7th World Choir Games 2012 – USA, Cincinnati

aneb České sbory se opět neztratily

Pouze pět sborů z České republiky se účastní Světové sborové olympiády v americkém Cincinnati. Důvodem neúčasti řady skvělých českých sborů jsou zřejmě vysoké finanční náklady takové daleké cesty. Soutěže WCG 2012 se účastní celkem 362 sborů ze 64 států, to je celkem asi 15 tisíc účastníků, kteří se utkali nebo utkají ve 23 kategoriích v soutěži šampionů a v 18 kategoriích v soutěži otevřené pro všechny sbory. V rámci olympiády probíhá kromě soutěží také přes 60 přátelských koncertů, 41 workshopů, 9 oficiálních akcí, 8 slavnostních koncertů.



Ivana Ullmannová, úterý 24. července 2012
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! úspěšně reprezentoval Českou republiku v USA

Účast v soutěži šampionů je vyhrazena pro nejlepší sbory, které jsou vybrány uměleckou komisí na základě předchozích úspěchů na mezinárodních soutěžích a také umístění do 50.místa na žebříčku Interkultur. Podle bodového ohodnocení, které v této soutěži uděluje sedmičlenná mezinárodní porota, jsou pak sborům přidělovány bronzové (40.01-60 bodů), stříbrné (60.01-80 bodů) a zlaté medaile (80.01-100 bodů). Sbor s nejvyšším počtem bodů je vyhlášen jako vítěz kategorie. V open soutěži jsou udělovány bronzové, stříbrné a zlaté diplomy na základě rozhodnutí čtyřčlenné mezinárodní poroty, tato soutěž je otevřená pro všechny sbory.

O tom, že přes malou účast české sbory v první části olympiády rozhodně nezapadly, svědčí pohled na výsledkové listiny.

Iuventus, gaude! z Jablonce nad Nisou pod vedením Tomáše Pospíšila získal dvě zlaté medaile v soutěži šampionů, v kategorii 3 - mládežnické sbory obsadil v konkurenci 21 sborů 6.místo se ziskem 83,63 bodu. V kategorii 13 – duchovní hudba obsadil 9.místo mezi 28 sbory se ziskem 84,50 bodu.

Zvonky z Prahy pod vedením Jarmily Novenkové získaly rovněž dvě zlaté medaile v soutěži šampionů. V kategorii 3 - mládežnické sbory obsadil sbor 7.místo se ziskem 80,13 bodu. V kategorii21 – folklór se Zvonky umístily na 6.místě z 25 sborů se ziskem 84,50 bodu. V kategorii 13 – duchovní hudba se zúčastnil soutěže šampionů také sbor Abbelimento z téhož sborového studia pod vedením Jarmily Novenkové. Získal stříbrnou medaili a skončil na 13.místě se ziskem 77,13 bodu. Sborové studio Zvoneček tak díky účasti dvou svých sborů veze domů hned dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

V open soutěži se sbor Puellae Cantantes z Litoměřic pod vedením Jindřišky Bohatové a Romana Pallase účastnil hned tří kategorií. V open kategorii duchovní hudby získal zlatý diplom, v open kategorii populární sborová hudba získal stříbrný diplom a v soutěži šampionů v kategorii folklór stříbrnou medaili.

Sušický dětský sbor, který řídí Josef Baierl a Andrea Sušilová se zúčastnil druhé části soutěže, takže jsme se s ním nepotkali. V soutěži šampionů získal v kategorii Show Choirs bronzovou medaili se ziskem 54 bodů, v kategorii dětských sborů stříbrnou medaili se ziskem 70,20 bodu a v kategorii Scenic Folklore stříbrnou medaili se ziskem 75,5 bodu.

Je vidět, že i za Atlantikem je česká sborová škola respektovaná a umí se prosadit. Gratulujeme všem našim sborovým přátelům.

Vrátili jsme se z USA plní zážitků, silných emocí, krásných nových přátelství. Mám-li hodnotit, pak největším minusem olympiády bylo to, že se sbory vzhledem k velkému zájmu běžných diváků neměly šanci dostat na soutěže a koncerty a prakticky tak zmizela možnost inspirovat se poslechem těch skutečně nejlepších světových sborů. Na druhou stranu organizačně byla olympiáda opět perfektně zvládnutá, lidé v Cincinnati byli nesmírně , milí, naši američtí průvodci přátelští a velmi ochotní, atmosféra přátelských koncertů byla nepopsatelná.

Pro sbor Iuventus, gaude! jsou samozřejmě velkou výhrou a povzbuzením do další práce dvě zlaté medaile, ale třeba i maximální počet bodů za skladbu Cantate Domino přímo od autora skladby Vitautase Miškinise, který zasedal v porotě kategorie duchovní hudby, tohoto ohodnocení si sbor velmi váží. Výhrou je pro nás i to, že se nám vůbec podařilo cestu do USA uskutečnit, protože rozpočet byl skutečně strašidelný a dlouho jsme nevěřili, že se podaří získat dostatek prostředků. Ráda bych proto moc poděkovala všem našim sponzorům a partnerům, jejichž loga najdete na www.zusjbc.cz , stejně jako naše reportáže z USA a fotografie. Poděkování patří i městu Jablonec a všem rodičům i bezejmenným dárcům, kteří nás podpořili třeba na benefičních koncertech. Díky této podpoře doslova celého Jablonce nad Nisou a okolí se do USA podívali všichni naši zpěváčci a my jsme byli ušetřeni těžkého výběru. Účast si totiž zasloužil každý z nich za svou poctivou celoroční přípravu. To jsou chvíle, které stmelují celý sbor, proto jsme za ně tak rádi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)