Kolos o šesti větách, osmi lesních rozích, dvou sborech a jedné sólistce

FOK zahraje Mahlerovu Třetí symfonii

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK uvede 2. a 3. října ve Smetanově síni Obecního domu Mahlerovu Třetí symfonii.



Ing. Tereza Axmannová, pondělí 30. září 2019
Magazín > Sborový život

Inkinen

Petr Dyrc / https://www.fok.cz/

Dirigovat bude šéfdirigent Pražských symfoniků Pietari Inkinen a pěveckého sóla se ujme Ester Pavlů. Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem, Pueri gaudentes a Dětský pěvecký sbor Radost Praha se postarají o neobyčejný andělský hlas a nebeské zvony v páté větě.

„Z Mahlerových symfonií diriguji nejraději právě Třetí,“ uvedl Pietari Inkinen, „je nejrozsáhlejší, nejmonumentálnější, se sbory a sólistkou, a přitom ta hudba úžasně plyne. Zvlášť mám rád poslední větu, ve které se snoubí krása se zármutkem a vyústí v nepřekonatelný závěr. Je to podle mě jedna z nejkrásnějších posledních vět standardního symfonického repertoáru,“ dodal. Mahler napsal Třetí symfonii mezi lety 1893 a 1896. První věta s podtitulem „Pan se probouzí“ nebo také „Přichází léto“, která je podstatně delší než ostatní, tvoří ucelenou první část díla. Následujících pět vět popisuje, jak k autorovi promlouvá příroda – květiny na louce a zvířata v lese, člověk, andělé a láska.

Slovo dramaturga Martina Rudovského

Mahlerova Třetí. Nejdelší symfonie standardního repertoáru. Kolos o šesti větách, osmi lesních rozích, dvou sborech a jedné sólistce trvá skoro dvě hodiny. Po dvou letech se k tomuto dílu vracíme, neboť skrývá „hluboký svět“ a „věčnost, věčnost nejhlubší“, jak zpívá altistka v Zarathuštrově Půlnoční básni uprostřed díla. Tentokrát se všeobjímající Panovy symfonie ujme šéfdirigent Pietari Inkinen. Po jeho boku bude stát mladá pěvkyně Ester Pavlů, jejíž talent pro FOK objevil José Cura. Varhanní empora pak bude plná žen a dětí, neboť vesmír je třeba slavit za hlaholu zvonů a přispění andělských kůrů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)