Sunrise Mass poprvé v Libereckém kraji

Volné liberecké vokální sdružení ROSEX zve srdečně všechny příznivce hudby a zpěvu na Sunrise Mass (Mše vycházejícího slunce), unikátní dílo norského skladatele Ola Gjeila. V Libereckém kraji jde o premiéru této nádherné moderní mše, která bude prezentována postupně ve třech městech.



Jitka Havlová, neděle 27. března 2022
Magazín > Sborový život

plakát ROSEX

ROSEX / ROSEX

Jedná se o společný projekt zpěváků a muzikantů z Liberce, Jablonce nad Nisou a Semil. K realizaci přizval ROSEX zpěváky z libereckých sborů Carola a Ještěd, jablonecké zpěváky ze sboru MyJenNěkdy a připojí se i několik sboristů ze smíšeného sboru Jizerka. Mši se sborem čítajícím na 60 zpěváků nastudovala Alena Sobotková, sbormistryně Rosexu. Dirigování komorního orchestru se ujal Graziano Sanvito, italský hudebník, dlouholetý dirigent Podkrkonošského symfonického orchestru v Semilech a držitel Pocty hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti hudby. Program koncertů bude obohacen vystoupením hostů, kterými jsou komorní flétnový soubor Flauto Collegium a smíšený sbor Jizerka.

Sunrise Mass, která v sobě spojuje moderní i klasické hudební prvky, zazněla poprvé v Oslu v roce 2008. „Chceme posluchačům představit zcela originální zpracování klasické mše. Gjeilo pojímá mši komplexně jako „duchovní cestu“ reflektující vývoj člověka od dětství k dospělosti a připodobňuje ji k východu slunce. Skladba vrcholí v poslední části, kterou autor napsal k poctě hudebního velikána J. S. Bacha. Chtěli bychom naše posluchače naladit na jarní slunečné dny, povzbudit je a dodat jim novou energii v aktuální náročné době. Vzhledem k nevšednosti této „snové“ mše ji chceme prezentovat vícekrát, a to hned v několika městech Libereckého kraje…“ dodává Alena Sobotková.

Přehled koncertů:

• Liberec, kostel sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích: 9. 4. od 19.00 hod.

• Jablonec nad Nisou, kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova: 23. 4. 2022 od 17.00 hod.

• Semily, kostel sv. Petra a Pavla: 24. 4. 2022 od 17.00 hod.

Vstupenky budou k dispozici přímo na místě konání před začátkem koncertu.

Akce je podpořena Dotačním fondem Libereckého kraje.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)