Nástup do nové etapy?

Málokdy se stává pěveckému sboru, že stávající sbormistr uvádí do funkce mladého nastupujícího adepta této řehole. Obyčejně sbormistr odejde a prostě přijde jeho nástupce. Aby vedle sebe setrvali dva sbormistři, to se stává málokdy. My bychom si však tento stav opravdu přáli, aby v našem tělese upřímná spolupráce ještě dlouho nalezla své místo.



František Zumr, čtvrtek 10. března 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Již před půldruhým rokem jsme se pokoušeli získat mladého sbormistra. Na doporučení nastoupila mladá nadějná sbormistryně. Dlouho se ale u nás neohřála, ač jsme si zpívat pod vedením mladé a sympatické sbormistryně opravdu přáli. Nepovedlo se. A tak až o rok později krizová situace přinutila naše vedení k dalšímu rozhodování. V prosinci minulého roku jsme pozvali na základě doporučení dalšího adepta. Byl jím tentokrát mladý muž, o němž se více dozvíte z rozhovoru, který jsem s ním natočil na 6. zkoušce, kdy mu umělecký vedoucí prof. Stanislav Pešička svěřil nastudování, spíše obnovení nastudované části Beethovenovy IX. symfonie – Ódy na radost. Protože opravdu ve zkouškách nebyl čas na seznámení, využívám těchto stránek našeho Zpravodaje, abych čtenářům sdělil obsah našeho rozhovoru. Dost možná, že bude mít i historický význam pro samotného aktéra a možná i pro naše sborové těleso.

Představte se, prosím, našim čtenářům:

Jmenuji se Solon Kladas a narodil jsem se 29. května roku 1979 v řecké části Kypru ve městě Limasol a jsem tedy kyperský Řek.

Já k tomu dodávám, že Limasol (Lemesos) je druhé největší a nejvýznamnější město ostrova Kypru se 137000 obyvateli (1992). Je zde textilní, obuvnický a potravinářský průmysl, je střediskem cestovního ruchu a významným přístavem.

Jaké vzdělání jste získal ve své domovině?

Vedle základního vzdělání jsem absolvoval lyceum a indivi-duálně jsem studoval už od 6. let klavír u prof. Petra Christodulise a tam jsem získal hudební vzdělání – hudební nauky, hudební teorie, harmonie a hudebních forem.<#>

Jak a kde se vzděláváte nyní v České republice?

Už pátým rokem studuji na Pedagogické fakultě obor hudební výchova a sbormistrovství. Nyní v posledním semestru dokončuji svou diplomovou práci a připravuji svůj absolventský koncert.

Jaké je téma Vaší diplomové práce, můžete nám prozradit?

Samozřejmě, téma je o sborové tvorbě Petra Ebena se zaměřením na jeho dětskou sborovou tvorbu.

Jistě velice zajímavé téma. Kdo Vás formoval po hudební stránce, máte nějaký svůj vzor?

To je na krátký rozhovor obtížné téma. Na fakultě jsem se setkal se svými vysokoškolskými profesory, v prvním ročníku to na dirigování byla Dr. Ivana Štíbrová, pan prof. Jiří Kolář, kterého mám velice rád a poté jsem získával znalosti o dirigování u pana prof. Miroslava Košlera.

Musím Vám prozradit, že s panem profesorem Kolářem spolupracuji v Unii českých pěveckých sborů a on na Vás také vzpomíná.

Učil jste se zpěvu, nebo zpíváte bez odborné přípravy?

Především musím říct, že jsem začal se zpěvem už doma na základní škole v dětském sboru, a pak na střední škole a lyceu ve školních sborech a zde na Pedagogické fakultě jsem členem fakultního sboru a sboru výběrového, který se jmenuje Canzona a zde zpívám bas.

To není sbor Iuventus Pedagogica?

Ne, tento sbor je dívčím – ženským sborem, založil a vedl ho můj milovaný profesor Jiří Kolář a nyní ho vede paní prof. Štíbrová.

Chcete se po studiu sborovému zpěvu věnovat? Jako zpěvák či jako sbormistr?

Samozřejmě po studiu sbormistrovství bych se tomuto oboru chtěl věnovat jako sbormistr.

Máte už nějakou představu o svém dalším působení?

Mám zatím jen mlhavou představu, dostal jsem nabídky jen na dobu neurčitou, a chtěl bych po ukončení studia si vše srovnat a vybrat si samozřejmě to nejlepší.

Máte už nějakou představu o svém absolventském koncertu? Znáte už termín koncertu?

Ano, koncert budu mít 28. dubna v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech v Praze 2.

Kde tady v Praze bydlíte? Bydlíte na koleji?

Ano, bydlím na vysokoškolských kolejích Na Větrníku v Praze 6. Tam mám možnost se stýkat se svými vrstevníky, mladými lidmi. Bydlí tam spolužáci a spolužačky z fakulty, kteří se rovněž věnují sborovému zpěvu v různých sborech. Především ve fakultních sborech a některých dalších sborech mimo fakultu.

Myslíte si, že by bylo možné zde získat do našeho sboru mladé zpěváky? Chtěl byste se v tom angažovat?

Samozřejmě, že je těžké do takového sboru získat mladé lidi, ale dostal jsem už nabídky od různých kamarádů, kteří by rádi zpívali ve vašem sboru. Oni znají vaše těleso, vědí o sborové tradici tohoto tělesa a rádi by zde zpívali.

Já myslím, že to je náš sen a bylo by to potřebné získat mladé zpěváky do všech hlasů. Kdybyste se v tom angažoval, byla by to ta nejdůležitější věc, kterou bychom od Vás mohli očekávat.

V našem sboru jste teprve měsíc. Jak se zde jako sbormistr cítíte?

Jako sbormistr jsem zde spokojen, skoro spokojen. Spolupráce s vašimi členy je velmi dobrá, jsem s touto spoluprací spokojen. Ne úplně spokojen, ale jsme na dobré cestě.

Máte už nějaký blízký cíl tohoto působení?

Pokud dá Bůh a zůstanu na dlouhou dobu v České republice, chtěl bych toto těleso dále rozšiřovat o nové zpěváky

My bychom si přáli totéž. Jsou tedy naše cíle naprosto shodné. Přejeme Vám úspěšné zakončení studia, slibuji Vám za všechny naše členy všemožnou podporu a úspěch Vašeho absolventského koncertu. Vaše záměry jsou pro nás perspektivou do dalších let. Děkuji Vám za rozhovor.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)