Ve věku 91 let zemřel vynikající brněnský sbormistr Ivan Sedláček

Poslední rozloučení se zesnulým se koná v úterý 8. srpna v 11.00 v obřadní síni krematoria v Jihlavské ulici v Brně. Jménem českého pěvectva děkujeme za vše a vzdáváme čest jeho památce.



-cs-, neděle 23. července 2023
Magazín > Zprávičky

Ivan Sedláček

archiv HR / https://www.kantilena.cz/

Ivan Sedláček(15. dubna 1932 Zvolen, Československo – 20. července 2023 Brno) – český hudební pedagog a sbormistr.

Ivan Sedláček se v roce 1939 s rodiči přestěhoval do Vyškova a později do Brna, kde absolvoval gymnázium a český jazyk a dějepis a později jednooborovou bohemistiku na dnešní Masarykově univerzitě. Hudbu mu tehdejší režim kvůli jeho politickému smýšlení nedovolil studovat oficiálně, soukromě se však věnoval dirigování a zpěvu.

V roce 1956 založil na základní škole ve Šlapanicích pěvecký kroužek nazvaný Šlapanický dětský sbor. Z něho postupně vybudoval špičkový sbor dětí a mládeže, který spolupracoval se soudobými skladateli i s brněnskou operní scénou a v roce 1967 se přejmenoval na Kantilénu. Ta pod Sedláčkovým více než padesátiletým vedením úspěšně reprezentovala Brno na domácích i zahraničních soutěžích a stala se také stálým sborem Janáčkova divadla a později Filharmonie Brno.

Kantilénou a Sedláčkovou uměleckou průpravou prošlo mnoho budoucích profesionálních hudebníků, mimo jiné světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Ivan Sedláček přednášel na sbormistrovských seminářích, zasedal v soutěžních porotách. Za svoji celoživotní práci v oblasti sborového zpěvu získal mnohá ocenění, například prezidentskou medaili za zásluhy nebo Artis Bohemiae Amicis z rukou ministra kultury.

Svým celoživotním dílem přispěl ke zvýšení úrovně českého sborového zpěvu a k jeho propagaci ve světě.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)