Co letos dělá SBOR ROKU 2011

Pernštejnský rok Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice nemůže obcházet, obzvlášť je-li provázen 460. a 400. výročím (narození a úmrtí) císaře Rudolfa II. Habsburského, panovníka zmíněného rodu, který svou říši jakožto jediný řídil z Prahy a tím jí po dlouhých desetiletích učinil světovou metropolí. Právě hudbou autorů z dob tohoto panovníka soubor odstartoval své tradiční koncertování v roce 2012. K tomu nesmí chybět připomínka v podobě zhudebněných básní dvou významných českých básníků Jaroslava Vrchlického a Josefa Václava Sládka, kteří zemřeli roku 1912 a v neposlední řadě dílo chrudimského skladatele (mj. dědy našeho dirigenta) Karla Židka, u kterého si Pardubicko připomene sté výročí narození právě 17. listopadu letošního roku.



Milan Linhart, úterý 4. září 2012
Magazín > Sborový život

VUS během městských slavností v Pardubicích

VUS Pardubice

Programy koncertů jsou tvořeny z děl ve smyslu projektu HUDBA DOBY CÍSAŘE RUDOLFA II. K ČASŮM JAROSLAVA VRCHLICKÉHO, JOSEFA VÁCLAVA SLÁDKA A KARLA ŽIDKA, zkráceně JUBILANTI 2012. Projekt byl důkladně zpracováván již předchozím roce tak, aby korespondoval i s programy mezinárodních soutěží a prestižních společenských událostí. Zároveň byl velmi významně podpořen i Ministerstvem kultury České republiky. S repertoárem JUBILANTŮ VUS účinkoval na Jarním koncertu Filharmonie Hradec Králové a díla pak VUS uváděl v programech cyklu Tradičních koncertů v Pardubicích i v Cyklu koncertů VUS v Pardubickém kraji. S nastudovaným skladbami byl přizván ke koncertování ve spolupráci sborů UČPS v Semilech, Chotěboři… Perlou bylo pozvání, které se mu dostalo od Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“, k opakovanému účinkování na Zámku Josefa Hlávky v Lužanech na Plzeňsku, kde učinil hned dva koncerty v jeden den. První pro Karlovu Univerzitu, která zde pořádala Mezinárodní konferenci k ukončení Letní školy slovanských jazyků a druhý – veřejný pro Obec Lužany.

Každým rokem začátkem léta sbor měří své schopnosti v soutěžích mezinárodních festivalů (MF) i na nesoutěžních přehlídkách. Milému přivítání se souboru dostalo na Foersterových Osenicích u Dětenic i Foersterových dnech v Libáni. Každoročně vystoupil na Přihrádku v Pardubicích při Zrcadla umění. MF sborového umění Jihlava 2012 – 56. ročník ve dnech 30.6. – 1.7. VUS absolvoval s obhájením loňského stříbrného pásma a bonusem v podobě 3. místa za provedení nové skladby svého dirigenta Tomáše Židka – Ciaccona. Návazně na to se účastnil soutěží ve třech kategoriích na 22. ročníku IFAS 2012, zde v Pardubicích. Na předešlém ročníku 2010 se VUS z důvodu krátkého působení dirigenta zúčastnil jen jedné kategorie a umístil se ve stříbrném pásmu. Letos toto své ocenění ztrojnásobil a k tomu byl oceněn mimořádnou cenou poroty, za provedení úpravy lidové skladby profesora Jana Vičara, který byl soutěži přítomen. Třešničkou na dortu bylo pozvání několika našich zpěváků do mezinárodního letního projektu Unie českých pěveckých sborů „EUROCHOIR 2012“.

Co VUS Pardubice do konce roku ještě čeká?

Nadcházející podzimní a zimní sezonu sbor začal již 17.8., a to zmíněnými koncerty v Lužanech. Ke konci prázdnin ještě uskutečnil koncert na zámku v Chrasti a víkendové turné na Moravě. V září pak sbor čeká soustředění s koncertem v Podskále u Vrbatova Kostelce i Tradiční, tentokráte Svatováclavský, koncert (28.9.) na Hradě Kunětická Hora. Velmi si vážíme přizvání k oslavám 150 let zemědělské školy v Chrudimi, a to k účinkování na Mezinárodní zemědělské konferenci a podruhé na setkání absolventů této školy. Hned ze tří míst má VUS pozvání ke koncertům na Den Čs. státnosti (28. říjen). Pozvánky obdržel od Magistrátu města Pardubic, Informačního centra města Lázně Bohdaneč a od Městského sboru Vlastislav Heřmanův Městec. S listopadem nadejdou oslavy narození Karla Židka. Hlavní koncerty se uskuteční v Pardubicích, Lázních Bohdanči a rozjednaný je i koncert v Hradci Králové. Vánoce již tradičně odstartuje koncert na naší Fakultě chemicko-technologické, pokračovat budeme v magický den 12. 12. 2012, kde ve spolupráci s Východočeským muzeem slavnostně ukončíme Pernštejnský rok a večer od 20:00 uskutečníme koncert pro veřejnost. Tento den (12.12.) VUS již 12 let pořádá v Rytířském sálu pardubického zámku svůj Tradiční vánoční koncert. Ani koncem roku nemůžeme vynechat mezinárodní soutěž s vánoční tématikou, tentokráte to bude MF Pražské Vánoce 2012. S Adventem se rozloučíme také tradičně, 21.12. v Sezemickém domě, kde vystupujeme na Vánočním koncertu Východočeské tiskárny, s.r.o. a Města Sezemic.

Ve VUS není nuda. Z postu předsedy bych chtěl oslovit pardubickou mládež a studenty Univerzity Pardubice, jenž baví zpěv, aby neztráceli čas a kontaktovali nás. Můžeme nabídnout mnoho, především cílenou, odborně a hlavně zábavnou formou vedenou přípravu, podporovanou především naší skvělou Univerzitou Pardubice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)