Pěvecký sbor ostravských učitelek zazářil

Ostravská katedrála Božského spasitele byla 24.11.2003 dějištěm zcela mimořádného hudebního zážitku. PSOU (Pěvecké sdružení ostravských učitelek) uskutečnilo nádherný koncert profesionálně vysoké úrovně. Mistrovské bylo zejména provedení Verdiho náročné skladby, Brittenovy mše, ale i dalších skladeb od renesanční polyfonie až po hudební modernu a sborové úpravy lidových písní.



Vladimír Kovařík, úterý 2. prosince 2003
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Posluchači v zaplněném chrámovém prostoru obdivovali nádherné kultivované hlasy a skvělou muzikální práci nového dirigenta. Byl to opravdu úžasný, oslnivý výkon, splňující nejvyšší kritéria. Poněkud slabší bylo pouze provedení dvou spirituálů. Zdá se, že tento typ hudby nezní v ženském sboru příliš šťastně. To nic neubírá na celkovém vyznění koncertu, který doslova okouzlil posluchače.

Dirigent J. Galatenko, působící současně v ostravské divadelní scéně, se ukázal jako hvězda první velikosti na hudebním nebi. Navázal na úspěšnou činnost předešlého sbormistra V. Kovaříka, v krátké době několika měsíců rozšířil sbor o větší počet nových schopných zpěvaček a předvedl dokonalou práci ve všech směrech. Jeho interpretační styl není veden snahou o laciný zvukový efekt, ale naopak proniká do hlubin zvláštního niterného světa ženského zpěvu. V tom smyslu je skvělým pokračovatelem tradic tohoto proslulého ostravského sboru.

PSOU již dávno patří mezi přední česká tělesa a dobylo řadu vítězství i ve velkých mezinárodních soutěžích v Evropě. Je sborem, kterým se Ostravsko může pochlubit celému hudebnímu světu. Klobouk dolů před uměním pěvkyň a jejich sbormistra J. Galatenka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)