Obrovský úspěch v každém ohledu

Šestnáctý festival EUROPA CANTAT Mainz 2006 vstoupí do historie festivalů Europa Cantat vysokou hudební úrovní, skvělou atmosférou i nadšenými ohlasy účastníků, umělců a obyvatel města Mohuče.



tisková zpráva Europa cantat, pátek 18. srpna 2006
Magazín > Zahraničí

„Šestnácté EUROPA CANTAT v Mohuči byl úžasný úspěch – v každém ohledu. Tento festival vstoupí do historie sborových festivalů a ovlivní světovou sborovou scénu,“ řekl Jeroen Schrijner, prezident evropské federace mladých sborů (EFJC) Europa Cantat v průběhu závěrečné tiskové konference sborového festivalu Europa Cantat Mainz 2006. Festival, který navštívilo okolo tří a půl tisíce účastníků z téměř padesáti zemí, byl zakončen 5. srpna náročným a diváky obdivovaným závěrečným programem v Rheingoldhalle v Mohuči. Během večera byl také předán prapor následnickému festivalovému městu Utrechtu. V tomto nizozemském městě se bude konat sedmnáctý festival Europa Cantat ve dnech 17.–26. července 2009.

Festival si v Mohuči nastavil nové cíle, kterých také dosáhl. Obyvatelé zemského hlavního města a jeho okolí se pro festival nadchli – zaujal je bohatou a umělecky náročnou nabídkou koncertů, otevřeným zpíváním a – hlavním bodem – působivým open-air provedením Carmina Burana. „Skvělé festivalové atmosféry bylo dosaženo především díky otevřenosti a pohostinnosti Mohučanů a také díky výborné spolupráci všech, kteří se na přípravě podíleli.“ Podařilo se také nabídnout obrovskou šíři sborové hudby všech epoch, stylů a žánrů, aby si na své mohli přijít všichni festivaloví účastníci. „Všechny koncerty byly velmi dobře navštěvovány, jak obyvateli města, tak účastníky festivalu.“ Linie spojující národy od prvního festivalu v roce 1961 až do dneška byla zachována. „100 sborů ze 49 zemí a pěti kontintentů to dokládá působivě,“ dodává Schrijner.

„Kdo si dodnes stále myslí, že sborová hudba je nějaká zaprášená záležitost, se mohl nejpozději teď přesvědčit o skutečnosti,“ prohlásil Dr. Jürgen Hardeck, člen představenstva festivalu a umělecký jednatel Kulturního léta Rheinland-Pfalz. „Mohli zažít tak enormní spektrum sborové hudby, které toto image jasně vyvrátilo.“ Také on se domnívá, že tento sborový festival vyslal impulsy do celosvětové sborové scény.

Všichni – Jeroen Schrijner, Dr. Jürgen Hardeck, Dr. h.c. Peter Krawietz, vedoucí kulturní referent města Mohuč a Sonja Greiner, generální tajemnice Europa Cantat – poděkovali sponzorům a podporovatelům úspěšného festivalu, především za důvěru, kterou do festivalu vložili. Ocenili dobrou a plodnou spolupráci všech na přípravě a organizaci festivalu se podílejících Partnertů – spolkové zemi Porýní-Falc a Kulturnímu létu Rheinland-Pfalz, městu Mohuč a federaci Europa Cantat a jejím německým členským svazům – a zdůraznili obrovskou angažovanost a přátelskou pomoc přibližně 150 dobrovolných pomocníků, z nichž také 30 jich působilo v mezinárodním týmu: „To oni byli pro hosty tváří festivalu.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)