Velikonoční koncert nabídne mimořádné sborové dílo

Koncert pro sbor Alfreda Schnittkeho v podání Pražských pěvců

V neděli 16.4. v 18h zazní v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Černošicích jedna z nejtěžších a zároveň nejkrásnějších skladeb. Koncert pro sbor rusko-německého židovského moderního skladatele Alfreda Schnittkeho.



Václav Polívka, úterý 11. dubna 2023
Magazín > Zprávičky

Sv. Řehoř z Nareku

anonym / wiki.cz

Autor čerpá z bohatství pravoslavné hudební tradice a dominuje v něm text arménského mnicha z 10. století sv. Řehoře z Nareka. ¨

Jednotlivé části: 1. Ó Pane a stvořiteli všeho, 2. Sepsal jsem tyto písně, 3. Všem těm, kdo proniknou do podstaty slov, 4. Tuto práci, kterou jsem započal s nadějí

Proč si tak náročnou skladbu, na kterou si řada sborů vůbec neodváží ani pomyslet, Stanislav Mistr vybral a s Pražskými Pěvci jí provádí, napsal:

"Asi v roce 1985 jsem byl na koncertě moskevského komorního sboru s Valerijem Poljanskym v Betlémské kapli. Tomuto tělesu autor koncert věnoval. To, co jsem slyšel, bylo nad moje chápání. Vnímal jsem jen to, že všichni zpívají do roztrhání těla, že diváci sedí jako přibití a na konci jakoby zapomněli tleskat."

Pozoruhodný je i text tisíc let starý a přitom současný. Není to jen vášnivé vyznání víry, ale i nádherná poezie určená, jak sám sv. Řehoř píše, všem ve všech zemích, právě narozeným, zralým, i těm nad hrobem, spravedlivým i hříšným, utěšujícím i truchlícím, soudcům i odsouzencům, kajícným i pokrytcům, dobrodincům i zlodějům, panenským i milovníkům, mužům i ženám, jezdcům i chodcům, malým i velkým, poníženým i těm, co ponižují, vládcům i poddaným, těm, které v čele vlasti může soudit jen Bůh, všem nešťastným i blaženým.

Totalita nutí umělce přemýšlet, jak své myšlenky sdělit a vyhnout se zákazům. Schnittke své dílo, napsané v programově ateistickém SSSR, kde by skutečný název přinesl potíže, nazval Koncertem pro sbor s nadějí, že málokteří politruci budou zkoumat jeho text. Jejich následníkům zase dnes vadí, že autor je, i když ne zcela, Rus a že celé dílo je psané v ruštině. Což o naší současné společnosti ledacos vypovídá.

Úvodem koncertu zazní v podání smyčcového tria ve složení Anna Poulová, Václav Polívka a Jan Poul Trio G dur Ludwiga van Beethovena.

Vstupenky na koncert si můžete zajistit na https://www.smsticket.cz/…ert nebo 1/2h před začátkem koncertu na místě.

Koncert podpořily: Středočeský kraj a farnost Třebotov.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)