Radosti ze zpěvu věkem neubývá

Hlásí se Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu

Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu se letos v osmi východočeských městech uskuteční už počtvrté. Jejich srdcem se opět stane „salón republiky“, který by po právu mohl být zván i Mekkou sborového zpívání. Vždyť radost z hudby si tady užívají bezmála batolata, která časem postupují do přípravek a sborů dětských, poté mládežnických, aby v dospělosti zjistila, že z mnoha dobrých důvodů stojí za to zpívat i v pokročilém věku.



Jaroslava Václavíčková, pondělí 30. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Předchozí tři ročníky královéhradeckých sborových slavností měly různé zaměření: první věkovou kategorii účastníků nespecifikoval, druhý patřil sborům dětským a třetí mládežnickým. V roce 2004 se festivalu zúčastnilo 31 sborů, v příštím 38 a loňském 36.

Letošní ročník chce východočeské veřejnosti představit sbory dospělé, kterých v Hradci Králové, Smiřicích, Hořicích, Náchodě, Trutnově, Nové Pace, Svitavách a Vysokém Mýtě vystoupí celkem 24, z toho 8 zahraničních. Záštitu nad akcí také letos převzali senátor Parlamentu ČR Karel Barták, hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík, primátor Hradce Králové Otakar Divíšek a rektorka Univerzity Hradec Králové Jaroslava Mikulecká.

Termín konání Královéhradeckých slavností sborového zpěvu v roce 2007 se proti dřívějšku ze začátku měsíce posunuje na 17. až 20. květen. První den, čtvrtek, bude v Adalbertinu patřit koncertu pro žáky a studenty. Avšak teprve páteční odpolední vystoupení Hradeckých mažoretek a Dechového orchestru ZUŠ Habrmanova na Baťkově náměstí předznamená oficiální zahájení festivalu, které v 16 hodin začne na Masarykově náměstí. Dospělé účastníky tam svým vystoupením přivítají čtyři domácí dětské sbory. Ve všech osmi zúčastněných městech budou téhož dne večer od 19 hodin současně probíhat koncerty místních a přizvaných zahraničních sborů. Přímo v centru dění, a to v Městské hudební síni, se publikum může těšit na Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové a jeho hosty z Wroclawi a Prahy.

Velkým zážitkem se nepochybně stanou tři sobotní koncerty duchovní hudby, kterým od 15 hodin poskytnou své prostory Katedrála sv. Ducha, Sbor kněze Ambrože a Městská hudební síň. Při každém z těchto vystoupení nabídne to nejlepší ze svých repertoárů sedm až osm pěveckých sborů. Příznivci krásného zpěvu si jistě nenechají ujít ani sobotní večerní koncert v Kongresovém centru Aldis, který díky účasti dvaceti sborů a Filharmonie Hradec Králové lze předem označit za skutečný vrchol celého setkání. Pozvání do Aldisu při této příležitosti přijal i sólista opery Národního divadla v Praze Richard Novák. Orchestr zahraje předehru k Bizetově Carmen a české i zahraniční sbory doprovodí při interpretaci scén z Dvořákovy opery Rusalka, Verdiho Nabucca a Smetanovy Prodané nevěsty.

Populární „Sbor Židů“ z opery Nabucco a Smetanovo „Proč bychom se netěšili…“ zazní také při závěrečném nedělním loučení účastníků festivalu na Masarykově náměstí. „Mohu prozradit, že od 9.30 do10 hodin na náměstí vystoupí Jazz Band Milledgeville z Georgia College and State University v USA. Jeho nabídka k účasti na festivalu došla 16. března,“ sděluje umělecká ředitelka Královéhradeckých slavností sborového zpěvu Dana Ludvíčková. Další podrobnosti o programu, časovém rozvrhu a účinkujících čtenářům Radnice přineseme v některém z dalších čísel.

Není třeba zdůrazňovat, že akce tak rozsáhlá vyžaduje velké organizátorské úsilí a značné množství finančních prostředků. Přinejmenším poděkovat si proto zaslouží občanské sdružení Královéhradecké sborové slavnosti pod vedením Evy Vohralíkové a všichni ostatní, kteří letošnímu ročníku festivalu pomáhají na svět. Dík patří Visegrádskému fondu, Ministerstvu kultury ČR, Královéhradeckému kraji, spolupracujícím městům a mezi nimi především městu Hradec Králové, které festival opětovně zařadilo do programu Regina. Pokud svůj vztah ke kultuře a jejímu rozvoji ve východních Čechách chce peněžním příspěvkem nebo jiným vhodným způsobem projevit kdokoli další, pořadatelé jeho nabídku jistě neodmítnou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)