v Brně (na Gymnasia cantant) bude neméně úspěšný a příjemný, jako byl ročník 2009.

Barbora Novotná


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)