ONDRÁŠ uctil velkého Amádea

Každý rok přináší pěveckému sboru Ondráš Nový Jičín vždy něco nového, neopakovatelného, zajímavého, krásného. I rok 2006, kdy završujeme 55. sezónu trvání a permanentní činnosti je také jiný i zvláštní.



Anna Štefková, pátek 25. srpna 2006
Magazín > Sborový život

Ondráš má svou tradici nejen ve svém rodném městě Novém Jičíně, regionu Moravskoslezského kraje, ale i v dlouholetých družebních vztazích s některými evropskými sbory. Od roku 1961 se sbory z Lyonu a Paříže, od roku 1971 s polským sborem SURMA Waršava. Zajímavé byla navázání družebních vztahů formou krátkodobých pobytů u pěveckých sborů v německém Esslingenu, Schweinfurtu a Plochingenu. Setkání byla velmi srdečná, vstřícná a Plochingen se stal i partnerským městem Nového Jičína. V roce 2004 vznikla srdečná družba s Chorus Cremniciensis – sborem ze slovenské Kremnice, rovněž partnerského města Nového Jičína. Družební kontakty, reciproční návštěvy s pobyty u sborových přátel, účast na mezinárodních soutěžích, pěveckých sborů jak v ČR, tak i v jiných evropských státech – to vše je pro náš sbor zdrojem nových poznatků a trendů sborového zpívání, poznávání a i zkvalitňování tvořivé práce celého sboru.

Ondrášovci se každoroční účastní soutěží a festivalů sborové tvorby s mezinárodní účastí. Z posledního období to byly Svátky písní Olomouc, prestižní mezinárodní soutěž Nemzetközi korusverseni v Budapešti, Slezský Trojok, Festival chrámové hudby v Námestovom a ve Zvolenu, Vlachovo Březí a řada dalších. Letos i Mozartovské jaro ve Vídni, které je v našich myslích nejčerstvěji uloženo a bude pro nás na dlouho nezapomenutelné. Festivalu se zúčastnily také sbory Polotasy Janos Chor z Maďarska, rakouské Vivendi Rock Chorale z Jižní Afriky. Sbory společně nastudovaly a zpívaly Mozartovu Spatzenmesse – Missu brevis C dur, se sóly a orchestrem v překrásné katedrále Votivkirche. Barevnost hlasů asi stopadesátičlenného sboru, orchestr a milá, srdečná osobnost dirigenta Kurta-Martina Herbsta, to byl zážitek a pro posluchače byla celá mše fantastickým prožitkem. Mše byla prokládána sólovými vystoupeními jednotlivých pěveckých sborů s přesuny do určeného místa katedrály, kde každý sbor přednesl svou sakrální skladbu, doplňující obřad. Vše bylo perfektně režijně zvládnuto. Bylo to krásné zpívání na počest 250. výročí narození velkého AMÁDEA – hudebního génia. Ondráš měl tu čest uctít Mozarta ve městě, kde žil, a tvořil nesmrtelná díla.

Kromě slavnostní Mozartovy mše se všechny sbory zúčastnily benefičního koncertu, jehož výtěžek byl příspěvkem na rakouskou dětskou vesničku „Europahaus“. Zazpívali jsme skladby starších mistrů (Scarlatti, Bruckner), současníků (Gordon, Yonk, Tučapský) spirituály v angličtině, úpravy lidových písní (Raichlův Chodský den, Hrušovského Stavjame my máje, Zahučali chladné vetry a od našeho novojičínského Václava Ptáčka milé laškovné Pod dubem za dubem). Zpívali jsme rádi, s chutí a s precizností, kterou do nás vštípil náš dirigentský trojlístek – Marie Bělíková, Zdeněk Stanislav a umělecký vedoucí, náročný obětavý, všestranný Karel Monsport. I ostatní zúčastněné pěvecké sbory podaly skvělé výkony. Nadchli nás jihoafričtí zpěváci – mladí, staří nejen vizáží, temperamentem, hlasovými výkony, fantastickou rezonancí, ale hlavně srdečností, kamarádstvím, družností, bezprostředností a jedinečnou osobitostí každého člena sboru. Lid této země žil v porobě apartheidu. Symbolem svobody se stal neúnavný bojovník, dlouhá léta vězněný Nelson Mandela. Jeho portrét měli všichni zpěváci na kroji, na svém srdci. Svobodu milují nade vše a proto jejich písně, zvláště národní, tryskají přímo ze srdce.

Všem příznivcům a milovníkům sborového zpěvu oznamujeme, že 9. září 2006 na tradiční „Slavnosti města Nového Jičína 2006“ doprovodí sbor Ondráš mši svatou ve farním chrámu Nanebevzetí Panny Marie Mozartovou Spatzenmesse a tím i naše město uctí výročí velikého hudebního skladatele. Srdečné pozvání je adresováno i všem, kteří chtějí s 55letým sborem Ondráš oslavit jeho půlkulaté narozeniny (1951-2006) na slavnostní koncert dne 28. října 2006 do Beskydského divadla Nový Jičín.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)