14. mezinárodní festival pravoslavné hudby Archaion Kallos

Festival Archaion Kallos představí krásy hudby východního křesťanství a uvede dvě světové premiéry. Uskuteční se ve dnech od 7. do 18. října 2013 v Praze v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.



Marios Christou, sobota 14. září 2013
Magazín > Sborový život

foto: Archaion Kallos 2012

philokallia.com / philokallia.com

Už počtvrté budou dva říjnové týdny patřit hudbě východního křesťanství, letos navíc v roce významného jubilea: 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Letošní program nabídne hudbu spojenou s pravoslavným ritem od původního byzantského chorálu až do současnosti. Zazní byzantská hudba, znamennyj raspěv, autentická duchovní hudba srbských klášterů, slavné duchovní skladby mistrů vyspělého slovanského vícehlasu (Rachmaninov, Čajkovskij, Kedrov, Berezovskij, Bortňanskij aj.), díla renomovaného autora postmoderny Alfreda Schnittkeho i dvě světové premiéry: skladby českých autorů Josefa Marka a Tomáše Pálky.

„Právě letos bychom si měli vzpomenout na počátky české duchovní kultury a na její, i když později vytržené, byzantské kořeny. Poslechem starého byzantského chorálu se vlastně prostřednictvím hudby alespoň přibližujeme náladě, která ve velkomoravských svatyních mohla vládnout. Chtěli bychom opět oživit tu ‚starobylou krásu‘, podle níž se řeckým souslovím Archaion Kallos náš festival jmenuje,“ říká ředitel festivalu Marios Christou.

Hned úvodní koncert je věnován právě připomínce příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu. Poučeným komentářem ho doprovodí protopresbyter Jaroslav Šuvarský a zazní na něm skladby, které se sv. Cyrila a Metoděje přímo týkají, i hudba bohoslužeb, ze kterých soluňští bratři mohli při své misijní činnosti vycházet. Autentické podání sólových částí zajistí protopsaltis Ioannis Tsounis a dále vystoupí Sbor chrámu sv. Cyrila a Metoděje pod vedením Valentiny Shukliny a Maria Christou.

Druhý koncert bude zasvěcen moderní tvorbě inspirované ortodoxním křesťanstvím. Těšit se můžeme na tři díla Alfreda Schnittkeho (Kající žalmy, Tři posvátné hymny a Koncert pro sbor) a dvě světové premiéry: Cherubínskou píseň Tomáše Pálky a skladbu Jako apoštolům všem rovní Josefa Marka. Za řízení Stanislava Mistra budou zpívat Pražští pěvci.

Pravidelní festivaloví návštěvníci už formát třetího koncertu dobře znají. Budou se střídat byzantské a slovanské duchovní nápěvy, jak sólové, tak sborové. Z Polska přijede přednést sóla ve staroruském duchu protopsaltis Marcin Abijski, kterého si posluchači mohou pamatovat z loňského ročníku, sborové partie obstará smíšený sbor Canti di Praga se sbormistrem Petrem Louženským a ženský sbor Filokallia pod vedením Maria Christou.

Závěrečný koncert nás zavede k hudbě srbských pravoslavných klášterů. Tradiční nápěvy zazní v podání mužského sboru Církevní školy Jana Damašského a mnichů z kláštera Kovilj. Jejich vystoupení doplní vokální soubor Viktoria se sbormistryní Viktorií Dědečkovou.

Pravoslavné zpěvy zazní tradičně nejen v rámci koncertů, ale také při bohoslužbě. Bohoslužbu v chrámu sv. Cyrila a Metoděje autentickým provedením liturgie sv. Jana Zlatoústého doprovodí Komorní sbor semináře svatého Petra Cetinjského pod vedením diákona Mihaila Lazareviče.

Těšit se můžeme na obvyklé doprovodné akce, jakými bude například výstava pravoslavných ikon, filmové projekce nebo odborné přednášky.

Festival se koná pod záštitou starostky Prahy 2 Mgr. Jany Černochové a velvyslance Řecké republiky Panayotise Sarrise.

Program festivalu a bližší informace naleznete na www.philokallia.com.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)