Permoník na 12. WORLD CHOIR GAMES v Gangneung/Gangwon v Korejské republice!

Permoník Choir Karviná se zúčastnil 1. – 10. července 2023 12. WORLD CHOIR GAMES v Gangneung/Gangwon v Korejské republice. Kromě soutěžních úspěchů se odváží také nezapomenutelné a nevšední zážitky. Více o účasti na hrách se dočtete níže.



Věra Pazderová, neděle 9. července 2023
Magazín > Sborový život

Permoník na 12. WORLD CHOIR GAMES v Gangneung/Gangwon

archiv sboru / Permoník

První červencový den jsme se rozloučili s našimi rodiči, dojeli do Prahy a sbírali síly na dlouhou cestu do korejského Soulu. Noční let utekl jako voda a nám už jen zbýval tříhodinový přesun do naší cílové destinace. Ubytovali jsme se v útulném hotelu Swan na břehu jezera, vydali se na průzkum okolí a pak si vychutnali naši první korejskou večeři.

3.7. jsme se vydali na procházku podél jezera Gyengpok, přes lotosové mokřady až do tradičního korejského hanoku Seongyojang House. V restauraci u pláže jsme opět ochutnali korejskou kuchyni. Odpoledne jsme strávili přípravami na soutěž a večer jsme se zúčastnili velkolepého zahájení Gangneung World Choir Games 2023.

Úterý 4.7. zahájil Mužský komorní sbor generální zkouškou na své soutěžní vystoupení. Poté jsme navštívili místní akvárium s tučňáky a tuleni, někteří si vybrali Muzeum světel plné dechberoucích projekcí. Od dvou hodin pak Koncertní sbor držel klukům pěsti v kategorii 3 - Youth choirs (Mládežnické sbory). Spolu s námi soutěžilo celkem 9 sborů, většina z nich měla minimálně 45 členů. V jednom Mužském sboru z Honkongu bylo dokonce přes 60 zpěváků.

Bylo velmi složité obstát v takové konkurenci, ale kategorie komorních sborů se MKS zúčastnit nemohl kvůli věkovému limitu. Sami jsme byli zvědaví, jak posoudí neporovnatelné mezinárodní porota. Po společné festivalové večeři jsme šli zkoušet lidový program na soutěž a na přátelský koncert.

Ve středu brzy ráno soutěžila děvčata. Nálada byla pozitivní a všechna se ze sebe snažila vydat to nejlepší. Po poslechu našich soupeřů z Hongkongu a USA z kategorie 18 - Musica Contemporanea equal voices (Soudobá hudba) a po společném obědu jsme se dopravili na přátelský koncert sborů. Kvůli počasí a větru se nekonal na pláži, jak bylo původně plánováno, ale v prostorách gangneungského vlakového nádraží. Také díky tomu měl koncert opravdu přátelskou a uvolněnou atmosféru.

Den před našim posledním vystoupením jsme se ptali, jaké dojmy mají z festivalu Permoníci. Zde je odpověď jedné z nich, Jany Charvotové:

„Je to něco, co jsme ještě nezažili. Je to velké. Konkurence je velká. Ale atmosféra je moc přátelská, především korejské sbory jsou úplně nadšené, že se s námi můžou vyfotit. A ať už to dopadne jakkoliv, tak budeme mít zážitky, které nám nikdo nevezme.”

Šestý den naší výpravy se opět nesl ve znamení poznávání Gangneungu. Po snídani jsme si pronajali čtyřkola a během projížďky kolem jezera Gyengpo překonali všechny rychlostní rekordy. Po kávičce v útulné knihovně a návštěvě sídla rodiny z dynastie Čoson, jsme se naobědvali v místní jídelně a pak už se šli chystat na poslední soutěžní vystoupení. Soutěž v kategorii 28 - Scenic folklore (Scénický folklór), jsme si všichni užili a plní dojmů jsme se vrátili na hotel. Konkurence byla opravdu veliká. Utkali jsme se s dalšími soubory z Bosny a Hercegoviny, Indonésie, 2 x Jižní Afriky a USA.

Z Gangneung World Choir Games 2023 si domů vezeme hned tři ocenění. Na slavnostním vyhlášení vítězů, které se konalo 7.7.23 v jednom z bývalých olympijských stadiónů, získal Mužský komorní sbor ve velmi silné konkurenci stříbrnou medaili v kategorii 3 - Youth choirs (Mládežnické sbory), Koncertní sbor zlatou v kategorii 18 - Musica contemponarea (Současná hudba) a Smíšený sbor také zlatou medaili v kategorii 28 - Scenic folklor (Scénický folklór). Byl to pro nás všechny velký zážitek umocněný olympijským atmosférou tohoto krásného města.

Tak daleká cesta by nemohla proběhnout bez našich partnerů, kterými jsou:

Moravskoslezský kraj

Ministerstvo kultury České republiky

Kofola

Nadace OKD

Karviná - oficiální stránka města

Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

SmVaK

FORTE STEEL


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)