VUS na festivalu Svátky písní Olomouc 2016

První červnový týden patřil 44. mezinárodnímu festivalu Svátky písní Olomouc. Na něj se každoročně sjíždí několik desítek sborů smíšených, ženských i mužských nejen z České republiky. V mnoha kategoriích společně soutěží dospělé i mládežnické sbory, ty nejlepší jsou pak nominovány do Grand finále, kde se utkají o titul Absolutní vítěz ročníku. Reportáž Šarloty Uhrinové nám poodhalí, jak festival prožili členové VUS Pardubice.



Šarlota Uhrinová, sobota 9. července 2016
Magazín > Sborový život

VUS Pardubice u sloupu Nejsvětější Trojice

Iva Mikešová / VUS Pardubice

Svátky písní Olomouc se poprvé rozezněly v roce 1972. Od té doby probíhají, až na pár výjimek, vždy první týden v červnovém měsíci. Tento festival je reprezentován mezinárodní soutěží Mundi Cantant a množstvím dalších koncertních vystoupení, workshopů a různých akcí spojených s jeho programem.

Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice, se kterým jsem přijela letos soutěžit, se festivalu účastnil v den hlavních soutěží, tedy v sobotu 4. června. Tento den byly na pořadu soutěže mládežnických a dospělých pěveckých sborů, mezi které VUS patří.

Do místa registrace jsme dorazili vlakem z Pardubic před devátou ráno. Zde jsme využili možnosti předzpívání repertoáru připraveného do prvního pěveckého klání. Soutěže se pak konaly ve dvou místech vzdálených od sebe jen několik desítek metrů - v sále Olomoucké Reduty a v Bohemia Palace.

Přijeli jsme soutěžit ve třech kategoriích: Smíšené dospělé sbory, Mládežnické a dospělé sbory – církevní hudba a Smíšené sbory s povinnou skladbou. Do soutěží jsme zařadili skladby, které zahrnovaly duchovní hudbu, lidové písně i madrigal, skladby ze staré i současné tvorby. Soutěžící sbory měly předepsaný čas vystoupení 10 až 15 minut. Mezi jednotlivými vystoupeními byl dostatek času nejen na přechod z jedné budovy na druhou, ale i na generální zkoušku. Po odzpívání všech třech soutěží zhruba ve tři odpoledne nás v nedaleké restauraci čekalo občerstvení.

Ve čtyři hodiny odpoledne pak proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů festivalu. Obdrželi jsme krásné tři zlaté medaile, což odpovídá počtu kategorií, které jsme absolvovali. V kategorii Smíšené dospělé sbory jsme skončili první, na druhém místě se umístilo Pěvecké sdružení Martinů Třinec. V kategorii Smíšené sbory s povinnou skladbou jsme se dělili o prvenství se sborem Collegium Musicum Berlin. Na druhém místě byl Pěvecký sbor Křížkovský z Opavy. Z kategorie Mládežnické a dospělé sbory - církevní hudba jsme se těšili prvnímu místu, a to spolu s MPZ Cantemus ze slovinského Kamniku. Za námi se pak umístil sbor Sursum Corda ze slovenské Rosiny. Po vyhlášení vítězů následovala schůzka sbormistrů s porotci a pořadateli festivalu. V porotě pro letošní rok zasedli zástupci z rozličných koutů celého světa jako například z Anglie, Japonska či Thajska.

Nakonec probíhala soutěž o absolutního vítěze festivalu, kterou vyhrálo již zmíněné Collegium Musicum Berlin spolu se sborem Cantica Laetitia ze Zlína. S absolutními vítězi se ve finále utkali mj. i pardubičtí Bonifantes a Komorní sbor Plamen z Přelouče.

Svátky písní byly převážně o vlastním zpívání, proto jsme neměli příliš možností si vyslechnout pěveckou úroveň našich kolegů. Částečnou kompenzací tak budiž samotná Olomouc. Že toto město žije kulturou, lze vidět pomalu na každém kroku. Festival byl přenášen na YouTube.com a některá vstoupení jsou zde postupně pořadatelem zveřejňována. Nakonec jsme si z Olomouce vedle „třech zlatých“ odnesli i památeční fotografii u morového sloupu Nejsvětější Trojice na Velkém náměstí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)