Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu 2006

V roce 2006 se uskuteční třetí ročník mezinárodního sborového festivalu. Prvního ročníku Slavností se zúčastnilo 36 pěveckých sborů z České republiky, Polska, Maďarska, Německa, Francie, Holandska a Slovenska, v druhém ročníku 37 sborů z České republiky, Německa, Polska, Maďarska, Slovenska a Ukrajiny.



Dana Ludvíčková, úterý 25. dubna 2006
Magazín > Sborový život

V letošním roce se předpokládá účast 25 sborů (tento počet je nižší vzhledem k tomu, že letošní festival je zaměřen na mládežnické sbory, a těch je v celkovém počtu daleko méně než dětských nebo dospělých), ze zahraniční to budou sbory z Polska, Maďarska, Slovenska, Holandska a Finska. Do festivalu po boku Hradce Králové vstoupila v posledních dvou ročnících tato regionální města:  Hořice, Jičín, Litomyšl, Náchod, Semily, Rychnov nad Kněžnou, Česká Skalice, Hronov, Nový Bydžov, Smiřice a Vysoké Mýto. V letošním roce to bude Červený Kostelec, Jaroměř, Police nad Metují, Litomyšl a Chlumec nad Cidlinou. Akce se uskutečňují na veřejných prostranstvích měst, v kostelech a kulturních zařízeních.

Slavnosti se těšily velkému zájmu nejvyšších představitelů města, Královéhradeckého kraje a nejvyšších představitelů církve a tito zaštítili festival i v letošním roce. Finančně ho podporuje především Město Hradec Králové, Královéhradecký kraj a Visegradský fond. Zájem veřejnosti o všechny akce byl tak veliký, že publikum v kostelech muselo i stát a na Slavnostním koncertu nestačí kapacita velkého sálu KC Aldis.

Koncepce festivalu se natolik osvědčila, že zůstává i letos stejná. Tedy v pátek dopoledne v Hradci Králové bude sborový koncert pro děti základních škol, odpoledne zahájení s prezentací domácích sborů a s vystoupením mažoretek a dechového orchestru, v 19 hodin koncert místního sboru a hosta - Severáčku Liberec, souběžně s tím koncerty domácích a zahraničních sborů v regionálních městech s doprovodným programem. V sobotu se všechny akce uskuteční v Hradci Králové. V deset hodin koncert sborů v Adalbertinu, kde vystoupí královéhradecké sbory a zahraniční host, kolem poledne zkouška s Filharmonií Hradec Králové, odpoledne pět chrámových koncertů. Letos vstupuje do projektu ve 14 hodin duchovní koncert Posádkové hudby Hradec Králové a smíšených sborů. Vrcholem festivalu je Slavnostní koncert ve Velkém sále KC Aldis v 19 hodin. V první části večera vystoupí jako tradičně jeden domácí a dva vybrané zahraniční sbory ze zemí Visegradské čtyřky, druhá část je demonstrací síly a působivosti sborového zpěvu při společných vystoupeních sborů za doprovodu Filharmonie Hradec Králové. V letošním roce budou provedeny čtyři části Kytice B.Martinů: Předehra (orchestr) – Koleda (7 českých dětských sborů) – Intráda (orchestr) – Milá nad rodinu (7 českých a zahraničních mládežnických sborů). Závěr večera bude patřit tradičně tolik žádanému Koncertu přídavků ve foyer KC Aldis. V neděli na Masarykově náměstí v Hradci Králové bude tradiční slavnostní ukončení festivalu, kterého se zúčastní kromě královéhradeckých a zahraničních sborů také Posádková hudba Hradec Králové. Nejprve bude mít samostatný koncert, a potom doprovodí spojené sbory. Také letos zazní mimo jiné sbor z opery Prodaná nevěsta B.Smetany Proč bychom se netěšili.

Organizaci festivalu zajišťuje občanské sdružení Královéhradecké sborové slavnosti, ale také týmy organizátorů a sbormistři z regionálních měst, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, KC Aldis, Filharmonie Hradec Králové, Katedrála sv.Ducha, Kostel Nanebevzetí P.M., Kostel Božského Srdce Páně, Evangelický kostel a Sbor kněze Ambrože a v neposlední řadě sbormistři a organizátoři královéhradeckých sborů.

Třetí ročník festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu se uskuteční 5. – 7. května 2006 a bude zaměřen na mládežnické sbory, tedy především sbory středoškolské a vysokoškolské, i když i sborům dětským a sborům dospělých dáme možnost aktivně se zapojit do projektu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)