„Šumava-Bayerischer Wald“ se stal nedílnou součástí kultury česko-bavorského regionu

Evropský festival duchovní hudby „Šumava-Bayerischer Wald“ se během uplynulých dvou desetiletí stal nedílnou součástí hudebního a kulturního dění jihozápadočeského regionu a přilehlého Bavorska. Festival spojuje zejména česká a bavorská hudební tělesa i publikum a pomáhá jim překonávat důsledky složitého vývoje vzájemných vztahů v minulém století.



EFDH, středa 2. května 2018
Magazín > Sborový život

Šumava-Bayerischer Wald

Karel Viták / archiv festivalu

Díky své dlouholeté tradici se za přispění silných partnerů (Západočeská univerzita v Plzni, Unie českých pěveckých sborů) či regionálních bavorských subjektů (Musikkreis Bayern-Böhmen, Pfarrei Bodenmais) podílí na budování kulturní identity tohoto regionu. Díky této činnosti a renomé festivalu se daří oslovovat další subjekty. V letošním roce je jedním z partnerů Hochschule für katholische Kirchenmusik z bavorského Regensburgu. Festival nadále rozšiřuje svoji působnost v lokalitách zejména na bavorské straně.

V letošním roce bude festival probíhat od 10. do 31. května 2018. Zahajovací koncert festivalu proběhne v letošním roce v kostele sv. Jana Nepomuckého v Plzni ve spolupráci se Západočeskou univerzitou 10. května 2018. Vystoupí zde Vysokoškolský sbor z bavorského Regensburgu, sborová tělesa Katedry hudební kultury Fakulty pedagogické, komorní orchestr katedry Consortium musicum a také pořadatel festivalu, klatovský komorní sbor Kolegium pro duchovní hudbu. Dramaturgickými vrcholy festivalu budou koncert Vokální harmonie z Hradce Králové konaný 18. května v Plzni a vystoupení smíšeného sboru Jitro v Klatovech v rámci Noci kostelů 25. května. Tento koncert je pořádán ve spolupráci s městem Klatovy. Organizátoři festivalu navázali spolupráci se spolkem Omnium, spravujícím kostel sv. Martina na Hůrce u Klatov. Koncert komorního sboru Lumen z Pacova konaný v tomto kostele 18. května tak bude prvním počinem ze série hudebních akcí, jež jsou pro tento objekt v příštím období plánovány.

Přijměte prosím naše pozvání na festivalové koncerty a vystoupení. Podrobnější informace o nich naleznete na www.fdh.klatovynet.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)