11. ročník festivalu duchovní hudby „Šumava – Bayerischer Wald“

Festival duchovní hudby „Šumava – Bayerischer Wald“, který každoročně probíhá o posledním květnovém víkendu na řadě míst Šumavy, vstupuje letos do svého druhého desetiletí. U zrodu této akce, která spojila amatérské hudebníky nejen z obou stran Šumavy, stáli členové občanského sdružení „Laetitita – spolek pro vokální a komorní hudbu“.



Martin Maňásek, středa 23. května 2007
Magazín > Sborový život

Původní logo festivalu Šumava-Bayerischer Wald

Šumava-Bayerischer Wald

Šumavský festival se za dobu své existence stal rozsáhlou mezinárodní akcí. Loňského jubilejního ročníku se zúčastnilo 17 souborů s téměř 400 zpěváky a hudebníky. Akce probíhá na území dvou krajů ČR a na příslušné části bavorského příhraničí. Festivalu se zúčastňují pěvecké sbory všech věkových kategorií z celé České republiky, z Německa i z dalších zemí. Vrcholem festivalu je Slavnostní koncert pro 120 hlasů, jenž je společným setkáním většiny sborů účinkujících na festivalu. Tento koncert se koná v sobotu 26. května od 19.30 v kostele Narození Panny Marie v Klatovech. Pátek a neděle jsou pak vyhrazeny koncertům a vystoupením v rámci bohoslužeb na jednotlivých místech regionu, jak na české, tak na německé straně hranice.

V letošním roce se festivalové koncerty a vystoupení uskuteční kromě Klatov také v Kašperských Horách, Bodenmais, Švihově, Přešticích, Strážově, Zwieselu a Velharticích. Vystoupení komorního sboru Laetitia v neděli 27. května ve 14 hodin, které mělo původně proběhnout v Hojsově Stráži, se z technických důvodů přesouvá na Hrad Velhartice, čas začátku koncertu zůstává ve 14 hodin.

Letošní ročník festivalu organizují Unie českých pěveckých sborů, spolek Laetitia, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy a Společnost pro aktivní výchovnou prevenci. Finančně nebo organizačně tuto akci podporují Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo kultury, Město Klatovy a Nadace Fr. A. Urbánka.

Festival „Šumava – Bayerischer Wald“ je místem setkávání hudebníků z ČR a Německa, místem setkávání posluchačů s krásnou hudbou naplněnou duchovním obsahem v podání různých interpretů, ale také místem setkávání lidí s krásnou krajinou, kde je na každém kroku cítit společná kulturní tradice, kterou zde po staletí obyvatelé obou národů spoluvytvářeli. Popřejme tedy festivalu mnoho krásných uměleckých výkonů, obětavé organizátory, štědré podporovatele a početné publikum a společně se těšme, že o tomto májovém víkendu opět šumavská města ožijí hudbou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)