PPS MLADOST na Slovensku a v jižních Čechách

Brněnský smíšený pěvecký sbor PPS Mladost pod vedením sbormistryně Kataríny Mašlejové úspěšně absolvoval dvě významné kulturní akce.



Milena Kočárková, Frant. Nantl, středa 19. října 2005
Magazín > Sborový život

První z nich bylo umělecké turné na východní Slovensko ve dnech 27. 9. 2005 – 2. 10. 2005. V Košicích, kde bylo těleso hostem Ženského sboru Českého spolku na Slovensku, se konal v Premonstrátském kostele hojně navštívený koncert u příležitosti probíhajících Dnů české kultury na Slovensku. Během koncertu se představila obě sborová tělesa a na závěr koncertu společně zazpívaly skladbu W. A. Mozarta Ave verum corpus a chorál ze 17. století Svatý Václave, čímž bylo vzpomenuto právě probíhajícího státního svátku sv. Václava v České republice. O tom, že se koncert líbil, svědčil i závěrečný potlesk zaplněného kostela.

Druhý, samostatný celovečerní koncert se konal v Lázních Bardějov, kde měl sbor jediné samostatné vystoupení. Byť zde koncert nebyl tak hojně navštíven, neboť lázně již mají po sezóně, sbor přesto zaujal, neboť během přestávky a po skočení koncertu, projevili někteří zahraniční posluchači zájem o kontakt pro případnou výměnou akci s jejich místními sbory. Na závěr turné se sbor přemístil do Stropkova, rodiště sbormistryně.

Zde v Řeckokatolickém chrámu se uskutečnil společný koncert s místním sborem sv. Cyrila a Metoděje. Koncert, který se mimořádně vydařil, sledovalo velké množství diváků, sotva dostačovala kapacita kostela. Výkon sboru ocenilo publikum nadšeným potleskem, který v průběhu koncertu gradoval tak, že závěrečná společná skladba Sotvori Hospodi (skladatel Ylikovskij) byla již vyslechnuta ve stoje. PPS Mladost se publiku odměnila ještě dvěma přídavky. Členové sboru si velmi váží pohostinného přijetí v areálu kláštera Redemptoristů ve Stropkově.

Sbor PPS Mladost je přesvědčen, že nejen z důvodu, že sbormistryně Katarína Mašlejová je Slovenka, ale i pro celkově příznivý ohlas svého působení na východním Slovensku a navázaným kontaktům se zdejšími pěveckými tělesy takto přispěl k upevnění česko-slovenské vzájemnosti.

Ve dnech 7. – 9. 10. 2005 se sbor zúčastnil Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu, který se již po šesté konal ve Vlachově Březí pod záštitou Ministerstva kultury ČR. V konkurenci devíti soutěžících sborů, mezi nimiž byly i dva zahraniční (z Moskvy a Prievidze), byla PPS Mladosti udělena cena odborné poroty Musica romantica za nejlepší provedení romantické skladby Zigeunerleben Roberta Schumanna za klavírního doprovodu Jany Kryštofové. V rámci doprovodných koncertů festivalu, které se konaly v okolních městech Vlachova Březí, se sbor prezentoval na chrámovém koncertu pěveckých sborů v kostele Narození P. Marie ve Vodňanech spolu se sborem Orfeus Pardubice a Křížkovský Opava, s nímž měl tu čest se již setkat před čtyřmi lety na Harantovských slavnostech historického zpěvu na hradě Pecka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)