Podaří se zachránit vzácné varhany?

Účastníci slavnostní mše a matiné duchovních skladeb rodu Foerstrů měli možnost slyšet hru dr. Dušana Machovce na vzácný nástroj – dvoumanuálové varhany s pedálem a 18 rejstříky, postavený v roce 1865 a pocházející z dílny významného varhanáře Josefa Predigera z Albrechtic. Celý rod Foerstrů hrál zde právě na tento klenot. Jde o ojediněle řešený nástroj, který by se měl rozhodně pro budoucí pokolení zachránit. Dnes je bohužel podle znaleckého posudku ing. Martina Poláčka, soudního znalce v tomto oboru, jejich stav velmi tristní. Jsou ve stavu rozpadu a ten je třeba co nejdříve zastavit, protože v důsledku působení aktivního červotoče je nebezpečí z prodlení.



František Zumr, čtvrtek 17. července 2003
Magazín > Názory

Ilustrační obrázek.

Byla proto uspořádána Dobrovolným sdružením rodáků a přátel v Osenicích, Dětenicích a Brodku sbírka, pomocí níž se podařilo shromáždit částku 30 000 korun. Nezbytná oprava, nutná k tomu, aby se nestaly zcela neopravitelnými, by stála podle předběžného odhadu varhanáře pana ing. Poláčka 80 000 korun. Nashromáždit částku alespoň 50 000 korun k zahájení opravy je nyní problémem Děkanského úřadu v Libáni jako správce kostela Narození Panny Marie v Osenicích a Obecního úřadu v Dětenicích.

Už během našeho festivalu byla konána v kostele sbírka, která však proběhla bez povšimnutí mnohých účastníků. Bylo získáno kolem 5 500 korun.

Obracím se proto na všechny účastníky Foerstrových Osenic, na všechny zpěváky v našich sborech, jimž je památka Foerstrova rodu drahá, na členy Společnosti J. B. Foerstra, na žijící příbuzné tohoto skladatele, na všechny kulturní spoluobčany – pomozte, pomozte! Kdo rychle dává, dvakrát dává! Oprava byla naplánována na červenec a srpen letošního roku. Bude se moci uskutečnit? Chcete-li se podílet na navrácení vzácných varhan k životu, zašlete svůj dar na adresu Unie českých pěveckých sborů, Jihlavská 609, 140 00 Praha 4 složenkou s heslem „varhany JBF“ či bankovním převodem na číslo účtu 1922611339/0800 u ČS Praha 1 s VS 70803 (zpráva pro příjemce opět „varhany JBF“). Děkujeme Vám i jménem OU Dětenice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)