Opavský pěvecký sbor Křížkovský je jedním z nejstarších v České republice

Pěvecký sbor Křížkovský vznikl 8. října 1887 v Opavě jako samostatný český pěvecký spolek v převážně německém prostředí. Sbor tedy existuje již 130 let a řadí se k nejstarším v celé České republice. Výročí založení si sboristé připomenou poprvé již zítra 11. dubna 2017 a poté pak velkým říjnovým slavnostním koncertem.



PS Křížkovský, redakčně upraveno, pondělí 10. dubna 2017
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Křížkovský na festivalu Svátky písní

Miroslav Klusák / Křížkovský

Sbor byl pojmenován po Pavlu Křížkovském, rodákovi z Holasovic na Opavsku, knězi, zakladateli moderní české sborové tvorby a učiteli Leoše Janáčka. V průběhu své existence se snažil rozvíjet jeho odkaz: provozovat nejlepší dostupná díla české sborové literatury, zvyšovat soustavně svou uměleckou úroveň, pěstovat odkaz předků a tvůrčím způsobem jej rozvíjet.

K významným etapám činnosti sboru patřila třicátá léta pod vedením ředitele opavské hudební školy Františka Chutného. Po roce 1948 hledal sbor svou identitu zejména šířením sborového umění na venkově a snahou o stylovou interpretaci lidové písně. V letech 1949 až 1980 stál v čele sboru prof. František Růžička, kterému se postupně dařilo zvyšovat úroveň sboru, což vyústilo ziskem Zlaté medaile Leoše Janáčka (1971), Zlatým pásmem v krajském kole, Stříbrným pásmem ve finále Národní soutěže pěveckých sborů v Chlumu u Třeboně (1978) a dalšími úspěchy.

V roce 1980 se vedení sboru ujal současný umělecký vedoucí RNDr. Karel Holeš, který spolupracoval s Františkem Růžičkou již od roku 1965. Pod jeho vedením sbor zpíval na prestižních pódiích, účastnil se významných festivalů, reprezentoval v zahraničí a navázal kontakty s řadou domácích i zahraničních těles.

Současný repertoár sboru zahrnuje skladby všech stylových období od renesance až po hudbu 20. století. K nejčastěji interpretovaným skladatelům patří Dvořák, Martinů, Janáček, Eben, Mrkos, Lidmila, Lukáš, Novák a také Smetana, Verdi či Wagner. Perlou v repertoáru sboru jsou úpravy lidových písní, vánoční písně a koledy, jimiž každoročně obdařuje své posluchače v období adventu a Vánoc. Samostatnou kapitolou sboru je interpretace skladeb jeho čestného člena, slezského rodáka prof. A. Rychlého na texty P. Bezruče.

U příležitosti svého kulatého výročí přichystá Křížkovský dva slavnostní koncerty. První proběhne již zítra 11. dubna 2017 od 19:00 v sále Knihovny P. Bezruče v Opavě. Druhý slavnostní průřezový koncert čeká sbor v říjnu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)