Mezinárodní festival Foerstrovy Osenice 2015

Patnáctý ročník festivalu zahájí Prolog v Porotním sále jičínského zámku (pátek 5. června od 19 hodin).



František Zumr, pondělí 6. června 2022
Magazín > Zprávičky

F. Osenice 2015

archiv OU Dětenice / OU Dětenice

Po vystoupení domácího Smíšeného pěveckého sboru Foerster (sbormistryně Božena Maxiánová, klavírní doprovod Pavel Krčmárik), který si připravil reprezentativní repertoár, se představí posluchačům sopranistka Jana Heryánová – Ryklová. Následující den (sobota 6. června) začíná hlavní festivalový program již v 9 hod. v osenickém kostele Narození Panny Marie. Od 14 hod. se uskuteční koncert všech sborů v amfiteátru u Památníku Foerstrova rodu v Osenicích, který bude moderovat Alfréd Strejček. Večerní koncerty pak proběhnou od 19 hod. v Osenicích (kostel Narození Panny Marie, Dolním Bousově (sokolovna) a Kopidlně (kostel sv. Jakuba Většího).

Už Prolog v Jičíně přinese návštěvníkům jistě nevšední zážitek. Po slavnostním zahájení festivalu starostou Dětenic Ing. Radomírem Vališkou vystoupí domácí sbor Foerster, který patří mezi elitu východočeské oblasti Unie českých pěveckých sborů. Zazpívá nejen Foersterovy písně, ale též skladby A. Dvořáka, A. Tučapského i úpravy lidových písní z pera L. Janáčka, Zd. Lukáše, J. Krčka a B. Lédla. Na závěr svého vystoupení pak slavný Sbor Židů z opery G. Verdiho Nabucco a z Prodané nevěsty B. Smetany sbor Proč bychom se netěšili. Pak vystoupí sopranistka Jana Heryánová-Ryklová. Zpěvačka studovala na pražské HAMU u Jany Jonášové. Její vysoký soprán zvládá bravurně nejexponovanější operní árie. Účinkovala v řadě zemí, ale i na prestižních domácích akcích (Pražské jaro). Působila také dva roky v Německu (Kolín nad Rýnem), kde spolupracovala s Berndem Radochem. Přednese árie z českého i světového operního repertoáru a další skladby. Německý host festivalu je významným sbormistrem a dirigentem, který řídí mnoho sborů v SRN a je předsedou tamního odborového svazu profesionálních sbormistrů. Se sbory nastudoval řadu náročných vokálně-instrumentálních děl.

V osenickém kostele zazní ráno jedno z nejznámějších děl Zd. Lukáše, melodická Missa brevis, v podání Pěveckého spolku Jizeran Semily (dir. Jiří Kurfiřt). Po mši celebrované P. Augustinem Štěvicou provede každý sbor buď jednu skladbu od J. B. Foerstera, anebo jednu duchovní. Slavnostní dopoledne zakončí tradičně nádherná Ave Maria J. B. Foerstra v oslnivém přednesu Jany Ryklové.

Na odpolední přehlídce (ve 14 hod.) se u Památníku Foerstrova rodu představí tyto sbory: Bořivoj Lomnice nad Popelkou (sbm. Petra Lukavcová), Antonín Dvořák Turnov (sbm. Bohuslav Lédl), Pěvecký spolek Jizeran (sbm. Jiří Kurfiřt), Dvořákův komorní sbor Kralupy nad Vltavou (sbm. Pavel Holubec), Pěvecký sbor jihočeských učitelek České Budějovice (sbm. Theodor Pártl a Anna Voříšková), Hlahol Nymburk (sbm. Tomáš Pergel), Smetana Hradec Králové (sbm. Jan Jiráček). V atraktivním programu návštěvníci vyslechnou více než 20 lidových písní a spirituálů v úpravách J. Krčka, Zd. Lukáše, A. Tučapského, V. Černíka, Fr. Chodury, J. Říhy, Zb. Mrkose a dalších autorů. Zazní též skladby J. B. Foerstera, J. Haydna, Adama Michny z Otradovic, B. Martinů, F. X. Thuriho, Orlanda di Lassa a G. F. Händela. Čtyři společné písně bude dirigovat Bernd Radoch.

Na večerních koncertech (začátky v 19 hod.) bude jistě lahůdkou uvedení světoznámé kantáty B. Martinů „Otvírání studánek“ Pěveckým sborem jihočeských učitelek (sbm. Theodor Pártl, nositel cen Ferdinanda Vacha a Bedřicha Semetany) v osenickém kostele Narození P. Marie, od jehož dostavby (1864-65) letos uplyne už 150 let. Basové sólo přednese Svatopluk Sem, sólista Jihočeského divadla České Budějovice, stálý host Státní opery Praha, jenž hostoval rovněž v ND a dalších operních domech ČR i v zahraničí. Trojnásobný kandidát na Cenu Thálie spolupracoval s významnými dirigenty (L. Pešek, J. Bělohlávek, O. Lenárd, G. Albrecht). Nastudoval řadu rolí světového i českého operního repertoáru. Sbor doprovodí významní umělci: Vítězslav Ochman (housle), člen České filharmonie, František Jordák (housle), Bohuslav Matoušek (viola) – virtuos hry na housle a violu, uznávaný interpret díla B. Martinů, za klavír zasedne hudební skladatel a varhaník Mikoláš Troup. Recitovat bude Alfréd Strejček. Přednese také úryvky z Foerstrovy vzpomínkové prózy Poutník. Ve

2. části programu vystoupí sopranistka Jana Heryánová-Ryklová, která za doprovodu Bernda Radocha přednese árie z českého i světového operního repertoáru a další skladby.

Na večerním koncertě v Kopidlně vystoupí Dvořákům komorní sbor Kralupy nad Vltavou, Hlahol Nymburk a Jizeran Semily. Zazní tu duchovní skladby českého i světového repertoáru (Lukáš, Tučapský, Schubert, Händel, Palestrina, Lasso, Haydn), spirituály a další skladby. V Dolním Bousově (sokolovna), budou účinkovat tyto sbory: Bořivoj Lomnice nad Popelkou, Pěvecký sbor Antonín Dvořák Turnov a Smetana Hradec Králové. Pořad je komponován ze světských i duchovních skladeb, lidových písní a spirituálů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)