Sborové slavnosti Hradec Králové 2010

Ve dnech 9. – 13. června se v Hradci Králové a dalších třech městech regionu uskutečnil sedmý ročník mezinárodního festivalu sborového zpěvu s novým názvem Sborové slavnosti • Czech Choir Festival • Hradec Králové 2010. Zúčastnily se ho kromě sborů z České republiky již tradičně sbory z Polska, Maďarska a Slovenska. Také letos byl festival podporován Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Ministerstvem kultury ČR a zařazen do prestižního cyklu Calendarium Regina.



Dana Ludvíčková, úterý 20. července 2010
Magazín > Sborový život

foto Lukáš Veselý

Letošní ročník, který byl zaměřen na sbory dospělých, se vyznačoval vysokou uměleckou kvalitou zúčastněných sborů, což bylo důležitým předpokladem pro úspěšné provedení vybraného díla ke společnému nastudování Carmina Burana Carla Orffa. Pro provedení byl přizván také dětský sbor Vlčí máky (přípravné oddělení Královéhradeckého dětského sboru Jitro). Společným zkouškám pěveckých sborů předcházela mnohaměsíční individuální příprava. Carmina Burana byla spojujícím tématem celého festivalu. Ve čtvrtek 10. června mohli účastníci shlédnout v artkině Centrál bezpochyby zajímavé filmové ztvárnění tohoto díla v originální audiovizuální adaptaci německé produkce z roku 1975.

Jednotlivé pěvecké sbory se samostatně prezentovaly na jedenácti festivalových koncertech a akcích. Zahraniční sbory koncertovaly ve středu 9. června ve vybraných městech regionu, polský Komorní sbor Dysonans z Poznaně v České Skalici, Komorní sbor Grassalkovich z maďarského Hatvanu v Litomyšli za přítomnosti maďarského velvyslance a Univerzitní sbor Mladosť z Banské Bystrice v Semilech.

Sborové slavnosti byly oficielně zahájeny ve čtvrtek 10. června v sále Filharmonie Hradec Králové představitelem statutárního města Hradec Králové a prorektorkou Univerzity Hradec Králové. Zahajovací koncert otevřel Komorní sbor UHK a v krátkém vystoupení se představily všechny zahraniční sbory. Ve druhé části programu vystoupil host festivalu Vokální soubor Gentlemen Singers, který posluchačům nabídl průřez svým bohatým repertoárem. Tento mužský oktet je vybaven výbornou hlasovou technikou a pěveckou kulturou vůbec, vyznačuje se precizním vypracováním skladeb a dokáže s velkým nadhledem uplatnit hudební vtip. A tak není divu, že jeho vystoupení mělo veliký úspěch u posluchačů, převážně sborových zpěváků. Členové souboru, organizátoři festivalu, se také ujali moderování jednotlivých koncertů.

V pátek 11. června se konaly dva koncerty. Odpoledne se za zájmu hradecké veřejnosti představily sbory na schodech Muzea východních Čech. Přehlídkový koncert zahajoval už tradičně místní sbor handicapovaných Daneťáček, dále zpíval Mládežnický sbor Jizerka Semily, maďarský Komorní sbor Grassalkovich a Musica Oeconomica Pragensis. V 19 hodin se uskutečnil I. festivalový koncert ve velkém sále Adalbertina s podtitulem „Sborový zpěv vážně, nevážně“. Dostát názvu koncertu se snažil svým vystoupením slovenský sbor Mladosť, smíšený sbor Musica Oeconomica Pragensis, Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové a především vynikající polský Chór Kameralny Dysonans, který dokázal, že pokud má amatérský sbor profesionálního sbormistra, dosahuje vynikajících výsledků. Po koncertě se všichni účastníci přesunuli na statek do Piletic, kde probíhala neformální vystoupení jednotlivých sborů „Na lidovou notu“.

Také v sobotu 12. června se uskutečnily dva koncerty. II. festivalový koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde se představily české sbory a host z Maďarska. Koncert otevřel letos jubilující Mládežnický sbor Jizerka Semily, dále se velmi dobře uvedly královéhradecké sbory Smetana a Smíšený sbor Jitro a svůj duchovní program představily i Komorní sbor Grassalkovich a pražský sbor Musica Oeconomica Pragensis, který celý koncert k radosti posluchačů zakončil spirituály.

Vrcholem festivalu byl bezesporu sobotní Galakoncert, na kterém byl v sále Filharmonie Hradec Králové po krátkých programech zahraničních sborů uveden výběr z díla Carla Orffa Carmina Burana za nepochopitelně průměrného zájmu hradecké veřejnosti. Na provedení se podílelo deset pěveckých sborů se 330 zpěváky za doprovodu Filharmonie Hradec Králové. Sólové party přednesli mladí zpěváci, Kamila Zbořilová, která velmi náročný sopránový part přednesla s potřebnou emotivní angažovaností a výborný barytonista Jakub Pustina, jenž podal suverénní přesvědčivý výkon. Provedení řídil pražský dirigent Marek Valášek, který Carmina Burana připravoval se sbory na všech společných festivalových zkouškách. Ve svém temperamentním pojetí vyšel z důkladného studia partitury i obsahu jednotlivých částí, a tak u některých z nich vyžadoval poněkud rychlejší tempa, než je obvyklé. Sbory se na to na zkouškách připravily, ale orchestr (který dílo v minulosti několikrát úspěšně provedl) nedokázal v některých sekcích nebo jednotlivcích tato tempa akceptovat i přes srozumitelné a přesné gesto dirigenta. Výkon orchestru lze vůbec označit za nesoustředěný, což bylo zklamáním pro zúčastněné amatérské zpěváky, kteří se běžně nedostanou k velkým vokálně instrumentálním dílům, a tak možnost podílet se na jejich provedení je vrcholem jejich sborové práce. Jako kdyby muzikantům chyběly energie, zájem a vnitřní zaujetí. Bylo patrné, že někteří hráči s dirigentem nespolupracují, a to se projevilo rytmickými nepřesnostmi v řadě míst skladby a v příliš silné dynamice bicích nástrojů, která zcela překryla zpívající sbory. Tradičně kvalitní výkon podali houslisté, včetně citlivě zahraných sól, a skupina violoncell. Dalo by se očekávat, že celkový dojem z koncertu byl negativní, ale nebylo tomu tak díky skvělému výkonu sólistů a obrovskému nasazení sborů. Publikum aplaudovalo ve stoje a k němu se brzy přidali také sboristé jako poděkování dirigentovi, sbormistrům a organizátorům.

Pro účastníky festivalu večer pokračoval ve velkém sále Adalbertina, kde mohli tančit za doprovodu pražského orchestru Blue Star Václava Marka. Některé zpěvačky akceptovaly téma večera „Móda 30. let“ – doba vzniku Carmina Burana, a oblékly se do dobových šatů. Velkým překvapením byl obrovský zájem učit se charleston pod vedením zkušených tanečních mistrů. Společenský večer byl poslední společnou festivalovou akcí, ze které již většina sborů odjížděla domů.

Ale pro dva sbory festival ještě neskončil, neboť se v neděli ráno zúčastnily mše svaté v hradeckých kostelech. Musica Oeconomica Pragensis vystoupila ve Sboru kněze Ambrože a Chór Kameralny Dysonans zpíval v Katedrále svatého Ducha.

Festival Sborové slavnosti • Czech Choir Festival • Hradec Králové je svou nápaditou dramaturgií, rozsahem a koncepcí unikátním projektem nejen v Čechách, ale i ve střední Evropě, což úspěšně potvrdil i letošní sedmý ročník.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Daneťáček

Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – zal. 2002
smíšený sbor populární hudbu a muzikál


Jizerka

Semily (Liberecký kraj) – zal. 1965
školní dětský sbor


Královéhradecký dětský sbor JITRO

Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – zal. 1973
sborová škola


Musica Oeconomica Pragensis

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2001
akademický smíšený sbor


Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové

Královéhradecký kraj – zal. 1974
akademický smíšený sbor


Vokální soubor Gentlemen Singers

Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – zal. 2003
mužský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)