Byzantion na Evropském festivalu duchovní hudby aneb Byzoni na Šumavě

Od 20. května do 11. června 2016 probíhal na různých místech Šumavy z české i německé strany jubilejní XX. EFDH Šumava-Bayerischer Wald. Zúčastnil se jej i pražský smíšený pěvecký sbor Byzantion – collegium musicae slavicae, těleso s navzodory času stálým věkovým průměrem 35 let, pečlivě udržovaným ředitelkou sboru Františkou Hockovou.



M. Nováková, A. Kříž, redakčně upraveno, čtvrtek 30. června 2016
Magazín > Sborový život

Byzantion ve Strašíně (EFDH Šumava-Bayerischer Wald 2016)

Martin Soural / Byzantion

Byzantion se zaměřuje převážně na řecko-byzantské a slovanské duchovní skladby východní Evropy. Pro koncerty ve Strašíně, Hamrech a bavorském Haibühlu připravili sboristé zejména skladby M. S. Berezovského (1745-1777), E. Mandicevschkého (1857–1929) nebo J. Bokšaje (1874–1940). Takto složený repertoár se nese v duchu dlouholetých tradic sboru, neboť Collegium musicae slavicae Praga založila PhDr. Olga Dutková již v roce 1957. Většinu skladeb zpívají zpěváci v církevní slovanštině.

Sladěné tóny sborového zpěvu v kombinaci s geniem loci kostelů Narození Panny Marie ve Strašíně (a zde i spoluúčastí Nokturna ze Sezimova Ústí) a Panny Marie Bolestné v Hamrech vytvořily jedinečné souznění historie a duchovní hudby. Kostel sv. Wolfganga v Haibühlu sice upoutal svou moderní architekturou, méně však svými akustickými vlastnostmi. S o to větší radostí byli sboristé překvapeni vřelou reakcí posluchačů a dokonce sem tam i uroněnou slzičkou.

Na závěr zní z úst členů sboru srdečné poděkování: "Děkujeme pořadatelům a sponzorům za spoustu vynaložené práce, skvělé zážitky a paní dirigentce Ing. Evě Komárkové, že z našich hlasů dovedla vykouzlit (většinou) ladící souznění. Už teď se těšíme na ročník příští!"


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)