Zpěv léčí nejen jednotlivce, ale také společnost

Sborovým happeningem připomeňme tragickou událost našich dějin

Vážení sbormistři, vážení zpěváci, vokální soubor Geshem pořádá v rámci svého programu Pomoc potřebným podporovaného Magistrátem hl.m.Prahy celonárodní sborový happening na připomenutí největší hromadné vraždy v historii České reppubliky: 8.března, 1944 bylo v plynových komorách koncentračnícho tábora Osvětim – Birkenau zavražděno během jediné noci 3 792 nevinných mužů, žen a dětí, následně 10. až 12. července téhož roku bylo v průběhu dvou nocí stejným způsobem zavražděno 6 500 mužů, žen a dětí. Celkový počet obětí z tzv. Terezínského rodiného tábora přesáhl množství 10 000.



Marek Šlechta, čtvrtek 3. května 2012
Magazín > Sborový život

Osvětim

Potřební zde jsou ti, kterým bylo upřeno právo na život a budoucnost a jejich pozůstalí rodinní příslušníci. Dále jsou to všichni lidé, kteří jsou vystavováni rasové nenávisti. Důstojná forma připomenutí hrůzné události naší historie je mementem provokujícím svědomí, ale také hojícím žal, probuzením k poznání kruté pravdy, obviněním z lhostejnosti a varováním před nesmyslnou nenávistí, která nakonec zabíjí. Je výzvou k spravedlivému plnohodnotnému životu.

Vyzýváme všechny sbormistry profesionálních i amatérských vokálních těles, všechny profesionální i amatérské zpěváky, vokální tělesa jakéhokoliv obsazení i repertoárového zaměření v ČR, aby se svým pěveckým hlasem zapojili do celonárodního happeningu, kterým připomeneme největší hromadnou vraždu v dějinách naší země.

Rádi bychom, aby se 7. března 2013 v předvečer šedesátého devátého výročí této tragické události, sešli na všech hlavních náměstích velkých i malých měst a obcí celé naší země zpěváci z různých lokálních pěveckých souborů a zazpívali zde tři písně, které zpívali vězňové, když šli do plynu:

  1. Hatikva (Naděje) - tato zlidovělá píseň se později stala hymnou státu Izrael

  2. Shema Jisrael (Slyš Izraeli) - vyznání víry

  3. Kde domov můj

Součástí happeningu bude stručné připomenutí tragické události nejlépe přestavitelem města/obce nebo některým z organizujících, případně vhodně zvolená báseň apod. Písně, které měli na rtech naši spoluobčané, když šli na smrt, jsou plné naděje, optimismu, radosti a duchovní síly. Jako takové je zpívejme, ať se stanou symbolem naděje našeho národa a ať právě připomenutí hrozivé události z našich dějin se stane katarzí probouzející k životu to nejhodnotnější v nás.

V případě Vašeho zájmu o účast na této celonárodní aktivitě si na e-mailovou adresu marek.sle@seznam.cz napište o přihlašovací formulář. Po jeho vyplnění a odeslání obdržíte notový materiál a další bližší informace, týkající se koordinace v jednotlivých lokalitách.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)