39. Sborový a orchestrální týden v Hinterschmidingu

Sborový a orchestrální týden se v Hinterschmidingu koná letos již po třicáté deváté. Hinterschmiding je poměrně malá obec při silnici z Vimperka do Pasova, asi dvanáct kilometrů za hraničním přechodem Strážný. Termín bývá vždy týž: začátek je v sobotu před svatodušními svátky. Pro ty, kteří nemají k disposici kalendář s vyznačením těchto svátků: letos od 26. května do neděle 3. června.



Vojtěch Vančura, sobota 31. března 2007
Magazín > Zahraničí

Farní kostel v Hinterschmidingu

Ekpah / Wikimedia Commons

Jen krátký pohled do historie: Toto jarní setkání zpěváků a instrumentalistů založil v šedesátých letech Gottfried Wolters, spoluzakladatel festivalů Evropa Cantat, po patnácti letech převzal vedení Erwin Ortner, sbormistr Sboru Arnolda Schönberga ve Vídni. Nyní tento festival vede již druhým rokem mladý a nadaný Ortnerův žák Martin August Fuchsberger, rovněž z Vídně. Každý rok je na programu jedno závažné kantátové nebo oratorní dílo, které se během týdne nacvičí ve sboru (obvykle kolem 120 zpěváků) i v orchestru (50–60 instrumentalistů) a které zazní na závěrečném koncertě v místním kostele. Ten byl postaven v poměrně nedávné době a pojme jak velký kolektiv účinkujících, tak i nejméně pět stovek posluchačů, kteří se na závěrečný koncert sjedou z okolí. Během týdne se nenacvičuje jen ono velké dílo (v minulosti např. Bachova Mše h-moll, Mendelssohnův Eliáš, mše Brucknerovy, Schubertovy, atd), ale i jiná zajímavá sborová literatura v menších kolektivech a stejně tak se instrumentalisté rozdělí do různých menších ateliérů (jeden z nich je vždy věnován hudbě pro staré nástroje), kde pod vedením zkušených lektorů nazkouší program pro druhý závěrečný koncert se světským obsahem. Ten se koná v tělocvičně místní školy, kde probíhá nácvik během celého týdne, a také (dvakrát denně) praktické kursy lidových tanců pro zájemce o toto zpestření. Program týdne bývá tedy dost nabitý, ale přesto je jedno odpoledne vyhrazeno pro výtety do okolí.

Letos budou na programu jako hlavní díla skladby dvě: Purcellova The Fairy Queen a Mendelssohnův Sen noci svatojánské. Kromě toho se budou zpívat sbory Monteverdiho, Brahmsovy, Schützovy a mnohých dalších, samozřejmě i díla novějšího data. V devadesátých letech začala jezdit do Hinterschmidingu i malá skupinka českých účastníků, zprvu sboristů, později i mladých instrumentalistů. Ve vedení festivalu je o tyto kontakty zájem. Kurz je ovšem veden pouze v němčině.

Uzávěrka přihlášek je 16. dubna 2007 - přihlášku si lze vyžádat na adrese info@keb-freyung.de. Kurzovné pro dospělé činí 85 € (studenti 50 €), stravování a ubytování stojí 90 € (studenti 70 €). Kromě toho je v případě, že nevlastníte provozovací materiál studovaných skladeb, třeba si je za mírný poplatek zapůjčit (nebo za vyšší cenu koupit). Organizátoři nabízí třem českým studentům bezplatnou účast. Pro výběr je rozhodující pořadí zaslaných přihlášek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)