Naše paní dirigentka

V letošním roce se 22. září konal slavnostní koncert k 10. výročí založení Smíšeného pěveckého sboru Uničov pod vedením PhDr. Květoslavy Folprechtové, Dr. Tento koncert byl uspořádán nejen pro své významné výročí – desetiletého působení a spolupráce jednotlivých členů sboru, ale především jeho činnosti samotné. Ovšem nebylo by této bohulibé činnosti, kdyby neexistovala dokonalá symbióza s ženou a dirigentkou v jedné osobě paní Květoslavou Folprechtovou, která v letošním roce v srpnu oslavila rovněž své krásné životní jubileum.



Renata Melicheriková, pátek 17. srpna 2012
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor Uničov

Čas je neúprosný o to více, když si člověk uvědomí, jak rychle letí. Naší paní dirigentce je však nakloněn. Poznala jsem ji coby vysokoškolačka na studiích Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Poprvé jsem se s ní setkala v knihovně, kde jsem vykonávala pomocnou vědeckou činnost a ona měla ve stejné místnosti svou pracovnu. Již tam mě upoutal její přístup ke studentům, s jakou obrovskou trpělivostí a vynikajícím metodickým přístupem se věnovala posluchačům studujícím 1. stupeň ZŠ. Díky tomuto úžasu dnes již nad pedagogem velkého formátu, jsem se s ní v životě setkala ještě dvakrát v mých osobních aktivitách. Poprvé mi byla dobrým rádcem v mé skladatelské činnosti - tedy písňové tvory pro děti. Podruhé jsem k ní zavítala coby členka smíšeného pěveckého sboru v Uničově. Nic by se nedělo samozřejmě, ale osudem mi bylo dopřáno, abych se s ní setkala nejen v pracovních, ale i osobních meznících mého života. A čas plynul dál, když jsme obě zjistily, že je nejen vrstevnicí mojí maminky, ale i její kamarádkou z dětství.

Paní Květoslava Folprechtová, roz. Šoupalová, se narodila 9.8. 1942. Po studiu na filozofické fakultě UP Olomouc – obor hudební výchova – čeština – učila na SPgŠ v Novém Jíčíně, Krnově a Přerově. Poté vedla kabinet hudební výchovy v Krajském pedagogickém ústavu v Olomouci. Od r. 1987 působila jako odborný asistent na katedře Hv Pedagogické fakulty UP Olomouc a souběžně vyučovala na Zákl. umělecké škole v Uničově. V roce 1982 obhájila doktorát (PhDr.) z češtiny na FF UP Olomouc., z teorie Hv a hudební pedagogiky s obhajobou doktorantské práce (Dr.) na PdF UK Praha v r. 1997.

Příležitostně řídila studentské sbory a krátce Pěvecký sbor olomouckých učitelek. Od r. 2001 se stala sbormistryní Ženského pěveckého sboru v Uničově, který se počátkem r. 2002 rozšířením o mužské hlasy změnil na Smíšený pěvecký sbor Uničov. Tuto náročnou práci vykonávala ještě donedávna souběžně s výukou hry na klavír v ZUŠ Uničov. V současnosti mimo vedení našeho sboru se od r. 2004 věnuje nácviku duchovní hudby v pěveckém sdružení Scholla při Farním úřadě Štěpánov. Za 10 let jsme vystupovali na koncertech nejen v našem městě a blízkém okolí, ale i ve Vídni, Bratislavě a Praze, zúčastnili jsme se mnoha přehlídek a sami přehlídky též organizujeme.

Před dvěma lety se vyrovnala s vážnějšími zdravotními problémy, ale dnes již pokračujeme v naší činnosti v plném nasazení a s neutuchajícím elánem dál. V letošním roce slaví náš sbor tedy dvojí jubileum. My s díky můžeme jen konstatovat, že tato milá paní dirigentka dokázala dovést sbor, složený z ryzích amatérů, na úroveň, na jaké jsme. Zvládneme nácvik skladeb od lidových písních přes náročné skladby současných autorů až po tradiční vánoční mše.

Za to všechno patří paní PhDr. Květoslavě Folprechtové naše velké a upřímné poděkování.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)