V Banské Bystrici dnes startuje mezinárodní festival akademických sborů

Univerzita Mateja Bela V Banské Bystrici v těchto dnech pořádá ve spolupráci s městem Banská Bystrica, Ministerstvem školství, vědy, výzkumu a sportu SR a Ministerstvem kultury SR již šestnáctý ročník mezinárodního soutěžního festivalu vysokoškolských a středoškolských pěveckých sborů Akademická Banská Bystrica.



Redakce, ABB, čtvrtek 7. května 2015
Magazín > Zahraničí

Akademická Banská Bystrica (zdroj: Facebook.com)

Festival navazuje na dvacetiletou tradici národního festivalu vysokoškolských sborů, který začal psát svoji historii roku 1985 a od roku 1993 má charakter mezinárodní soutěžní přehlídky. Od roku 2011 se jeho účastníky mohou stát i středoškolské pěvecké sbory. Na festivalu v minulosti zazněly premiéry mnoha kompozic slovenských hudebních skladatelů, například Alfréda Zemanovského, Tadeáša Salvy, Zdenka Mikuly, Ivana Hrušovského, Andreja Očenáše, Juraje Hatríka, Mirka Krajči, Juraje Jartima, Petra Špiláka a dalších. Během festivalu se také konají semináře zabývající se teoretickými a praktickými otázkami sborového zpěvu, průvod městem, volba MISS ABB a různá společenská setkání.

Cílem festivalu je rozvíjet lásku k národní kultuře skrze vokální umění, poznávat hudbu a historii různých národů, sbližovat mladé lidi a společnými setkáními podpořit tvořivost a zdravé soutěžení akademických a středoškolských pěveckých sborů, rozšířit kulturní a hudební rozhled mladé inteligence a v neposlední řadě podpořit vznik nových skladeb pro pěvecké sbory.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)