Letošní Milevské bienále vzdalo hold Mozartovi a sbormistryni Anděle Maršálkové

Třináctý ročník Milevského bienále duchovní hudby potěšil v sobotu v podvečer návštěvníky koncertem nazvaným Vivat Mozart. Posluchači byli při té příležitosti také přítomni slavnostnímu aktu - předání nejvyššího sbormistrovského ocenění- Ceny Bedřicha Smetany.



Libuše Kolářová, pondělí 20. září 2021
Magazín > Sborový život

A. Maršálková a R. Michálek

jcted / Milevský deník

MILEVSKO - Hudba Wolfganga Amadea Mozarta, jiskřivá, energická, pozitivní, je v dnešní době víc než kdy jindy balzámem na duši. A právě takový program připravil pro milevské publikum duchovní otec milevských bienále dirigent Jaroslav Vodňanský. Sám přitom nakonec ze zdravotních důvodů nemohl přijet, posluchači mu ale na dálku do Prahy poslali poděkování velkým potleskem. Jak zmínil na úvod koncertu starosta města Ivan Radosta, tato kulturní událost už v Milevsku zapustila kořeny a vyjádřil radost, že "máme opět plný dům." V bazilice pak přivítal Dvořákův komorní orchestr z Prahy s dirigentem Martinem Peschíkem.

S ochrestrem vystoupili dva sólisté - klarinetistu Jiřího Krejčího, který je milevský rodák a stejně jako dirigent Jaroslav Vodňanský držitel Ceny města Milevska, nechtěli posluchači nechat odejít. A svým výkonem je uchvátila i sólistka opery Národního divadla v Praze Jana Sibera.

Na závěrečnou část koncertu nastoupil s orchestrem i Milevský smíšený sbor, jehož sbormistryni Andělu Maršálkovou čekal významný okamžik. Předseda Unie českých pěveckých sborů Roman Michálek jí přijel předat prestižní Cenu Bedřicha Smetany. Ocenil, že laureátka vyznamenání Anděla Maršálková předává vztah k hudbě a zpěvu z generace na generaci. "Díky takovým lidem kultura v regionech žije," řekl Roman Michálek. I Anděla Maršálková sklidila v bazilice ovace. Prezidentka Milevského smíšeného sboru Helena Pecháčková připomněla její mnohaletou práci s Milevským dětským sborem, jehož odchovankyně pak posílily smíšený sbor.

Mezi návštěvníky zůstal nenápadný Miloslav Šváb s rodinou, který stál rovněž u zrodu tohoto hudebního svátku. Společnost Enven Engineering Miloslava Švába podpořila před 26 lety první koncert duchovní hudby v režii milevského rodáka Jaroslava Vodňanského a při té příležitosti se zrodila myšlenka, že by mohla vzniknout nová hudební tradice. Koncerty dostaly formu bienále a z popudu někdejšího děkana Jakuba Berky se později přestěhovaly z městského kostela do baziliky. Firma Enven Engineering poté byla po deset ročníků hlavním donátorem této kulturní události.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)