Bohemiachor a CH-TDŽ! zazpívají na společném koncertě

Sbory Bohemiachor a CH-TDŽ! Vás srdečně zvou na Koncert duchovní hudby, který se uskuteční v sobotu 15. ledna 2022 v Kostele sv. Krista Spasitele.



UČPS, čtvrtek 13. ledna 2022
Magazín > Sborový život

Bohemiachor

Bohemiachor / Bohemiachor

Smíšený pěvecký sbor BOHEMIACHOR a mužské pěvecké uskupení CH-TDŽ! Vás srdečně zvou na společné setkání v novém roce v krásném prostředí nového kostela na Barrandově.

Zazní rozličná duchovní hudba pod vedením Víta Novotného, Jiřího Mátla a Igora Karpilovského (Bohemiachor) a Jaroslava Šindlera (Ch-tdž!).

Přijďte, jste srdečně zváni a Bohemiachor je v Praze ke slyšení po dlouhých dvou letech!

Podrobnosti o události naleznete na

FB událost

BOHEMIACHOR je zvláštní sbor

Vznikl v roce 1993 z iniciativy několika členů ateliéru na festivalu Bohemia Cantat, který vedl Honza Staněk. Ve sboru zpívá asi 60 převážně mladých lidí z celé České republiky, kteří se každý rok

scházejí ke čtyřem zkouškovým víkendům a k pravidelnému týdennímu letnímu soustředění. Řada z nich je sama sbormistry různých sborů. V rámci těchto setkání, která pořádají členové sboru pokaždé v jiném místě naší země, sbor také vystupuje na koncertech, někdy i spolu s místními sbory nebo orchestry.

Základní ideou smíšeného pěveckého sboru BOHEMIACHOR je poznávání způsobu práce různých sbormistrů. Proto si sbor na svá setkání velmi často zve vynikající hostující sbormistry. Během dosavadní téměř dvacetileté historie se jich před sborem vystřídalo už několik desítek, a to jak českých, tak i zahraničních.

Repertoár sboru obsahuje skladby všech slohových období, v poslední době však zpíváme převážně hudbu 20. století.

Přestože hlavním cílem práce není sborové soutěžení, získali jsme v průběhu let různá ocenění jak z jihlavského festivalu, tak z Pražských sborových dní. V roce 1997 jsme přivezli 1. cenu z Llangollenu a v roce 2004 stříbrné medaile ze Sborové olympiády v Brémách. O tři roky později jsme úspěšně reprezentovali na prestižním festivalu sborového zpěvu v irském Corku. Všechny tyto úspěchy jsou výsledkem obětavé práce a spousty nadšení zakládajícího sbormistra Jana Staňka. V únoru 2008 jsme zvítězili v domácí soutěži Canti Veris Praga pod vedením Libora Sládka, který u Bohemiachoru působil jako stálý sbormistr téměř 18 let, ale momentálně byl bohužel nucen tuto spolupráci především kvůli své přílišné vytíženosti dočasně přerušit. V neposlední řadě jsme pak zaznamenali úspěch také v dubnu 2012 na Slovakia Cantat v Bratislavě, kde jsme zvítězili v obou soutěžních kategoriích, jichž jsme se účastnili, a získali jsme i ocenění Grand Prix. Michalu Hájkovi, pod jehož vedením jsme se na tuto soutěž více než rok připravovali, porota navíc udělila ještě Zvláštní cenu za vynikající dirigentský výkon.

V současné době sbor působí pod vedením stálého sbormistra Vítka Novotného.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)