Foerstrovský koncert u sv. Vojtěcha

Společnost Josefa Bohuslava Foerstera zve širokou veřejnost na postní duchovní koncert, který se uskuteční v neděli 5. dubna 2009 v 16:30 v kostele sv. Vojtěcha v Praze. Vystoupí chrudimský sbor Salvátor, člen Unie českých pěveckých sborů.



-cs-, středa 1. dubna 2009
Magazín > Sborový život

Josef Bohuslav Foerster

Langhans / Langhans

V programu koncertu zazní vedle několika skladeb jiných autorů (Luboš Sluka, Alois Hnilička, Tomás Luis de Victoria a Bohuslav Martinů) především skladby Josefa Bohuslava Foerstra (1859–1951): Česká píseň, op. 30, Pražské zvony, op. 112,4, Ze země jsem na zem přišel, op. 121,3 a Stabat Mater, op. 56. Tato skladba vznikla v letech 1891–2 původně pro smíšený sbor a varhany (v této podobě zazní i na tomto koncertě). Přesně před 101 lety, tedy 5. dubna 1908, však měla premiéru i její přepracovaná verze pro sbor a velký symfonický orchestr.

Inspiračním zdrojem Foerstrovy Stabat Mater byla vedle vlastní básně zejména vzpomínka na skladatelovu zemřelou matku, kterou hluboce miloval, ale také smrt jeho sestry Marie (1890). Skladatel o tom hovoří takto: „Smrt mé sestry Marie, jejíž život byl bohat utrpením, vedl mne ke komposici básně [...] Stabat Mater. Jako primán jsem vídal denně, jda po kamenném mostě Karlově, u nohou sochy Matky Boží nápis: „Vy, kdož jdete kolem, zastavte se a vizte, je-li bolest jako bolest má!" A Maria, Matka Boží, splynula v mém srdci v jedno s Marií sestrou. Pln soucitu jsem viděl drama na Golgotě a vyzpíval své dojetí nad verši Jacopone da Todi, zbožného mnicha z řádu sv. Františka.“ Sekvence je vytvořena jako jeden prokomponovaný celek. Od počátku až do závěrečného Amen je pojímána jako hluboká meditace pod Kristovým křížem.

Smíšený sbor Salvátor, který skladbu spolu s varhaníkem Michalem Hanušem pod vedením svého zakladatele Tomáše Židka přednese, vznikl v roce 1999 v Chrudimi a specializuje se především na duchovní hudbu všech období. Hlásí se také k odkazu skladatele Aloise Hniličky, který v Chrudimi dlouhá léta působil, a tak v programu zazní také jeho skladba Zdrávas Maria.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)