Přijměte pozvání na adventní koncerty Pěveckého sdružení pražských učitelek

Pěvecké sdružení pražských učitelek s dirigentem Ivanem Zelenkou Vás srdečně zve na adventní koncerty.



PSPU, úterý 7. prosince 2021
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení pražských učitelek

archiv sboru / PSPU

Adventní koncerty se konají v pátek 10. prosince 2021 na Marjánce - Bělohorská 35, Břevnov a v pondělí 13. prosince 2021 v Modlitebně Vinohradská 68, Praha 3 od 18:30.

Spoluúčinkují:

Ludmila Vernerová - soprán

Martina Čabanová - hoboj

Zbyňka Šolcová - harfa

Štěpán Hon - bicí

Hana Huntová - soprán

Na programu české a zahraniční adventní skladby

Vstupné dobrovolné.

Koncert se koná za dodržení platných hygienických opatření.

Prosíme potvrzení o očkování či prodělané nemoci covid-19 s sebou.

Pěvecké sdružení pražských učitelek je nejstarší nepřetržitě působící samostatný ženský sbor u nás. Pracuje od roku 1912. V té době byl ženský zpěv podceňován i hudebními odborníky a zakladaci-listina5.pngPSPU mělo nelehký úkol bojovat s těmito předsudky. Díky tehdejšímu dirigentovi prof. Metodu Doležilovi, který vtiskl sboru vysoce umělecký charakter, byl boj úspěšný.

PSPU svými vystoupeními přesvědčilo mnoho hudebních laiků i odborníků, že ženský sborový zpěv má právo na samostatnou existenci, a že můze úspěšně konkurovat mužskému sborovému zpěvu. Řada českých i zahraničních skladatelů později začala psát ženské sbory a nemálo jich bylo věnováno právě PSPU (B. Martinů: Zavírání lesa).

Předválečného vrcholu dosahuje Sdružení pod vedením dirigenta Metoda Vymetala.

Sbor koncertuje nejen doma, ale i v zahraničí, poprvé v roce 1928 ve Vídni. Následují zájezdy do Francie, Polska, Nizozemí, Rumunska, Jugoslávie a Bulharska. PSPU se účastní mezinárodních soutěží, na kterých získává světová ocenění:

1932 - 1. cena na Mezinárodních pěveckých závodech v Amsterodamu

1937 - Grand Prix na světové výstavě v Paříži

1938 - Mezinárodní folkloristické závody v Mentonu, Francie - 1.cena

Po 2. světové válce překonalo PSPU úspěšně personální i uměleckou krizi a opět se stalo jedním z nejlepších pěveckých sborů u nás.

I v období totality koncertovalo Sdružení díky zahraničním přátelům mnohokrát v cizině a velmi úspěšně:

1964 - 1. cena v Mezinárodní soutěži sborového zpěvu v Montreux ve Švýcarsku a 1. cena publika

1967 - 1. cena v Mezinárodní soutěži sborového zpěvu v Haag-Scheveningen v Holandsku

1986 - Pěvecký festival v Atalantě, Řecko - čestný diplom

1989 - 1. cena na Pěveckém festivalu v Montreux ve Švýcarsku

V roce 1996 podniklo PSPU tři koncertní turné, při nichž vystoupilo na osmi koncertech. Navštívilo přitom Velkou Británii, Francii, Holandsko a dvakrát SRN. Turné byla úspěšná a sbor byl všude přijat s nadšením a láskou. Umělecká kvalita koncertů byla vysoká, o čemž svědčí nejen ohlas publika, ale i hudebních kritiků.

V letech 1995 a 1996 hostilo Pěvecké sdružení pražských učitelek v Praze zahraniční sbor ze Švýcarska a sbory z Velké Británie. Uskutečnilo se šest společných koncertů.

Kromě koncertů ve vlastní režii je PSPU zváno také k spoluúčastem na dalších kulturních akcích. Sdružení účinkovalo na festivalu Musica Sacra Praga 1995, 1996, spolu s Virtuosi di Praga účinkovalo na benefičním koncertu v Míčovně Pražského hradu na podporu nadace Dětský mozek, s orchestrem a Pěveckým sdružením pražských učitelů nastudovalo Mši G dur od F. Schuberta. V roce 2000 sbor absolvoval turné po Velké Británii a Německu. V roce 2003 spoluúčinkoval na uvedení Dvořákova Stabat Mater a v roce 2004 Requiem c-moll V. J. Tomáška. Tradicí je účast na Rybově České mši vánoční.

V roce 2008 sbor uspořádal zájezd do Francie na pozvání sboru Contrepoint ze Saumur. V roce 2012 ke svému stému výročí uspořádal Mezinárodní festival sborového zpěvu. V roce 2013 navštívil Chester a Wales a v roce 2019 Brezno a Hronsek na Slovensku.

Přejeme krásný advent a těšíme se na shledanou!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)